På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Sydbank: En gåta att SAS-aktien stiger

Börs Det är en gåta att SAS aktie handlades upp på fredagen, som mest med 8 procent, samtidigt som börsmotvinden var tung för konkurrenterna.

Det menar Sydbanks flygbolagsanalytiker Jacob Pedersen i en intervju med den danska nyhetsbyrån Ritzau.

SAS har sagt att bolaget som ett led i rekapitaliseringsplanen för att överleva coronapandemins katastrofala påverkan på flygmarknaden säljer aktier för 1:16 kronor styck för att därigenom ta in 6 miljarder kronor. Trots det rusade alltså aktien till kurser kring 7 kronor på fredagen.

Samtidigt handlades aktier som Lufthansas, British Airways-ägaren IAG:s, Norwegian och Ryanair samtliga ner mer än 5 procent.

"Det är mig en gåta vem som för närvarande försöker positionera sig i SAS-aktien. Jag förstår inte heller vad det är de försöker positionera sig för", sade Sydbank-analytikern Jacob Pedersen.

Emissionen från SAS innebär att mängder med nya aktier kommer ut och att de tidigare aktieägarnas andel späds ut kraftigt, något också DNB och Nordea varnat för i tidigare analyskommentarer.

"Det kommer ut så mycket nya aktier att aktiekursen förmodligen kommer hamna under 1 krona när kapitalökningen är genomförd", fortsatte Sydbankanalytikern.

Han menar vidare att det förmodligen inte är "rationella investerarna" som driver upp aktiekursen i nuläget.

"De investerare som sitter med SAS-aktier just nu äger värden omkring noll", sade Jacob Pedersen.

Anledningen till den utsagan är att de nuvarande aktieägarna i SAS knappt får någon andel alls i bolaget efter att rekapitaliseringsplanen är klar, eftersom att aktievärdet och kursen urholkas när de nya aktieägarna kommer in.

Om man ska se något positivt för SAS-aktien så är det att konkurrenten Norwegians aktie har haft det än svårare än SAS. Norwegians aktie är ned med 97 procent i år medan SAS aktiekurs har sjunkit med 55 procent, menar Jacob Pedersen.

Sydbanks rekommendation för SAS aktie är sälj.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -