Byggjätte med lockande värdering

Aktieanalys Peabs tredje kvartal blev en smärre besvikelse. På lågt ställda förväntningar är dock värderingen attraktiv och direktavkastningen hög

Peab har varit de senaste åren varit det stabila alternativet av de tre stora byggbolagen på Stockholmsbörsen (Skanska, NCC och Peab). Bolaget hade stora problem för 6-7 år sedan då jätteprojekt som Tele2 Arena och Mall of Scandinavia blev betydligt dyrare än väntat och tyngde resultaten under lång tid.

När Jesper Göransson tog över vd-posten i Peab 2013 inleddes därför ett åtgärdsprogram som bland annat inneburit ett skifte bort från stora prestigeprojekt och istället siktat in sig mot en ökad andel små och medelstora projekt.

Det har gett bra resultat. Risken i verksamheten har sänkts och marginalerna har stabiliserats. De stora projektnedskrivningar som plågat branschen har lyst med sin frånvaro i Peab de senaste åren. NCC och Skanska ligger ett antal år efter och framför allt NCC är mitt inne i motsvarande omställningsprocess.

Men även om Peabs marginaler stabiliserats så har det i aktiemarknaden funnits en oro för att den marginalpress som drabbat konkurrenterna de senaste kvartalen ska påverka även Peab.

Det är hittills i det resultatmässigt minsta området, Anläggning, som Peab visat tendenser till vikande lönsamhet. I årets andra kvartal backade rörelsemarginalen inom Anläggning med en tiondel jämfört med året innan till 2,9 procent. I det tredje kvartalet var tappet dessvärre klart större. Marginalen föll sju tiondelar till 2,3 procent.

Peab förklarar den sjunkande marginalen inom Anläggning med försvagad lönsamhet för delområdet Drift och Underhåll (som bland annat underhåller vägar). Det är en verksamhet som även konkurrenten NCC haft problem med och som man försökt hitta en köpare till en längre tid.

Anläggning har de senaste tolv månaderna svarat för 13 procent av koncernens samlade rörelseresultat. Den försvagade lönsamheten påverkar därför inte totalresultatet jättemycket. De resultatmässigt tunga områdena är Industri och Projektutveckling som båda svarat för knappt en tredjedel av rörelseresultatet. Området Bygg har i sin tur svarat för en knapp fjärdedel.

Områdena Industri och Bygg har hittills i år visat upp stabila marginaler medan Projektutveckling stärkt sin lönsamhet en hel del. I tredje kvartalet var dock marginalerna uppblåsta av internaffärer inom egna projekt. Justerat för det backade Peabs rörelsemarginal till 5,6 procent i kvartalet, från 6,0 procent i fjol.

Det var en klart sämre lönsamhet än väntat. Snittet i Infront Datas sammanställning var en marginal på 6,1 procent. Även orderingången i kvartalet landade cirka 9 procent lägre än väntat. Reaktionen på siffrorna blev också negativ och aktien är i skrivande stund ned 5-6 procent sedan rapporten.

Synen på de närmaste kvartalen var redan före den senaste rapporten negativ och analytikerna har inte sett sig nödgade att skruva ned sina vinstprognoser för de närmaste åren i någon större utsträckning. Det fjärde kvartalet i fjol var rejält starkt för Projektutveckling och det väntas inte kunna upprepas i år. Även nästa kvartal väntas därför sluta med lägre vinst än i fjol.

Första halvåret nästa år väntas också innebära sjunkande vinster för Peab. Därefter spås en återgång till vinsttillväxt. Helåret 2020 väntas dock sluta med en lägre rörelsemarginal än innevarande år.

Snittprognoserna för vinst per aktie för åren 2020 och 2021 ligger enligt databasen Factset på 7,57 kronor respektive 7,95 kronor. Med nuvarande aktiekurs innebär de prognoserna p/e-tal för de båda åren på 10,9 respektive 10,4.

  2018 2019 2020 2021
Omsättning, Mkr 52 233 53 798 60 274 61 723
Rörelsemarg., % 4,9 4,9 4,7 4,9
Vinst/aktie, sek 7,12 7,26 7,57 7,95
Utdelning, sek 4,20 4,36 4,51 4,66
Källa: Factset        

 

Direktavkastningen i Peab-aktien väntas uppgå till 5,3 procent respektive 5,5 procent de närmaste åren.

Justerat för skuldsättning värderas Peab på 2019 års estimat med en rabatt på 33 procent mot NCC. Det är NCC:s resultat som väntas öka kraftigt de kommande åren. På estimaten för nästa år faller rabatten till 7 procent.

NCC har dock hittills haft svårt att leva upp till förväntningarna och estimaten för nästa år räknar fortfarande in ett vinstlyft på 44 procent medan Peabs resultat väntas öka med 4 procent. Sannolikheten att Peab överträffar prognoserna borde vara klart högre än att NCC gör det.

På tal om skuldsättning så har Peabs nettoskuld ökat kraftigt i år på grund av ökade investeringar i egna projekt och samriskbolag. Det är satsningar som gjorts möjliga av bolagets förbättrade stabilitet och stigande lönsamhet de senaste åren. Redan idag är som sagt Projektutveckling ett av Peabs viktigaste områden och de ökade satsningarna kommer, om inte konjunkturen försämras kraftigt, att ge vinsterna extra skjuts de kommande åren.

Peab köpte även i somras finska YIT:s verksamhet inom asfalt och ballast för 3 miljarder kronor. Det breddar verksamheten geografiskt och minskar konjunkturkänsligheten i koncernen.

Peab har drygt 80 procent av sin omsättning i Sverige. Det var gynnsamt för några år sedan då bostadsmarknaden var glödhet. Idag är utsikterna betydligt mer blandade. Jesper Göransson konstaterar i rapporten att tecknen på en inbromsning i konjunkturen i Sverige blivit allt tydligare under tredje kvartalet.

Orderingång och marginaler var besvikelser i Peabs tredje kvartal. Att döma av meddelade order hittills under fjärde kvartalet har dock en viss uppryckning skett i orderflödet. Samtidigt var resultatmissen inte enorm och estimaten har bara justerats marginellt. På lågt ställda förväntningar värderas Peab-aktien en bra bit under historiska snittnivåer och direktavkastningen är klart attraktiv.

Vi tycker fortfarande att Peab är ett bra val i sektorn och behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Köp 82,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -