På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Scandic: lönsamhet före tillväxt

Q2 Hotelloperatören Scandic Hotels har vuxit snabbt senaste åren. Nu väljer bolaget att istället fokusera lönsamhet framöver. Beslutet verkar ha lugnat marknaden.

Scandic Hotels har "växt otroligt mycket" under de senaste åren, däremot har lönsamheten inte förbättrats. Hotelloperatören ska nu ta till åtgärder för att stärka lönsamheten och kassaflödet. Det ska bland annat göras med hjälp av en översyn av portföljen.

Det säger vd:n Jens Mathiesen, som tillträtt på posten under 2019, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Vi har satt i gång en rad olika fokusområden. Vi tittar på hotell i vår portfölj som underpresterar. Det är inte som att vi inte har gjort det tidigare, men vi har haft mycket fokus på tillväxt", säger Jens Mathiesen.

Scandicchefen lyfter fram att bolaget har 15 hotell som i dagsläget inte bidrar finansiellt. Dessa är belägna i samtliga av de nordiska länderna, med något fler hotell i Norge och Finland. Utav dessa 15 siktar Scandic på att lämna en "handfull hotell", säger vd:n.

För det andra kvartalet redovisade Scandic en ökning av nettoomsättningen med 2,2 procent till 4.853 miljoner kronor (4.748), med en organisk tillväxt som uppgick till 0,8 procent. För jämförbara enheter sjönk dock omsättningen med 1,6 procent, negativt påverkad kalendereffekter på grund av att påskhelgen i år inföll i april. Exklusive dessa kalendereffekter var den underliggande tillväxten positiv i kvartalet.

Scandic räknar med att marknadsförutsättningarna kommer vara fortsatt stabila för det tredje kvartalet. Hotelloperatören räknar med en omsättningstillväxt för jämförbara enheter på 1-2 procent. Därutöver bedöms fler hotell i drift bidra med cirka 2,5 procent till nettoomsättningen.

Scandic har ett finansiellt mål om en årlig genomsnittlig nettoomsättningstillväxt om minst fem procent sett över en hel konjunkturcykel, exklusive eventuella förvärv och samgåenden.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
- -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -