På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta Listan kliver på i megacap

Heta listan: En händelserik torsdag väntar. Heta listan laddar med en amerikansk megacap som fallit snabbt men som kanske redan har vänt upp igen.

Efter många glada veckor på Heta Listan small det hårt och över hela linjen. Heta Listans strategi är trendföljande och momentumbaserad. Den typen av aktier (ofta högt värderade och i stigande trend) har tagit mest stryk den senaste veckan.

Framförallt har vi sett en tydlig flykt ur tech- och mjukvarubolag till fördel för pressade sektorer som bank och cykliskt. Rallyt i cykliska bolag som Autoliv, Atlas Copco, Boliden och så vidare har gått mig helt förbi.

Men jag ställer mig också frågande till hur uthålligt det faktiskt blir. Det är därför i dagsläget inte aktuellt för Heta Listan att jaga aktierna som redan stigit 15–30 procent från botten på kort tid.

Nasdaq-index stiger fortsatt inom den stora kliformationen som vi haft under bevakning. Ett positivt utbrott vore såklart att föredra. Men senast Nasdaq-index rörde sig uppåt i ett liknande mönster slutade det i misär, istället för i ett rally.

S&P-index handlas bara ett par punkter från tidigare rekordhögsta och även Stockholmsbörsen närmar sig tidigare rekord. Under dagen kommer ECB med räntebesked och en plan för framtiden. Vad beskedet blir och marknadsreaktionen där efter blir mycket intressant att se.

I Shopify har den upparbetade vinsten på Heta Listan fallit från närmare 120 procent till 92 procent i skrivande stund. Med undantag för H&M-aktien som nu handlas kring 192 kronor, har alla övriga affärsförslag backat sedan förra publiceringen.

Incyte som följt med två veckor som kandidat har inte stigit över sin triggerkurs, istället har aktien fallit tillbaka. Således skrotas aktien som kandidat.

Mcdonald’s-aktien föll över 4 procent under tisdagen, vilket är ett av de största intradagsfallen för aktien i år. Delvis vill man förklara detta genom lunchkonkurrenten Wendy’s större nysatsning på frukost.

Under de senaste fyra åren har värdet på McDonald’s-aktien tvåfaldigats efter beslutat att ställa om merparten av restaurangerna till franchise. Den senaste satsningen är ett förvärv av AI-bolaget Apprente.

Deras lösning ska användas för att effektivisera kedjans drive in-försäljning som står för en stor del av restaurangkedjans samlade försäljning. Detta är ytterligare ett steg i att förbättra gruppens lönsamhet och minska servicetiderna för en stor grupp hungriga, och bilburna, gäster.

Så här i efterhand kan det konstateras att det var ett klokt beslut att inte addera några ytterligare förslag till listan vid senaste publiceringen, just på grund av osäkerheten på aktiemarknaden. Bottenfiske, vilket hade varit mycket lyckosamt, är svårt och passar inte särskilt bra in i Heta Listans övergripande strategi.

Denna vecka har jakten på nya förslag heller inte varit helt enkel. En it-gigant har dock återigen fastnat i mitt filter. Tillskillnad från andra ratade it-aktier är värderingen på bolaget mer human.

Cisco

Trigger 50,10 dollar stop loss 45,90 dollar

Enorma Cisco har kunskapen och komponenterna som byggt internets ryggrad. Bolaget har en lång historia och är lika självklart i it-branschen som Microsoft. Som en viktig del i maskineriet är Cisco svår att runda, kraven på nätverkskapacitet och stabilitet ökar allt jämnt med utbyggnaden av molntjänster och Internet of Things.

Som mega-cap har Cisco muskler att köpa den kompetens man önskar. Och när it-branschen ska konsolideras är bolaget sannolikt en av de hetaste kandidaterna att förvärva mindre innovativa bolag. Senaste den 9 september förvärvades Voicea, bolaget sysslar med transkribering av röst och röstsökningar i realtid. Tekniken är främst tänkt att effektivisera möten.

Bolaget omsatte ungefär 52 miljarder dollar i det senaste räkenskapsåret och omsättningen väntas växa med ensiffriga tillväxttal under de kommande åren. Vinstökningarna per aktie väntas landa mellan 7–7,5 procent. Aktien handlas till p/e 14 på nästa år och ger en utdelning kring 3 procent årligen.

I den senaste it-baissen föll Cisco-aktien över 17 procent från toppen. Kursen ser nu ut att ha stabiliserats, vilket ger oss ett bra läge att kliva på aktien billigare än tidigare.

Köp Cisco om aktien stiger över 50,10 dollar och sätt stopp vid 45,90 dollar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -