På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Finanshopp om Brexit och tullkriget

Makrokommentar Det tycks röra sig framåt i både Brexit-frågan och i handelsförhandlingarna mellan USA och Kina. Givetvis positiva nyheter men det är ändå en bit kvar innan marknadsaktörerna kan lägga dessa två frågor bakom sig.

Under torsdagen kablades det ut nyheter som förhoppningsvis kan ge en hygglig avslutning på finansveckan.

Den första nyheten var att det rapporterades om vissa framsteg i Brexit-processen.

Under torsdagen möttes den brittiska premiärministern Boris Johnson och hans irländska kollega Leo Varadkar för att bland annat diskutera möjliga lösningar kring den infekterade frågan kring de framtida gränskontrollerna mellan Irland och Nordirland. Den fråga som hela tiden varit den stora stötestenen i diskussionerna mellan EU och Storbritannien och i det brittiska parlamentet.

Efter mötet utryckte bägge ledarna, och då framför allt Vardakar som givetvis har en nyckelposition på EU-sidan, att man tyckte sig se en väg framåt i förhandlingarna kring den irländska gränsen. Även om inga klara besked gavs kring hur en sådan lösning skulle kunna se ut. Det brittiska pundet tog i alla fall ett rejält skutt uppåt, vilket väl får tolkas som att investerarna i alla fall blev mer optimistiska.

Nu fortsätter diskussionerna då den brittiska Brexit-ministern Steve Barclay åker till Bryssel för ett möte med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Sedan återstår förstås att presentera en lösning som kan accepteras av både övriga EU-ledare och det brittiska parlamentet. Där det senare är den svåraste nöten att knäcka. Tiden är dessutom knapp då det återstår knappt tre veckor till det planerade brittiska utträdet den 31 oktober och helst ska något finnas på plats redan till EU-toppmötet den 17 oktober.

Den andra goda nyheten var att det verkar röra sig framåt i de handelsförhandlingar mellan USA och Kina som inleddes under torsdagen. President Trump var under torsdagskvällen ute och summerade torsdagens förhandlingar som att de gick ”väldigt, väldigt bra”. Dessutom meddelade han att han avser att möta den kinesisk vice premiärministern Lie Hu, som leder den kinesiska förhandlingsdelegationen, under fredagen.

Det beskeden hann väl inte riktigt sätta fyr på den amerikanska börsen, som ändå steg med 0,6 procent under gårdagen, men flera asiatiska börser har stigit under natten. Hongkong-börsen är exempelvis upp med hela 2,4 procent.

Enligt läckor från förhandlingarna, samt andra källor, talas det om en partiell handelslösning. Där ingår bland annat att Kina förbinder sig att köpa mer av amerikanska jordbruksprodukter men den amerikanska administrationen tycks också vilja väcka liv i en tidigare överenskommelse kring någon form av valutapakt. Viktiga, amerikanska frågor kring bland annat kinesiska subventioner och teknologiöverföring från amerikanska företag ska eventuellt skjutas på framtiden. Så någon bred handelsöverenskommelse lär vi inte få se i närtid.

Viktigt för de fortsatta förhandlingarna lär dessutom bli om Trump-administrationen verkligen genomför de planerade tullhöjningar på kinesiska varor som är i pipeline. Planerat är en tullhöjning från 25 till 30 procent på kinesiska varor omfattande 250 miljarder dollar den 15 oktober och tullar på ytterligare 160 miljarder av kinesiska varor den 15 december.

Om Donald Trump skulle välja att skjuta på dessa tullhöjningar skulle man kunna tala om en verklig vapenvila i det pågående tullkriget. Tills dess tycks ändå marknaden - i alla fall på kort sikt - nöja sig med positiva utspel från president Trump. 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -