På jakt efter strukturell tillväxt

Fonder Mindre europeiska bolag med dominerande marknadsposition i sektorer som gynnas av strukturell tillväxt och gärna med starka ägare. Det är bolag som den erfarne förvaltaren europaförvaltaren Mark Heslop letar efter till sin nystartade fond.

Placera pratade med förvaltaren Mark Heslop som precis har startat fonden Jupiter Pan European Smaller companies. Han har ett gediget förflutet med över 20 års erfarenhet som förvaltare. Bland annat från Columbia Threadneedle där han under många år framgångsrikt förvaltade deras europeiska småbolagsfond Threadneedle (Lux) Pan European Small Caps Opportunities. Mark Heslopförvaltar tillsammans med Mark Nichols även fonden Jupiter European Growth sedan 1 oktober 2019. En fond med fokus på större europeiska tillväxtbolag.

Mark Heslop

Jupiter Pan European Smaller Companies har huvudfokus på små- och medelstora bolag som är noterade på de europeiska börserna. Man investerar inte i de 300 största bolagen i Europa utan letar bland bolag där under. Investeringsuniverset omfattar runt 1500 bolag.

Mark Heslop berättar att det finns flera fördelar med att investera i små- och medelstora bolag. Det finns oftast ett tydligt entreprenörskap och det är inte ovanligt att grundare och ägarfamiljen fortfarande är aktiv. Små bolag har tydligare fokus och ofta är de marknadsledare på en nischmarknad. Det är en bra grund för en stark tillväxt.

"Små bolag har färre analytiker som följer bolaget. Det gynnar hos som gör vår egen analys med egna värderingsmodeller. Men vi pratar med säljsidan för att lära oss industrin", säger Mark Heslop.

Hur ser investeringsprocessen ut och vilken typ av bolag investerar du i?

”Jag jobbar nerifrån och upp när jag letar investeringar. Och jag letar investeringar på många marknader men oberoende av index och sektorvikter. Fokus är att hitta bolag med en stark affärsmodell som påverkas av långsiktiga globala strukturella teman och trender. Det blir en tydlig lutning åt kvalitetsbolag med bra tillväxt som oftast är marknadsledare inom ett segment. Jag lägger ner mycket tid på att förstå vad som driver bolagens vinster. Och när jag hittar den typen av bolag så ger de en bra möjlighet att växa snabbt över en lång tid. Något som skapar bra aktieägarvärde."

Ser du några nya eller starka trender i och med coronakrisen?

”Vi ser flera starka trender som kommer att accelerera när coronakrisen har lagt sig. Ett område är diagnostik och automatisering av tester. Här kommer vi att få stora investeringar från länder för att säkerställa snabba och mer omfattande tester i framtiden. Det är tydligt att digitaliseringstrenden fortsätter att accelerera, nu när många jobbar i hemma karantän. Det blir sannolikt nya användarbeteende som ett ökad Skype användande. E-handel växer nu mycket med ökade hemleverans av varor som kan fortsätta växa efter krisen.”

”Men det finns starka trender som kommer att påverkas negativt på kort sikt. Människor blir sannolikt mindre benägna att resa som tidigare, med tanke på smittrisk. Även turistindustrin och restauranger kommer behöva tid för att komma tillbaka som förut.”

Hur många bolag investerar du i?

”Det blir en koncentrerad portfölj och antal bolag i fonden kommer att variera mellan 50 – 60 stycken, beroende på likviditet och idégenerering. Med en koncentrerad portfölj ger det mig möjligheten att lära känna bolagen bättre. Jag kommer inte att ta några stora bet i bolagen, de största investeringarna kommer att vägar drygt tre procent. De 20 största investeringarna kommer att väga runt 50 procent av fonden. Vår tro på affärsmodellen bestämmer vikten i bolagen", säger Mark Heslop.

Hur långsiktiga är investeringarna?

”Historiskt har jag varit en långsiktig investerare. Målet är att när jag hittar en investering ska den vara för en lång investeringshorisont. Jag letar gärna bolag med bra historik och en beprövad affärsmodell som ska hålla minst ett decennium. Jag uppskattar att vi kommer att byta mellan 10 till 15 procent av innehaven under ett år. Det blir runt sju till åtta bolag.”

Vilka sektorer underviktar respektive överviktar du?

”Jag underviktar allmännyttiga bolag, de har så många regleringar som begränsar lönsamheten. Och jag äger inte råvaru- och energibolag. Jag vill inte äga den här typen av investeringar där prissättningen sker globalt och produkterna inte har några komparativa fördelar. Jag undviker också ett direktägande i bioteknikbolag. Jag kan inte avgöra vilken eller vilka molekyler som blir framtidens vinnare.”

”Medicinteknik är en sektor som jag i allmänhet gillar. Här äger vi ju bland annat svenska Elekta. Jag gillar även diagnostikbolag. Här har jag investerat i italienska Diasorin och tyska Sartorius. De kommer att gynnas efter coronakrisen då många stater kommer att behöva investera i mer diagnostikmaterial och automatisering av tester.”

Vilka svenska investeringar har du?

”Jag har Avanza som jag har ägt i mina tidigare fonder tillsammans med italienska Finecobank. Båda är så kallade disruptors som ritar om kartan för sparande och investeringar med hjälp av digitalisering. Elekta är ju ett annat av fondens svenska innehav. Elekta dominerar sin nisch och har en stor efterfrågan och potential på tillväxtmarknaderna. Thule har en intressant aktiv livsstilstrend i ryggen som är marknadsledare inom fritidstransporter. En aktie som på kort sikt får det tufft men på lång sikt har den en stark strukturell trend som skapar tillväxt”, säger Mark Heslop.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -