På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Börsen uppåt, H&M och verkstad i topp

Börs Stockholmsbörsen handlades uppåt kring lunchtid på onsdagen. Morgonens inköpschefsindex för den svenska tjänstesektorn gav viss draghjälp.

Vid 9.30-tiden var OMXS30-index upp 0,8 procent till 1.748. Aktier för 1,5 miljarder kronor var omsatta på Stockholmsbörsen.

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 54,8 i juli från reviderade 50,9 föregående månad (49,2). Silf/Swedbank skriver i en kommentar att indexet stiger för tredje månaden i rad och nu är på högsta nivån sedan februari i år.

I toppen av storbolagsindexet Boliden och SSAB med uppgångar på 1,8 respektive 1,6 procent. I botten noterades i stället Swedish Match med en nedgång på 0,2 procent.

H&M:s huvudägare familjen Persson har i fredags i förra veckan via ägarbolaget Ramsbury Invest köpt ytterligare 1,3 miljoner B-aktier i klädjätten för totalt cirka 176 miljoner kronor. Familjens ägarandel uppgår nu till 49,3 procent av aktiekapitalet och drygt 75 procent av rösterna. Aktien steg 1,7 procent och placerade sig i topskitet av storbolagsindexet.

Skanska meddelade under en i övrigt förhållandevis ganska nyhetsfattig natt och morgon att bolaget köpt cirka 11.500 kvadratmeter mark i Texas för cirka 236 miljoner kronor. Skanska-aktien handlades 0,6 procent högre.

Bettingbolaget, utan spellicens i Sverige, Global Gaming redovisar intäkter om 71,8 miljoner kronor för det andra kvartalet (132). Rörelseresultatet blev 1,1 miljoner kronor (-11,1).

Bettingoperatören Enlabs, som primärt är verksamma i Baltikum och som blivit storägare i Global Gaming, meddelade under tisdagen avsikten att möblera om i bolagets styrelse. Enlabs köpte tidigare i somras cirka 30 procent av bolaget som är mest känt för sin förlorade spellicens.

Global Gaming var upp 10,8 procent, samtidigt som storägaren Enlabs handlades 0,7 procent högre.

Pareto Securities har höjt riktkursen för hälsovårdsbolaget Mentice till 90 kronor från 75 kronor. Rekommendationen köp upprepades. Mentice aktien handlades till 79:40 kronor, 3 procent upp.

På rapportfronten norterades First North-listade Flexqube som steg 12,1 procent och i stort försvarade sin omsättning under det andra kvartalet jämfört med motsvarande period i fjol. På ebitda-nivå skrevs förlusten till 1,8 miljoner (-5,0). Flexqubes vd Anders Fogelberg konstaterar att förutsättningarna under året, med pandemin och nedstängningar av flera marknader, varit exceptionella.

I Finland noterades finanskoncernen Sampo ned 2,9 procent. Bolaget presterade ett resultat före skatt på 407 miljoner euro i det andra kvartalet. Väntat var 399 miljoner, enligt Infronts prognossammanställning. Totalkostnadsprocenten inom divisionen P&C uppgick 80,5 procent, mot väntade 82,7 procent.

Bolaget presenterade även budet på brittiska Hastings Group, vilka Sampo ämnar köpa tillsammans med sydafrikanska RMI.

Graf: Stockholmsbörsen OMXS30 onsdagen den 5 augusti

imageKälla: Infront

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -