På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan hittar ny mjukvaruaktie

Heta Listan En mjukvaruleverantör i försäkringssektorn har väckt listan intresse. Bolaget har tagit en topplacering inom Gartners Magic Quadrant och säljer sin plattform som en SaaS-tjänst.

Det blir allt tunnare bland kandidaterna på Heta Listan och sedan förra publiceringen har McDonalds och Dignitana lämnat listan.

En tillsynes välplacerat stop loss stängde affärsförslaget i snabbmatskedjan McDonalds. För Heta Listan innebär det en bokförd vinst på 17,5 procent. Sedan vår sorti har aktien fortsatt falla.

Huvudanledningen till att aktien tappat höjd var svagare siffor i tredje kvartalet. Vinsten steg 1,1 procent år mot år, trots en försäljningsökning på 5,9 procent. Globalt mår verksamheten bra, men det går att skönja svagheter i den amerikanska verksamheten. Främst hänfört en lite sämre försäljning än väntat och högre kostnader som drar ner.

Medicinteknikbolaget Dignitana hann knappt kvala in till listan innan aktien slog i sin stop loss och fick lämna listan. Rent tekniskt ser aktien fortsatt intressant ut men volatiliteten är ett problem som är svårt att hantera på Heta listan då den tillämpar en fast stop loss-nivå. Det misslyckade affärsförslaget innebär en bokförd förlust på 5 procent.

Kvar på Heta listan är Zoetis, H&M och Owens Corning.

Nu till veckans kandidat:

Guidewire Software                

Trigger: 111,50 dollar               Stop loss: 105,90

Guidewire Software erbjuder kompletta molntjänstplattform för försäkringsbranschen. Moduler för hantering av allt ifrån klagomål och analys ryms på plattformen. Kunderna finns främst i USA men bolaget vänder sig emot en global marknad.

Bolaget har vuxit sina intäkter med 19 procent per år i snitt sedan 2010. Intäktsandelen från licenser och mjukvaruprenumerationer uppgår till ungefär hälften (Det finns fortfarande möjlighet för kunderna att köpa och köra mjukvaran på egna servrar).

Resterande intäkter kommer främst ifrån service och konsulttjänster, en mindre del från systemunderhåll.

Bolaget uppskattar sin ARR (annual recurring revenue) till 460 miljoner dollar i senaste räkenskapsåret. Sedan 2010 har de återkommande intäkterna ökat med 24 procent per år i snitt.

I USA har bolaget penetration hos drygt 25 procent av den potentiella kundstocken och i övriga världen är marknadsandelarna lägre, vilket innebär att det finns gott om utrymme att växa.

Penetrationen för molntjänster är låg generellt inom försäkringbranschen, och en naturlig utveckling vore att allt fler väljer att gå över till SaaS-lösningar i framtiden.

Analyshuset Gartner bedömer att Guidewire är marknadsledare i sin nisch, i vad de kallar Gartner Magic Quadrant. Det är en position bolaget bibehållit de senaste fem åren.

Guidewire dyker upp som en potentiell uppköpskandidat när branschanalytikerna får gissa vilka bolag som kan vara aktuella att snappas upp av teknikjättarna. Möjliga köpare till Guidewire kunde vara Oracle eller SAP.

Tekniskt är aktien intressant. Efter en period med högre volatilitet men högre bottnar och toppar, ser aktien nu ut att möjligen stå inför ett kursutbrott på ovansidan.

Fundamentalt är det lite svårare att räkna hem investeringen då bolaget blandar vinster och förluster. Bolaget har ett marknadsvärde på 9,1 miljarder dollar och intäkterna förväntas stiga till 766 miljoner dollar i det innevarande räkenskapsåret, vilket ger en P/S-multipel närmare 12.

Möjligheterna för bolaget att växa är goda. Ju större genomslag bolaget får för sina SaaS-tjänster desto bättre blir lönsamheten på sikt. I dagsläget har bolaget en bruttomarginal strax söder om 60 procent.

Köp aktien om den stiger över 111,50 dollar och sätt stopp vid 105,90 dollar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -