På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Smarta lager smart att ha i portföljen

Aktieanalys Belgiska logistikfastighetsutvecklaren Warehouses De Pauw är en vinnare på ökad e-handel. Bolaget är aktivt i den viktiga axeln mellan hamnarna i Rotterdam, Antwerpen och Paris.

Warehouses De Pauw är utvecklare och ägare av intelligenta logistiklager. Bolaget äger 12,5 miljoner kvadratmeter logistikbyggnader på 246 platser i Belgien, Nederländerna, Frankrike, Luxembourg och i Rumänien. 

Warehouses De Pauw verkar i den viktiga axeln mellan städerna Amsterdam, Antwerpen, Bryssel, Lille och Paris. Utöver det har man valt att växa i Rumänien.


Warehouses de Pauws logistikfastigheter.
 

I området där Warehouses De Pauw verkar finns de tre stora floderna Rhen, Meuse och Scheldt och två av världens största hamnar, Antwerpen och Rotterdam.

Under de senaste åren har omsättningen vuxit stadigt och stabilt. 2019 omsatte bolaget 202 miljoner euro och i år spås omsättningen enligt Factsets estimat landa på 233 miljoner euro.

Verksamheten har inte påverkats av pandemin. Det har snarare blivit motsatt effekt när mer av handeln flyttat till nätet, vilket i sin tur ökat behovet av smart logistik.

Ledningen talar om att pandemin tvärtom kan innebära strukturella förändringar som gynnar logistikbolag som till exempel kraftigt ökad e-handel inom livsmedel och att produktionen flyttar närmare konsumenterna.  

I rapporten för det första kvartalet var uthyrningsgraden 98 procent. Bolaget förväntar sig att tillväxten kommer att fortsätta under de kommande åren. Efterfrågan på nya logistikfastigheter är fortsatt god.

En stor del av tillväxten baseras också på att redan existerande kunder växer. Under de senaste tre åren kommer hela 55 procent av tillväxten från redan existerande kunder.

Under de senaste åren har andelen kunder som valt att förlänga hyreskontrakten legat på runt 90 procent.  

Belåningsgraden ligger på drygt 46 procent. Den genomsnittliga kostnaden på lånen är 2,1 procent. Åldern på fastigheterna i genomsnitt 7,4 år.

Marknadsvärdet uppgår till 4,3 miljarder euro. Hittills i år har aktien stigit med drygt 5 procent. Under de senaste tre åren är aktien upp 84 procent.

Warehouses De Pauw grundades 1971 och affärsidén är att utveckla och bygga intelligenta lagerlokaler. Warehouses De Pauw gynnas av den ökande e-handeln och efterfrågan generellt på smartare och automatiserade logistiklokaler.  

Warehouses De Pauw har varit noterad på Euronext sedan 1999 och på börsen i Bryssel sedan 2015.

Runt 70 procent av omsättningen genereras i Nederländerna och Belgien. Rumänien står för 12 procent.

När det gäller ägandet så är grundarfamiljen De Pauw största ägare med knappt en fjärdedel av aktierna i bolaget.

Därefter följer en rad stora fondbolag som Vanguard, AXA, DWS och Blackrock. Även norska oljefonden har en ägarandel på knappt 2 procent i bolaget.

Warehouses De Pauw rider på en megatrend. Efterfrågan på intelligenta logistikfastigheter kommer att förbli intakt under många år framöver. Bolaget befinner sig dessutom i bästa läget mitt i rika och välmående Västeuropa. Dessutom bygger bolaget upp ett logistiknätverk i Östeuropa.

Teknikutvecklingen, trenderna, efterfrågan, familjeägandet och lägena talar till bolagets fördel.

Följ mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Warehouses de Pauw NV Köp 24,07 -
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -