Räntebeskedet avgörande för börsen

Makroveckan Vi har en relativt lugn makrovecka bakom oss. I veckan som kommer smäller det däremot till med flera intressanta räntebesked och viktiga konjunktursignaler.

Trots en lite trög avslutning lyckades den svenska börsen prestera en uppgång med hela 1,6 procent under veckan som gick. Lite svagare var det i USA och EMU-området men även här var det mestadels uppåt. På räntemarknaden var det lugnare med endast små förändringar men värt att notera är att både svensk och tysk tioårsränta ligger och tuggar på rekordlåga nivåer. I Sverige noteras den till 0,04 procent och i Tyskland till -0,26 procent.

Samtidigt har guldet fortsatt sin resa uppåt och priset har på några veckor stigit från runt 1 280 dollar per uns till lite drygt 1 340 dollar.

Både räntor och guldpris signalerar väl på sitt sätt att det inte är alla på marknaden som är helt övertygade om att börsuppgången kommer att fortsätta.

Oljepriset sjönk trots oron i Omanbukten. Brentoljan handlas nu kring 62 dollar per fat.

I veckan som kommer lär det också bli en hel del räntefokus – om än i den korta änden av räntekurvan.

På onsdagskvällen lämnar den amerikanska centralbanken sitt räntebesked. På räntemarknaden är det numera prissatt amerikanska räntesänkningar på 70 räntepunkter (ungefär tre räntesänkningar) innan utgången av 2019. En mycket aggressiv marknadsprissättning sett till att makrostatstiken håller sig på hyggliga nivåer och Federal Reserve själva inte gett några ordentliga signaler åt det hållet.

Det vill därför till att Fed-chefen Jerome Powell levererar ett budskap i marknadens (och Donald Trumps) smak för att det inte ska leda till ordentliga besvikelser på marknaden. Så håll i hatten på onsdag.

På torsdag är det dags bör Bank of Japan, Bank of England och Norges bank att leverera sina räntebesked. Att dessa besked är det norska det mest intressanta. För när större delen av den övriga centralbanksvärlden rör sig mot lättnader så går Norges bank åt andra hållet. Det är i alla fall vad analytikerna räknar med.

Här på hemmafronten är det mest onsdagens barometer från Konjunkturinstitutet som lockar intresse. Nu får vi se vad företag och hushåll tycker om det nuvarande läget och vad det tror om framtiden. Vårt fokus riktas främst mot industri- och hushållssiffrorna. I industrin ser det förhållandevis ljust ut medan hushållen är deppiga. Vi får se om den trenden håller i sig.

Veckan avslutas med svenskt (och finskt) midsommarfirande. Resten av världen koncentrerar sig i högre grad på de preliminära inköpschefsindexen för juni som rullas ut på bred front. Tillsammans med ett eskalerande handelskrig är det konjunkturoron som är det stora hotet mot börsen. 

 

Måndag

Veckan inleds ganska lugnt på makrofronten. Från USA kommer Empire-index för juni som väntas ha sjunkit en bit. Utfall under förväntningarna skulle kunna göra marknaden lite nervös inför den ström av inköpschefsindex som väntas på fredag.

 

Tisdag

De slutgiltiga inflationssiffrorna för EMU-området i maj väntas inte ge ECB någon vidare hjälp. Inflationen i EMU-området lär förbli låg under överskådlig tid och, tillsammans med lite svagare konjunktursignaler, ökat trycket på ECB att stimulera ekonomin. Vilket givetvis är lite besvärligt när räntan redan i utgångsläget ligger på 0,00 procent. Förtroende bland tyska finansanalytiker (ZEW-index) väntas ha sjunkit en aning.

 

Onsdag

Nu smäller det till på makrofronten. Från svenskt håll för vi en superintressant konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet. Den kan röra sig åt bägge håll men vi håller ett extra öga på industrisiffrorna efter att det svenska inköpschefsindexet för industrin lite överraskande steg i maj. Marknadens fokus ligger dock helt på kvällens räntebesked från den amerikanska centralbanken. Ingen ränteförändring väntas men det gäller för banken att börja kratta ordentligt i manegen inför en kommande räntesänkning, annars är risken för marknadsbesvikelse synnerligen stor.

 

Torsdag

Norges bank lämnar räntebesked och väntas höja räntan ytterligare en gång. Dessutom väntas de flagga för nya räntehöjningar framöver. Ett överraskande lågt inflationsutfall för maj och konjunkturrisker talar emot. Bank of England lär i sin tur ligga still med räntan och avvakta Brexit-processen. Annars kliar det nog lite i fingrarna för banken att leverera en räntehöjning.

 

Fredag

Svenska börsen stängd för midsommarfirande. Den makro- och aktieintresserade gör dock klokt i att hålla ett öga på den ström av preliminära inköpschefsindex som rullas ut under natten och dagen. Visserligen väntas bara små förändringar men hur de här siffrorna slutligen faller ut lär betyda en del för börsutvecklingen framöver.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -