Överraskande starka EMU-siffror

Makrokommentar Inköpschefsindexen för EMU-området klådde förväntningarna och väcker hopp kring den europeiska konjunkturutvecklingen. Spridningen av Corona-viruset visar ännu inga större tecken på att dämpa humöret men den negativa effekten riskerar att komma med viss fördröjning.

Vi på Placera, och många med oss, hade befarat att de preliminära inköpschefsindexen för februari skulle måla upp en ganska dyster bild av humöret i näringslivet efter Corona-utbrottet. Så blev inte fallet utan istället steg det sammanvägda inköpschefsindexet för EMU-området till 51,6 från 51,3 i januari, och nådde därmed sin högsta nivå sedan augusti i fjol.

Det var ett överraskade lyft som klådde analytikernas förväntningar om en mindre nedgång till 51,0. Så tydligen har det inte spridits sig någon Corona-skräck bland företagen. I alla fall inte ännu, är väl säkrast att tillägga.

Det var framför allt industrin som överraskade positivt. Här befarade analytikerna en nedgång från 47,9 till 47,5 men istället noterade indexet en uppgång till 49,1. Indexet närmar sig därmed 50-nivån som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Det är dessutom den högsta noteringen sedan februari 2019.

Vore det inte så att Corona-virusets effekter på produktionskedjor och annat troligen kommer med en viss fördröjning skull säkerligen de flesta börja skönja ljuset för industrikonjunkturen i EMU-området. Inte minst som det tyska industriindexet steg till 47,8 och börjat lämna fjolårets krisstämpel bakom sig. I december noterades exempelvis det tyska industriindexet till låga 43,7.

Det kan också noteras att det brittiska inköpschefsindexet för industrin steg till 51,9 i februari.

Även Markit Economics, som genomför undersökningarna, varnar dock för att dra alltför stora växlar på februariutfallen för industrin. Man pekar bland annat på att det redan i februariundersökningen finns tydliga signaler om leveransproblem, vilket kan komma att slå hårt mot produktionen framöver. Om inte företagen kan hitta nya leverantörer utanför Kina.

En ytterligare varningssignal är att det japanska inköpschefsindexet för industrin damp ner till 47,6 i februari. Här kan man tänka sig att leveranstiderna från Kina i många fall är kortare och att uteblivna leveranser därmed slår tidigare mot industrin.

Att industrin i EMU-området ändå räknar med att det blir en relativt kort svacka syns i de framtida produktionsplanerna som är fortfarande är expansiva, även om det dämpats något i februariundersökningen.

Inköpschefsindexet för tjänstesektorn i EMU-området steg i sin tur från 52,5 till 52,8. Här låg förväntningarna på en nedgång till 52,2. Så även tjänsteindexet visar på motståndskraft och fortsätter att visa på en stabil, om än lite låg, uppgång.

Ska man försöka summera inköpschefsindexen för februari så indikerar de att konjunkturen i EMU-området var på tydlig uppgång i inledningen av 2020. Februarisiffrorna borde också, i normalfallet, innebära att vi kunde lägga recessionsspöket bakom oss. Nu kommer tyvärr osäkerheten, framför allt kring industrikonjunkturen, att hänga sig kvar tills Corona-spridningen kommit under kontroll. Ändå är det förstås hoppingivande siffror som presenterats som ökar sannolikheten för en rejäl förbättring av konjunkturen i Europa en bit in på 2020.

Det ska ju dessutom framhållas att hushållens konfidensindikator för EMU-området också, lite mot oddsen, tog ett kliv uppåt i den preliminära februarimätningen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -