FPC: Rörelseresultatet minus 15 Mkr

Q4 Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -15,3 miljoner kronor (-25,5) för det fjärde kvartalet 2019.

Fingerprint Cards, som tillverkar teknologi för fingertrycksavkänning, redovisar ett rörelseresultat om -15,3 miljoner kronor (-25,5) för det fjärde kvartalet 2019.

Bruttomarginalen uppgick till 23 procent (21). Nettoomsättningen uppgick till 381 miljoner kronor (424), en nedgång med 10 procent. Kassaflödet från den löpande verksamheten blev 82,4 miljoner kronor under kvartalet (-26,1).

Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2019, i likhet med föregående år.

Fingerprint Cards räknar med att coronavirusets utbrott kommer att ha en negativ inverkan på försäljningen under åtminstone det första kvartalet.

"Vi har ju vår bild men vi vill inte ge någon prognos. Vi ser en dämpande effekt men samtidigt är det ju inte så att all mobiltelefonförsäljning sker i Kina", säger Fingerprint Cards vd Christian Fredrikson till Nyhetsbyrån Direkt.

Han påpekar att första kvartalet alltid är ett säsongsmässigt svagt kvartal i Kina, med firandet av det kinesiska nyåret. Nu blir den avmattningen förstärkt av virusutbrottet.

"Visst ser vi att det här har en inverkan i början av året. Om man tittar nu är vi i februari och nu börjar produktionen dras i gång. Vi får se hur det ser ut under andra kvartalet, det kommer ju komma en återhämtning ('bounceback') men vi vet inte när"", säger Christian Fredrikson.

Fingerprint Cards-chefen har dagligen kontakt med kunder och leverantörer för att hålla koll på hur situationen utvecklas. Bolaget har personal i Kina som varit hemma, i enlighet med de kinesiska myndigheternas riktlinjer.

Christian Fredrikson är inte nöjd med bolagets bruttomarginalnivå och upprepar att ett bolag i tekniksektorn ska kunna ligga på en bruttomarginal på över 30 procent.

"Det är absolut så att ett bolag i denna industri ska kunna ha en bruttomarginal på över 30 procent", säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Under det fjärde kvartalet uppgick Fingerprint Cards bruttomarginal till 23 procent, en förbättring från 21 procent motsvarande kvartal året innan. Även under helåret 2019 var bruttomarginalen 23 procent.

"Jag är nöjd över att vi har stabiliserat marginalen och fått den att vända uppåt, men vi har mer att göra genom att få 

I det fjärde kvartalet fortsatte den "positiva trenden" inom Business Line Mobile och bolaget ökade omsättningen med 8 procent gentemot föregående kvartal.

"Fingerprints är alltjämt den ledande leverantören i världen inom kapacitiva sensorer för smartphones, och vi fortsatte att stärka vår position under det fjärde kvartalet genom att utöka vår produktportfölj", skriver Christian Fredrikson.

Inom smarta kort har bolagets T-Shape-sensor och biometriska mjukvaruplattform för betalningar använts i världens första kommersiella lansering av biometriska kreditkort som genomfördes av Cornèrcard i Schweiz i november 2019 med Fingerprints partner Thales som leverantör av kortet.

I början av 2020 tillkännagav Thales att bolagets kort, som integrerar Fingerprints teknologi, har blivit certifierat av Mastercard.

"Detta är ett betydelsefullt steg som nu gör det möjligt för kortutgivare runt om i världen att erbjuda sina kunder biometriska betalkort", skriver Christian Fredrikson.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -