På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Storbanker rasar efter tvättavslöjande

Bank De globala storbankerna HSBC och Standard Chartered sjönk på Hongkongbörsen under måndagsmorgonen, efter att ha konstaterats vara två av huvudspelarna i helgens stora penningtvättsavslöjande. HSBC hittades på rekordlåg nivå.

I helgens stora avslöjande redogjorde Buzzfeed för en läcka av ett stort antal dokument över penningtvättsnätverken i världen, en läcka baserad på bankernas egna rapporter till USA:s myndighet Fincen om misstänkta aktiviteter. Dokumenten visar flöden om totalt 17.000 miljarder kronor som tvättats vita via skatteparadis.

Det internationella journalistnätverket ICIJ, där bland annat SVT Nyheter ingår, har bidragit till en lokal uppnystning i saken. Bland annat finns både Nordea och SEB med i dokumenten. Finländska Yle rapporterar att det i Nordeas fall rör sig om cirka 1,5 miljarder kronor i misstänkta transaktioner, varav de flesta ägt rum mellan 2013 och 2017.

De brittiskbaserade bankerna HSBC och Standard Chartered har en solkig historia avseende penningtvättsavslöjanden och har de senaste åren tvingats betala miljardvis i böter. I den aktuella läckan var bankerna bland de fem mest förekommande.

HSBC:s aktie sjönk med 4 procent på måndagsmorgonen och stod således under morgonen på sin lägsta nivå någonsin. Standard Chartereds aktie hittades på sin lägsta nivå sedan i maj, efter att ha backat med omkring 3,5 procent. Bankerna har haft svårt att följa med upp i vårens och sommarens börsrusning, efter att myndigheter avrått från utdelning. HSBC genomgår dessutom omfattande strukturåtgärder för kostnadsbesparing.

För HSBC:s räkning har tidigare härvor bland annat rört sanktionsbrott visavi Iran samt penningtvätt åt terrororganisationer och latinamerikanska kartellorganisationer.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -