På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Köpvärda fonder i mars - så gick det

Utvärdering Den första månaden bjöd på en rejäl och snabb nedgång som följdes med en av de starkaste uppgångarna på många år. Placeras utvalda fonder har klarat halvåret bra. det visar månadens utvärdering.

Varje månad presenterar Placera en lista på utvalda fonder som vi bedömer framöver ska gå bättre än snittet av liknande fonder. Efter sex månader utvärderar vi utfallet och nu är det dags att granska rekommendationerna inför mars 2020.

Det senaste halvåret har Stockholmsbörsen en positiv avkastning trots att halvåret bitvis varit otroligt dramatiskt. Stockholmsbörsen hör till de bättre börserna tillsammans med de amerikanska börserna.

Tuffast har det varit för breda europeiska fonder och tillväxmarknadsfonder. De har en i princip oförändrad avkastning under halvåret. Men tillväxtmarknaderna har en stor spridning, för årets bästa börser är de kinesiska fastlandsbörserna och Taipeibörsen.

En globalindexfond hamnar mellan USA-börserna och en bred Europafond.

Den svenska kronan hör till det absoluta toppskiktet av valutor som klarar sig allra bäst mot den amerikanska dollarn. Det minskar givetvis avkastningen för utländska dollartillgångar under perioden.

Placeras fondval har klarat sig bra och bara tre av fonderna har haft en sämre avkastning i jämförelse med sina fondkategorier.

Jag tog det säkra före det osäkra och gjorde inga fondbyten inför mars. Det var en ovanligt turbulent tid vid månadsskiftet februari och mars.

Högst avkastning har de två Morgan Stanley-fonderna som båda har samma huvudförvaltare i Kristian Heugh. Båda fonderna fortsätter att klå sina kategoriindex med bred marginal. MS INVF Global Opportunities har gått starkast till stor del beroende på den stora exponeringen mot stora amerikanska tillväxtbolag som e-handlaren Amazon och betalkortsbolaget Mastercard.

Spiltan Aktiefond Stabil som är vårt Sverigefondsval har lyckats avkasta knappt 17 procent det senaste halvåret. Det är en riktigt bra prestation då avkastningen för kategorisnittet för Sverigefonder bara landar på 5,4 procent.

Placeras blandfondsval har olika avkastningsprofil. Carnegie Strategifond som har ett tydligt kvalitets- och värdebolagsfokus har utvecklats som sitt kategorisnitt under perioden. Den lite mer riskfyllda blandfonden Sensor Sverige Select, imponerar med 8 procent i avkastning. Den klår både kategorisnittet av likande fonder och Stockholmsbörsen trots att exponeringen mot aktier är runt hälften i fonden.

Den blandfond som avkastat sämst och inte klår sitt jämförelseindex är blandfonden Aktie-Ansvar Saxxum Aktiv. Fonden har historiskt avkastat som bäst när börserna har gått ner mycket. Under mars var fonden avkastning positiv.

Placeras fondval inom tillväxtmarknaderna, Swedbank Robur Östeuropafond, har haft det tuffaste halvåret i spåren av coronapandemin och ett dramatiskt fall i oljepriset. Fonden har backat drygt 17 procent vilket är lite mer än kategorisnittet av liknande fonder.

PriorNilsson Realinvest som investerar i defensiva realtillgångar och klassas som en fastighetsfond har backat drygt 2 procent. Trots minusavkastningen är det betydligt bättre än kategorisnittet branschfonder fastigheter som backat hela 18 procent under halvåret.

Fidelity European Dynamic Growth som är listans Europafondsval har landat på en i princip oförändrad avkastning, vilket är sämre än kategorisnittet av liknande fonder. 

De två lågriskfonderna IKC Avkastningsfond och Spiltan Räntefond Sverige med räntefokus har båda klått kategorisnittet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

 

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -