På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nordens mest blankade aktier

Börs Värdet på de publika blankningarna i Norden har ökat kraftigt jämfört med för ett år sedan. Totalt finns blankade aktier till ett värde av 85 miljarder kronor på de nordiska börserna.

Värdet på blankningarna i Sverige har ökat med drygt 17 procent jämfört med för ett år sedan. Nu uppgår de till 43,2 miljarder kronor, enligt Holdings.

I Finland har blankningarna ökat med knappt 16 procent, i Danmark med 64 procent och i Norge har de ökat med 57 procent på ett år.

Den mest blankade nordiska aktien sett till kapitalet är danska smyckesproducenten Pandora. Lite drygt 11 procent av Pandoras aktier är blankade på börsen. Värdet på de blankade aktierna motsvarar 5,4 miljarder svenska kronor. Totalt är åtta blankare inne i aktien.

För att lösa in blankningspositionerna skulle det ta lite drygt 19 dagar med normal omsättning i aktien.

Pandora tillverkar och marknadsför handgjorda smycken. Dessa säljs i olika kollektioner och under olika varumärken. Företaget grundades 1982. Huvudkontoret ligger i Köpenhamn.

Pandoraaktien är upp hela 19 procent i år. Sett under de senaste tolv månaderna är aktien dock bara upp 3 procent.

För en dryg vecka sedan släppte Pandora resultatet för det fjärde kvartalet. Resultat före skatt blev 2.276 miljoner danska kronor, vilket var högre än förväntningarna som låg på 2.191 miljoner, enligt Infront.

Omsättningen överraskade också positivt. Utöver en utdelning på 9 DKK per aktie meddelade ledningen att de genomföra aktieåterköp för 2,1 miljarder DKK.

Näst mest blankade aktien i Norden sett andel av kapitalet är svenska Fingerprint. Här är 10,5 procent av aktierna blankade, enligt Holdings.

Värdet på de blankade aktierna är 550 miljoner kronor.

I år är aktien ner 11 procent och sett över det senaste året summeras nedgången till 8 procent.

Fingerprint släppte rapport för det fjärde kvartalet under torsdagen. Intäkterna minskade till 381 miljoner kronor mot 424 miljoner kronor samma period förra året.

Tredje mest blankade i Norden är kredithanteringsbolaget Intrum. 9,9 procent av aktierna i Intrum är blankade.

Intrum har liksom Fingerprint länge varit på kornet hos blankarna. I Intrum skulle det ta hela 41 dagar att återköpa de blankade aktierna sett till den genomsnittliga dagliga omsättningen i aktien.

Intrums rapport för det fjärde kvartalet var bra med undantag av en goodwillnedskrivning på 2,7 miljarder kronor. 

Omsättningen var 4 663 miljoner kronor mot förväntade 4 411 miljoner kronor.

Sedan årsskiftet är Intrumaktien ner en dryg procent och under det senaste året har aktien stigit 7 procent exklusive utdelning.

Andra nordiska aktier som är hårt blankade är bostadsutvecklaren JM, finska däcktillverkaren Nokian Renkaat, flygbolaget Norwegian, Mycronic, norska oljeservicebolagen Solstad Offshore och Borr Drilling samt Aker Solutions.

Här kan ni följa mig på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedIn,Twitter YouTube och på Soundcloud

Aktie Andel blankat %
  Pandora -11,1%
  Fingerprint Cards B -10,5%
  Intrum -9,9%
  JM -8,3%
  Nokian Renkaat -7,6%
  Norwegian Air Shuttle -6,8%
  Mycronic -6,3%
  Solstad Offshore -5,8%
  Borr Drilling -5,1%
  Aker Solutions -4,9%
   
Källa: Holdings  
Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -