På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Astra Zeneca: Coronaavtal med USA

Nyhet Astra Zeneca har mottagit över 1 miljard dollar från amerikanska myndigheten Barda för utveckling, produktion och leverans av det som kallas Oxfordvaccinet mot covid-19, det meddelades på Kristi Himmelfärd.

Beskedet om avtalet framgår av ett pressmeddelande på torsdagen, då den svenska marknaden var stängd för Kristi himmelfärdsdag.

Utvecklingsprogrammet enligt överenskommelse med Barda inkluderar en fas 3-studie med 30.000 deltagare samt en barnstudie.

Som rapporterades tidigare i veckan samarbetar Astra Zeneca med den brittiska regeringen för att stödja Oxforduniversitetets vaccin, med leverans till Storbritannien från och med september.

Bolaget har nu slutfört sitt licensavtal med Oxforduniversitetet, för kandidaten tidigare betecknad ChAdOx1 nCoV-19 men nu också kallad AZD1222. Astra Zeneca har också kommit överens om att skapa ett gemensamt forskningscenter vid Oxforduniversitet för pandemiberedskapsforskning.

En fas 1/2-studie av AZD1222 startade förra veckan för att bedöma säkerhet, immungenetik, och effekt på över 1.000 friska frivilliga i åldrarna 18-55 år på flera center i södra England. Data från studien väntas inom kort. Om positivt utfall skulle det leda till studier i senare klinisk fas i flera länder.

Vidare samarbetar Astra Zeneca med flera internationella organisationer, som Världshälsoorganisationen, för rättvis distribution av vaccinet runt om i världen. Astra Zeneca för också samtal med regeringar om att öka tillgången.

Bolaget har hittills slutfört avtal omfattande minst 400 miljoner doser och har säkrat tillverkningskapacitet för en miljard doser hittills. Leveranser kommer att starta i september 2020. Astra Zeneca siktar på att teckna fler avtal, med stöd av flera parallella distributionskedjor som kommer att utöka kapaciteten ytterligare under kommande månader.

Astra Zenecas pandemirespons inkluderar även snabb mobilisering av bolagets globala forskningsförsök att hitta antikroppar som neutraliserar det nya coronaviruset, med målet att nå kliniska studier kommande tre till fem månader. Vidare har bolaget börjat testa nya och befintliga mediciner för att behandla infektioner inklusive Calquence i Calavi- och Accord-studierna samt Farxiga i Dare-19-studien.

Dagens besked väntas inte få någon betydande effekt på Astra Zenecas finansiella prognos för 2020. Kostnader för att få fram ett vaccin väntas kompenseras av finansiering.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -