Bister veckoinledning – och avslutning?

Makroveckan Efter en kortvecka med stark börs ser den här veckan ut att få en betydligt bistrare start. Konjunkturoro och ökade spänningar mellan USA och Kina dämpar humöret i investerarkollektivet.

Det var klackarna i taket på världens börser i inledningen av förra veckan och eftersom den svenska börsen stängde tidigt på torsdag så landade veckouppgången på hela 3,7 procent. De börser som var öppna under senare delen av veckan hade däremot i många fall en svag avslutning och den amerikanska börsens veckoresultat blev en nedgång med 0,2 procent.  Eftersom även terminerna pekar nedåt så talar därför det mesta för en synnerligen svag inledning på den här börsveckan.

På finansmarknaden har fokus åter hamnat på oron för den svaga konjunkturutvecklingen och veckan innehåller en strid ström makrosiffror som lär peka mot en ordentlig uppbromsning för ekonomier runt om i världen. Veckans huvudnummer är tveklöst de amerikanska sysselsättningssiffrorna för april som lär bli mycket bister fredagsläsning. Inte mindre än 22 miljoner amerikaner väntas ha mist jobbet under april och arbetslösheten väntas ha rakat i höjden.

Sysselsättningsnedgången i april närmar sig det antalet jobb som skapats i amerikansk ekonomi sedan finanskrisen. 

Som om det inte var nog med oro för den ekonomiska utvecklingen har även de politiska spänningarna mellan USA och Kina trappats upp. Detta sedan Donald Trump och utrikesminister Mike Pompeo gjort gällande att Corona-viruset härstammar från ett laboratorium i Wuhan. Något som väcker stort ogillande i Kina och en upptrappning av ordkriget är att vänta.

Oljepriset har ändå letat sig uppåt och Brentoljan handlas nu kring 26 dollar per fat.

De stora centralbankerna presenterade inga större åtgärder i förra veckan och Norges bank och Bank of England, som lämnar räntebesked nu i veckan, väntas också vila på hanen.

Den svenska kronan stärktes rejält efter Riksbankens penningpolitiska besked. En orsak är att återgången till negativ ränta ser ut att ligga långt bort. Kronan har dock åter börjat tappa när börsoron tilltagit.

Inköpschefsindexen som rullas ut under veckan lär i de flesta fall peka brant nedåt. Det är dock inget som överraskar marknaden men det kan ändå spä på oron för konjunkturutvecklingen.

För svenskt vidkommande har vi, förutom inköpschefsindexen, även BNP-siffrorna för årets första kvartal samt färska siffror över bostadspriserna att se fram mot.

De kinesiska siffrorna över utrikeshandeln lär ge en indikation på hur hårt drabbad den kinesiska ekonomin är av nedstängningen i stora delar av världen.

Måndag

Inköpschefsindexen för industrin rullas ut och det lär vara dystra siffror. Ingen lär dock bli särskilt överraskad. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha stärkts efter den senaste tidens rusning på börsen men fortsatt ligga i negativt territorium.

Tisdag

SCB publicerar sin nya BNP-indikator för första gången. Timingen kunde förstås vara lite bättre när nyheter ska presenteras. Vi väntar oss visserligen ett BNP-fall under årets första kvartal men en stark inledning på året lär begränsa fallhöjden. Det amerikanska inköpschefsindexet för tjänstesektorn lär visa på en rejäl djupdykning.

Onsdag

 

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i övriga delar av världen publiceras och kraftiga nedgångar väntas. Av särskilt intresse är ändå det kinesiska indexet som publiceras under natten mot onsdag. Här finns visst hopp om en förbättring som skulle kunna vara vägledande för hur det kan bli i övriga delar av världen när ekonomierna öppnas upp. ADP-siffrorna över sysselsättningsutvecklingen i USA blir en viktig indikator på var fredagens officiella sysselsättningssiffra kan tänkas hamna. Det rör sig om en sysselsättningsnedgång av runt absurda proportioner.

 

Torsdag

 

Norges bank och Bank of England lämnar räntebesked men väntas vila på hanen den här gången. Mest fokus riktas mot de kinesiska handelssiffrorna eftersom de ger en tydlig indikation på hur världens karantänsåtgärder påverkar handeln i stort, samt säger något om hur stark den kinesiska återhämtningen kan tänkas bli givet att världen i övrigt bromsat in så pass kraftigt.

 

Fredag

 

Mäklarstatistik presenterar en intressant siffra över prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Frågan är förstås om Corona-krisen redan börjat få viss påverkan. På marknaden bävar man annars inför de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna. Sysselsättningen väntas ha sjunkit med 22 miljoner samtidigt som arbetslösheten ska studsa upp till 16,3 procent. Även om grymma siffror är väntade är frågan om man på finansmarknaden ändå kommer att reagera med förskräckelse om siffrorna hamnar i dessa trakter.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -