Fed-sänkning, men nästa dröjer

Makrokommentar Federal Reserve sänkte räntan men var återigen försiktiga med att utlova nya räntesänkningar. Däremot är det mycket långt till att en eventuell räntehöjning kan bli aktuell.

Den amerikanska centralbanken sänkte som väntat sin styrränta med 0,25 procentenheter i samband med onsdagskvällens penningpolitiska besked. Styrräntan ska nu ligga i spannet 1,50 till 1,75 procent.

Fed-chefen Jerome Powell gav i samband med sin presskonferens två ganska tydliga besked.

Det ena var att Federal Reserve nu anser att penningpolitiken befinner sig på en lämplig nivå (in a good place) och att den här senaste räntesänkningen, den tredje i rad, inte ska ses som en fortsättning på en sänkningscykel utan är mer en anpassning av ränteläget i förhållande till den ekonomiska utvecklingen. En ”säkerhetssänkning” som Federal Reserve tidigare uttryckt det som.

Hur räntan kommer att utvecklas framöver kommer i sin tur att bero på inkommande makrodata men Powell konstaterar att de amerikanska hushållen fortsätter visa motståndskraft samtidigt som lägre räntor satt förnyad fart på bostadsmarknaden. Det krävs en tydlig försvagning av det ekonomiska läget för att motivera ytterligare räntesänkningar.

I analytikerkåren har det här budskapet tolkats som att Federal Reserve mer tydligt, än förra gången det begav sig, tryckt på paus-knappen för ytterligare sänkningar. Ränteterminerna tog därmed ett litet skutt uppåt och signalerar en ny, möjlig räntesänkning först en bit in på 2020.

Det andra beskedet som gavs var att det är mycket långt till en möjlig första räntehöjning.  Det krävs, enligt Powell, en märkbar och stadig uppgång i inflationstakten innan Federal Reserve skulle börja fundera i sådana banor. Dessutom konstateras att även USA påverkas av det låga, globala inflationstrycket som dessutom ser ut att hålla i sig.

Det beskedet tolkades mer optimistiskt av marknaden och tryckte ner amerikanska marknadsräntor. Framför allt i den långa änden av räntekurvan. Dessutom fick vi se den amerikanska dollarn tappa och den handlas nu på 9,64 efter att ha handlats kring 9,70 kronor per dollar under större delen av onsdagen.

Så hur Federal Reserve kommer att agera framöver kommer att agera beror till stor del på inkommande konjunktur- och inflationssignaler. Inga större nyheter där alltså.

President Trump har dock, sin vana troget, upprepat budskapet att Federal Reserve borde sänka sin ränta ner till nollan.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -