Idex ger inte upp trots förlusterna

Biometri Norska Idex Biometrics huvudkontor vid Oslos gamla flygplats i Fornebu har stängt. Bolaget har de senaste nio åren gjort förluster på totalt 1,2 miljarder norska kronor - men företagets ledning fortsätter att hävda att man står på gränsen till ett kommersiellt genombrott.

Det skriver det norska magasinet Kapital i ett omfattande reportage om den tidigare börskometen Idex Biometrics, som följde efter svenska Fingerprint Cards i sektorns våldsamma kursrusning under 2015.

Enligt Idex ledning råder fortfarande full aktivitet i företaget, vilket dock inte märks av på huvudkontoret. Vid Kapitals besök var det stängt och släckt, och besökare ombads via en lapp på ytterdörren att kontakta ekonomichefen.

Ekonomichefen uppger för tidningen att lokalerna har blivit för stora och att man därför letar efter ett nytt kontor i eller nära Oslos centrum. Att lokalerna blivit för stora beror på att bemanningen i Norge numera är blygsam - endast tre personer. Som mest, under 2015, arbetade 29 anställda på kontoret.

Under de senaste tolv månaderna har Idex aktiekurs fallit med omkring 80 procent. Under 2019 års första halva var intäkterna 1,7 miljoner norska kronor medan kostnaderna uppgick till 125 miljoner, varav 86,4 miljoner gick till löner åt Idex totalt 109 anställda. Under 2018, då årsresultatet blev en förlust på 246 miljoner norska kronor, fick Idex ledningsgrupp på fyra personer tillsammans nära 25 miljoner i löner.

I samband med bolagets senaste rapport frågade en aktieägare om företaget hade planer på neddragningar.

"Nej, just nu är marknaden på väg att explodera. Det sista vi vill göra är att inte kapitalisera på det", svarade Idex vd Stan Swearingen ägaren.

Bolagets stora hopp på senare tid har varit Mastercard, som i maj 2018 meddelade att man utvecklat teknik för fingeravtrycksavläsning på ett biometriskt kort. Enligt Mastercard är avtalet med Idex ett rent teknikutvecklingsavtal. Kortjättens kommunikationschef Dania Saidam uppger för Kapital att Idex teknik har använts i Mastercards pilotprojekt och att man samarbetar med bolaget "på områden som är relevanta med hänsyn till biometriska kort".

Idex relativt nytillträdde ekonomichef Derek D'Antilio beskriver dagens bolag som "helt nytt" och liknar Idex vid ett startup-företag. Han säger att den biometriska delen av kortmarknaden väntas växa till 1 procent av den totala kortmarknaden före utgången av 2020, och tillägger att bolagets teknik också är välanpassad för säkerhetsmarknaden.

Av de aktieanalytiker magasinet talat med är det ingen som längre bevakar biometrimarknaden för bankkort. Investtechs analyschef Geir Linløkken beskriver dock Idexaktien som "extremt högrisk" och noterar att investerarna tycks ha blivit alltmer negativa till bolaget. På den positiva sidan tillägger han att det under höstens gjorts stora insiderköp av ledningen.

Idex värderades på fredagen till 801 miljoner norska kronor på Oslobörsen, efter en dagsnedgång med nära 8 procent klockan 12.20.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -