På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Svaga inflöden till börshandlade fonder

Fonder Det minskade risktagandet i maj har satt spår på nettoinflödena till börshandlade fonder, som hade sin sämsta månad i år. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i Europa noterade börshandlade fonder.

Maj månads kapitalinflöden till europeiskt noterade börshandlade fonder landade på 2,3 miljarder dollar. Det är det klart lägsta nettoinflödet under 2019, enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Trots det sämre nettoinflödet så ökade intresset för aktieprodukter och inte minst för råvaror, som hade högsta nettoinflödet sedan januari. Samtidigt minskade nettoinflödet till ränteprodukter dramatiskt i maj. Nettoinflödet sjönk till 715 miljoner dollar, från 4,7 miljarder dollar i april.

Huvuddelen av minskningen av nettoinflödet till ränteprodukter beror på minskat intresse för ränteprodukter med högst risk.

Hela 1,7 miljarder dollar var nettoutflödet för tillväxtmarknadsobligationer. Det var det största nettoutflödet sedan november 2016 och den första flödesnegativa månaden sedan augusti i fjol. Då var det den fallande turkiska valutan tillsammans med oron kring landets stora statsskuld i främst dollar som skrämde investerarna.

Investerarna sålde även ut företagsobligationer med högst risk, så kallade High Yields. Maj var den första månaden i år med nettoutflöden. Totalt gav maj ett nettoutflöde på 0,6 miljarder dollar.

Flöden inom aktieprodukter visar ett liknande risktagande som ränteprodukter under månaden. Klart populärast var amerikanska aktier, dit letade sig hela 1,6 miljarder dollar vilket var det högsta nettoinflödet sedan oktober i fjol. Under hela 2019 har investerarna inte haft den riktiga övertygelsen att köpa amerikanska aktieprodukter. Det är tydligt då både december och januari hade nettoutflöden, före det var det en 19 månader lång period av stadiga nettoinflöden.

På risktemat så minskade intresset för tillväxtmarknadsaktier under maj månad. Den första negativa månaden sedan augusti 2018. Europeiska aktier har inte varit på investerarnas favoritlista på länge. I maj var det fortsatt nettoutflöde. Värt att notera är att nettoutflödet var betydligt mindre än tidigare månader, trots att det var fjärde månaden i rad med nettoutflöden.

Var är mer klassiskt än att köpa guld när oron på finansmarknaden tilltar. Guld attraherade investerarkollektivet i maj. Det var den första månaden sedan maj som hade nettoinflöden till den gula metallen. Men det var klart mindre nettoinflöden jämfört med december 2018, som hade dubbla nettoinflödet.

Trots ökad volatilitet i år, har det varit ett ganska svalt intresse för säkrare investeringar som guld.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -