Läget för oklart för Electrolux-aktien

Aktieanalys Förhoppningen om en vändning för Electrolux under 2020 har fått sig en allvarlig törn. Kanske kan avknoppningen av Professional få liv i aktien, men det är inget vi vågar satsa på.

Electrolux tvingades i mitten av december flagga för ökade kostnader i USA. Det var flytten av produktion av kylar och frysar till en ny anläggning i staden Anderson, South Carolina, som blivit mer problematisk än väntat. Tidigare bedömning om engångskostnader på 25 miljoner dollar i fjärde kvartalet höjdes till 70 miljoner dollar. Flaskhalsar i produktionen påverkade även leveranskapacitet och försäljning.

Problemen vid den nya anläggningen gör att Electrolux under 2020 kommer att behålla viss produktion vid en av de anläggningar som skulle ersättas. Det innebär att väntade kostnadsbesparingar från investeringen kommer att förskjutas till 2021.

Pågående investerings- och effektiviseringsprogram inom Electrolux väntas nå en full effekt på 3,5 miljarder kronor om året i lägre kostnader år 2024. Den positiva effekten år 2020 var tidigare tänkt att bli 800 Mkr men prognosen har sänkts till 200 Mkr.

Totalt är det 8 miljarder kronor som Electrolux räknar med att investera i sin produktion de kommande åren. Målet är att nå en ökad automatisering, digitalisering och förbättrad innovationskraft. Den nya anläggningen i Anderson är ett av de stora stegen när det gäller automatisering.

Electrolux bransch är i högsta grad mogen och den präglas av hård konkurrens. Strategin för att undvika den värsta prispressen är att söka sig mot premiumsegmentet av marknaden. Där kan man ta bättre betalt men det krävs å andra sidan att man ligger i framkant vad gäller teknisk utveckling och innovationer.

Löpande effektiviseringar är också nödvändiga för att kunna hävda sig även i premiumsegmentet. Sedan 2015 har Electrolux kapat cirka 1 miljard om året i kostnader och det är också fortsatt ungefär vad man ser framför sid de närmaste åren.

Europa och Nordamerika står för drygt 70 procent av omsättningen i Electrolux. Det fjärde kvartalet blev relativt bra i Europa med en organisk tillväxt på drygt 3 procent och en förbättring av rörelseresultatet med 8 procent. I Nordamerika blev dock kvartalet rejält svagt med en organisk tillväxt på -18 procent. Även rörelseresultatet landade på minus.

Latinamerika står för drygt 15 procent av omsättningen i koncernen och är därmed tredje största region. Utvecklingen var stark under hela 2019 i Latinamerika och det fjärde kvartalet bjöd på 13 procents organisk tillväxt och ett förbättrat resultat.

Området Professionella Produkter ska i slutet av mars knoppas av från Electrolux och särnoteras på Stockholmsbörsen. Det är normalt sett ett av bolagets mest lönsamma områden men lagom till avknoppningen har verksamheten drabbats av tydliga problem. Rörelseresultaten har backat rejält de två senaste kvartalen.

I fjärde kvartalet föll den underliggande omsättningen med 8 procent och resultatet med hela 44 procent. Electrolux förklarar utvecklingen med lägre försäljning till restaurangkedjor i USA samt en allmänt avvaktande marknad i Asien och Stillahavsregionen. Resultatet i kvartalet tyngdes även av kostnader för att förbereda verksamheten för att bli ett självständigt bolag.

Analytikerna drog ned sina estimat för Electrolux efter vinstvarningen i december. Utfallet i fjärde kvartalet blev bättre än väntat men aktien förmådde ändå inte lyfta. Vd Jonas Samuelson skriver i sitt vd-ord att inkörningsproblemen i den nya fabriken i Anderson kommer att påverka de tre första kvartalen 2020. Det första kvartalet väntas bli ännu ett förlustkvartal i Nordamerika.

Förväntningarna på 2020 har därmed fått skruvas ned ytterligare. Enligt databasen Factset räknar analytikerna i snitt med att första halvåret 2020 kommer att bjuda på negativ vinstutveckling för hela Electrolux. Andra halvåret väntas däremot bli bättre och som helhet väntas 2020 ändå bjuda på en justerad vinsttillväxt på 21 procent. Snittprognosen för vinst per aktie ligger på 13,28 kronor.

För 2021 väntas ett ännu kraftigare vinstlyft, till 17,55 kronor per aktie.

De estimaten innebär i dagsläget p/e-tal på 15,3 respektive 11,6. Justerat för skuldsättning landar värderingen på 11,7 respektive 9,3.

Utdelningen för 2019 föreslås bli 8,50 kronor per aktie vilket ger en direktavkastning på 4,2 procent. För de båda närmaste åren väntas direktavkastningar på 4,2 procent respektive 4,5 procent.

Sedan vinstvarningen i mitten av december har Electrolux-aktien backat cirka 20 procent. Vinstprognoserna har dock backat ännu mer och värderingen är åtminstone på 2020 års estimat högre idag än i december. För de kommande tolv månaderna ligger p/e-talet något över snittet för de senaste fem åren.

Electrolux-aktien är notoriskt volatil och kursen har en tendens att åka berg och dalbana mellan åren. Verksamhetens facit är inte heller direkt imponerande med en genomsnittlig årlig tillväxt på cirka 1 procent både för de senaste 5 och de senaste 10 åren. Facit för vinsttillväxten är ännu svagare och ger minusutfall för båda tidsperioderna.

När vi sist kikade på Electrolux-aktien i oktober väntades 2019 bli kulmen på en motig period för bolaget. Vinsterna väntades lyfta 2020 och aktien hade en positiv trend. Vinstvarningen i december har ändrat den bilden. Det första halvåret väntas bli rejält svagt och kursgrafen visar att aktiemarknaden har rätt lågt förtroende för bolaget.

Avknoppningen av Professionella Produkter om en månad kan mycket väl bli en vändning för Electrolux-aktien, den har trots allt fallit kraftigt på relativt kort tid. Vinstutvecklingen är dock svag i koncernen och väntas så förbli under de kommande kvartalen. Förutom en ren humörsvängning är det därför svårt att i närtid se vad som rent fundamentalt ska bryta den svaga trenden.

I nuvarande, högst oklara marknadsläge, vill vi inte ta ut en vändning i förväg och rekommendationen stannar vid neutral.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Electrolux B Neutral 207,10 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -