Dags att summera Börsveckans aktieråd

Aktiekrönika Nu stänger vi böckerna för 2019 och med det så gör vi en uppföljning över våra råd under året. Sett i backspegeln så har oddsen för att tjäna pengar på Börsveckans råd varit goda. Hur såg det ut ifjol?

Då var det dags för årets sista nummer och då passar det bra med en genomgång över hur våra råd har utvecklats på 12 månader. Det här gör vi varje år och syftet är tvåfaldigt. Dels vill vi vara transparenta mot våra läsare och tydligt visa hur avkastningen på våra analyser utvecklas årligen och dels så är det en väldigt viktig utvärdering för oss själva.

Den här texten publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 50 den 9 december.

 Läs mer om Börsveckan.

Vår kärnverksamhet är att hitta köpvärda aktier för våra prenumeranter och som många av Er känner till så är BV:s investeringshorisont 12 månader. Man hinner då se fyra kvartalsrapporter med hårda fakta kring bolagens utveckling och samtidigt så elimineras den initiala ”BV-effekten” som kan uppstå i vissa småbolag de första dagarna eller veckorna. Utvärderingen blir därmed rättvis. Jag har tagit fram en lista på samtliga analyser som vi skrev under 2018 och som nu, ett år senare, ska utvärderas. Sammanfattningen finns i tabell 2.

Totalt hinner vi skriva drygt 300 analyser varje år, vid sidan av diverse kommentarer, portföljgenomgångar, krönikor och branschtexter. Några av dessa analyser är av karaktären ”uppdateringar/kommentarer” efter till exempel delårsrapporter eller viktiga nyheter. Exkluderat dessa så skrev vi 280 unika analyser under 2018. Cirka 42 procent renderade i Köp (48 procent året innan) och resterande del var framförallt Avvakta, med undantag för 18 säljråd. Just säljråd är något vi börjat utfärda i allt större utsträckning. Tidigare har dessa varit blott ett fåtal.

Så hur har det gått? Vår mätperiod är som sagt 2018-2019. Det här är analyser som skrivits under våren och hösten 2018 och som nu, ett år senare, utvärderas löpande i tidningen under 2019. Ett köpråd i februari 2018 utvärderas februari 2019. Ett avvakta-råd som skrevs i maj 2018 utvärderas alltså i maj 2019 osv. Råden från varje tidning jämförs alltså under motsvarande period mot index. Vi använder alltid OMXSGI-indexet, som inkluderar alla bolag på Stockholmsbörsen inklusive alla utdelningar. OMXSGI har under samma period i genomsnitt ökat med drygt 8 procent mätt över de 42 veckor som tidningen kommit ut.

Mäter man samtliga våra köpråd på samma sätt så konstaterar vi att dessa stigit med i snitt 11 procent under samma tidsperiod. Avvaktaråden gav i snitt 0 procent, klart sämre än index och köpråden alltså. Säljråden gav en ännu sämre utveckling precis så som man vill ha det, vilket vi är glada för. 

Köpråden från förra året var lite vassare ställt mot index men med vår fundamentala syn på aktier så blir det alltid svårare när börsuppgången drivs av cykliskt rally inom framförallt storbolagsindex. Storbolag är inte det vi fokuserar på. Merparten går mot små- och medelstora bolag. Och har man inte köpråd på stora verkstadsaktier så tappar man relativt sett mot index då index till stor del påverkas av OMXS30-bolagen. Under 2019 har storbolagen dessutom slagit småbolagen rejält. Storbolagsindex är upp över 30 procent i år mot 24 procent för småbolagen. Så ställt mot ett småbolagsindex så skulle skillnaden bli än större. 

Vilka var de bästa köpråden då? På topp 10-listan hittar vi Flexqube som etta. Rådet är från BV 18-21 när den stod i 35 kr. Vi såg hyggliga tillväxtutsikter och en försiktig värdering framför oss för det lilla bolaget som sysslar med specialanpassade industrivagnar och satte köp. Aktien steg kraftigt hela vägen till september och i BV 18-38 (september 2018), så tog vi dock bort köprådet till kursen 83 kr och avkastningen blev därmed nästan 140 procent. Det visade sig vara rätt då aktien har kommit tillbaka till 37,50 kr idag. 

Näst bästa köprådet blev teknikkonsulten Rejlers som vi gillat rätt länge. Där satte vi köp i BV 18-38 till kursen 65 kr och bolaget har presterat väl sedan dess. Runt 80 procent blev totalavkastningen när vi stängde rådet ett år efteråt. Andra bra råd blev fastighetsbolaget SBB som vi tog upp till bevakning till kursen 9,9 kr i BV 1833 (augusti 2018). 12 månader senare blev avkastningen 67 procent men för den som behöll aktien även efteråt så har avkastningen blivit över 125 procent.

Nu stänger vi böckerna för 2019 och hälsar Er välkomna igen måndagen den 13 januari 2020. Då rivstartas det nya året traditionsenligt med ett stort nummer av vår ”Utdelningsspecial” där vi tar fram en ny Utdelningsportfölj. Tidningen kan du som prenumerant läsa redan lördagen den 11 januari kl 9.00 på vår sajt borsveckan.se. Tills dess passar vi på att önska Er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År! 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -