Saudi attackerar hamnstad i Jemen

Bör Den sunnitiska saudiskledda militära koalitionen har gått till anfall mot den nordjemenitiska hamnstaden Hodeidah, varifrån alliansen menar att de shiaislamska huthirebellerna initierat terrorangrepp mot arabiska grannländer och sjöfarten i regionen, skriver Reuters.

Koalitionen attackerade på fredagen "legitima militära mål" i Hodeidah. Angreppet riskerar öka spänningsnivån ytterligare i den redan laddade konflikten i regionen som under förra helgen kulminerade med missilattacker som slog ut saudiska oljeprocessanläggningar och lamslog hälften av landets kapacitet.

Saudiske översten och militärtalesmannen Turki Al-Malki sade att fyra samlingsplatser för fjärrstyrda båtar, som nyttjats till att störa sjöfart, förstörts i bombräder.

"Platserna nyttjades för att utföra terrorangrepp som hotar sjöfart och internationell handel i Bab Al-Mandab-sundet och södra Röda havet", sade översten enligt Reuters.

Farleden in i Röda havet genom Bab Al-Mandab är en av de mest vitala för den globala oljehandeln, liksom det så kallade Hormuzsundet in i Persiska viken, där flertalet oljetankrar bombats under året.

Huthirebellerna, som störtat den av FN erkända sunnitiska regeringen i Jemen och allmänt anses stödjas av Iran, har tagit på sig den gångna helgens attacker mot Saudiarabiens oljeanläggningar med hänvisning till att landet blandad sig i konflikten på den förra regeringens sida.

"Huthierna använder Hodeidah för att avfyra ballistiska missiler, drönare, minerade fjärrstyrda båtar samt för att placera ut sjöminor", sade Turki Al-Malki.

Saudiarabien och USA överväger för närvarande vilket svar som ska ges till Iran, som man mot iranska förnekanden anklagar för att ha utfört förra helgens dåd.

Oljepriserna var upp mellan 0,5 och 1 procent under fredagsmorgonen.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -