Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad

Makro Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på 0,00 procent.

Enligt Infront Datas enkät väntade samtliga av åtta tillfrågade analytiker att Riksbanken skulle lämna reporäntan oförändrad.

Riksbanken ändrade senast reporäntan vid det penningpolitiska mötet den 18 december 2019, då den höjdes med 0,25 procentenheter till 0,00 procent.

Direktionen var enig om räntebeslutet och räntebanan.

Ramen för värdepappersköp utökas med 200 miljarder kronor till totalt 500 miljarder kronor. Tillgångsköpen kommer att pågå till och med juni 2021.

Två av åtta analytiker hade väntat utökade tillgångsköpt nu.

Riksbanken kommer också att börja köpa företagsobligationer i september.

Riksbanken har vidare beslutat satt sänka räntor och förlänga löptider för utlåningen till bankerna, räntan sänks från reporäntan plus 0,2 procentenheter till reporäntan, och lånen kommer att erbjudas till tre och sex månader löptid.

Riksbanken sänker också räntan i den stående utlåningsfaciliteten från reporäntan plus 0,2 procentenheter till reporäntan plus 0,1 procentenheter.

Direktionen har också beslutat att förlänga löptiden för bankerna till vidareutlåning till företag från två till upp till fyra år samtidigt sänks det räntetillägg som utgår om kravet på vidareutlåning till företag inte uppfylls, från 0,2 till 0,1 procentenheter.

"Åtgärderna bidrar till att hålla nere det allmänna ränteläget i ekonomin och till att skapa en trygghet i att det finns tillgång till finansiering till en låg kostnad. På så sätt ger Riksbanken stöd till återhämtning i ekonomin och inflationen", skriver Riksbanken.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -