Största kapitalflödena någonsin

Marknadskommentar Kapitalflödena på finansmarknaden har varit enorma och flera rekord har noterats under veckan. Det visar BofA Securities flödesrapport för den senaste veckan.

Enligt den amerikanska investmentbanken BofA Securities var utflöden från företagsobligationer med lägre risk (Investment Grade-obligationer) de största någonsin. Samtidigt var utflödena från de mer riskfyllda företagsobligationer (High Yield) de näst högsta någonsin.

Tillväxtmarknadsobligationer som hållit emot bra fram till förra veckan, hade proppen ur i veckan. Även de har de största nettoutflöden någonsin.

Investerarna fortsätter att flockas till statspapper i finansoron. Veckan har bjudit på det största nettoinflödet någonsin. I vanlig ordning har guld fungerat som säker hamn. Veckans netto inflöde till den gula metallen placerar sig som det näst största inflödet någonsin.

Aktier har drabbats brutalt hårt den senaste veckan. Totalt har de senaste veckornas härdsmälta på den globala aktiemarknaden gjort att hela 16 000 miljarder dollar har försvunnit. Det är mer än hela Kinas BNP.

Värst drabbat är Europa. Veckans nettoutflöden har varit de största sedan mars 2019. Tillväxtmarknadsaktier har haft betydande utflöden sex veckor i rad.

Amerikanska aktier har trots nedgången haft mer moderata nettoutflöden. Finansbolagen med bankerna i täten har tagit den största smällen med störst nettoutflöden, tillsammans med råvarubolagen. Det är uppenbart att vissa investerare tror att oljeprisnedgången kommer att förbytas till en uppgång. Energisektorn har haft det största nettoinflödet sedan senaste oljepriskollapsen i december 2015. Teknikbolagen har faktiskt också haft ett litet nettoinflöde i veckan.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på FacebookLinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -