Så investerar du direkt i PE-bolag

Marknadskommentar Världens stora investerare letar med ljus och lyckta efter avkastning. Så länge centralbankerna serverar extremt låga räntor så kommer sannolikt efterfrågan på alternativa investeringar som Private Equity-investeringar att vara stor.

Placera ser Private Equity-investeringar som en het trend som kommer att fortsätta stärkas. För den som inte har ett stort kapital att investera har vi hittat några investeringsalternativ. Det handlar om att ta trygg på och köpa in sig direkt i ett noterat Private Equity-bolag (PE-bolag).

Affären är enkel: PE-firman tar in kapital från investerare i så kallade rundor, och startar en fond som sedan gör ett antal investeringar efter den strategin man valt. Fonden är vanligtvis stängd för uttag och insättningar under ett antal år så att strategin ska kunna bära frukt.

PE-firman står för den dagliga driften och förvaltar fonden. För det arbetet tar man mellan 1 till 2 procent per år i avgift, beroende på strategi. Utöver det tillkommer vanligtvis 20 procent i avgift på den avkastning som fonden/investeringen generar. Det gör att investerare och PE-firman lever i en symbios och båda blir stora vinnare om det blir en framgångsrik investering.

Stora institutioner som exempelvis pensionsbolag har under en lång tid gjort framgångsrika PE-investeringar. Avkastningen har historiskt varit mycket hög, vilket gjort att det har varit väldigt lönsamma investeringar för både institutionerna och PE-bolaget. Att investera i en fond hos ett Private Equity bolag har varit förenligt med mycket stora belopp. Det har gjort att bara de största institutionerna stått för placeringarna.

Strategierna inom PE-investeringar

En del PE-bolag investerar i privata och onoterade företag som de hjälper till att utveckla för att sedan sälja det vidare eller notera dem på en börs. En viss del av aktieinvesteringarna är inriktade på att investera i nystartade bolag. Andra investerar olika typer av illikvida företagskrediter med hög risk. Andra är specialiserade på utköp av noterade bolag med hög belåning, omstrukturerar sedan bolagen och säljer vidare med bra vinst. Och inte minst investerar man inom fasta tillgångar som fastigheter och infrastruktur, vilket ser ut att vara den starkaste trenden just nu.

Avkastningarna för PE-investeringar de senaste 20 åren varit bra. I vissa fall nästan osannolikt bra. Avkastningen för PE-investeringar inom aktiebolag har i genomsnitt varit 5 procentenheter högre per år jämfört med globalt aktieindex. De som satsat på illikvida företagskrediter har skapat en avkastning som gett 3 procentenheter mer per år jämfört med High Yield bondindex. Med facit i hand är det lätt att förstå varför de stora investerarna som var tidigt inne gillar tillgångsslaget.

Undersökningar visar att de stora investerarna planerar att öka befintliga PE-investeringar det närmaste året. Och Infrastrukturinvesteringar ser hetast ut. Blackstone Group som hör till en av världens största PE-firmor har som mål att fördubbla sitt förvaltade kapital de kommande fem åren. De räknar med att förmögna privatkunder, private banking-kunder, ska stå för halva kapitalinflödet.

Historia och bakgrund

Utköp av noterade bolag och tidig finansiering av järnvägsprojekt gjordes redan av JP Morgans grundare under slutet av 1800-talet fram till början på 1900-talet. Men den första riktiga PE-boomen dröjde sedan till slutet på 1950-talet, med fokus på att finansiera nystartade bolag och utveckla befintliga bolag och sälja dem vidare. Partnerskapsmodellen hos PE-bolagen utvecklades under 1960-talet som den i mångt och mycket ser ut idag.

Silicon Valley blev tidigt epicentrum för PE-industrin. Flera av dagens teknikjättar finansierades tidigt av PE-kapital: Apple, Cisco, spelutvecklaren EA och Microsoft för att nämna några av dagen börsjättar.

Under 1980-talet ökade PE-investeringar i uppköp av bolag med hjälp av lånade pengar. En era som kulminerades med KKR:s uppköp av RJR Nabisco 1989 - världens dittills största affär, gjord av en PE-firma med en stor portion lånat kapital.

Henry Kravis, en av grundarna av KKR.

Under 1980-talet växte industrin från dryga 2 miljarder dollar i årliga investeringar till 22 miljarder dollar. Nu vaknade även den nordiska PE-marknaden till liv. Pionjärerna var finska CapMan tillsammans med svenska Nordic Capital och Industri Kapital. Året var 1989, samma år som RJR Nabisco affären. 1994 grundades EQT av Investor.

I slutet av 1990-talet mognade marknaden och kapitalet från flera stora institutioner letade sig in dit. Efterfrågan och utbudet ökade, Triton och Altor startades. Nya PE-strategier utvecklades och infrastrukturinvesteringar börjarde se dagens ljus.

Efter finanskrisen har efterfrågan från stora institutioner fortsatt, och allt fler PE-firmor med nya och specialiserade strategier har sett dagens ljus. Det globala kapitalet inom PE-industrin har de senaste 20 åren närmast exploderat från 500 miljarder dollar till 5 000 miljarder dollar. Det innebär att PE-kapitalet idag motsvarar 10 procent av det globala börsvärdet. För 20 år sedan var motsvarande siffra 3 procent.

Framtiden

Med tanke på den överavkastning som investerarkollektivet fått från PE-investeringar de senaste 20 åren och med dagens minusränteklimat är det inte konstigt att kapitalet spås fortsätta leta sig till PE-investeringar. Och om det blir som PE-jätten Blackstone Group förutspår, ett nytt stort kapitalinflöde från rika privat personer, så kommer den trenden sannolikt leta sig till Europa.

När efterfrågan ökar så vet man att utbudet brukar följa med och öka. Det innebär sannolikt att flera kommer att känna sig kallade att starta Private Equity-firmor. Det gör ju att efterfrågan på bra underliggande investeringar kommer att skjuta i höjden.

Frågan är om den historiska överavkastning som PE-industrin levererat de senaste 20 åren är till ända? Kommer det att bli som i hedgefondsindustrin som var i ropet i slutet på 1990-talet och fram till finanskrisen 2007/2008 levererade bra riskjusterade avkastningar. Men som nu har svårt att leva upp till den historiska avkastningen och försvara den dyra avgiftsstrukturen, inte helt olik en PE-fond.

Faktum är nog att den historiska överavkastningen kommer att minska för PE-industrin i takt med att mognadsgraden höjs, men den kommer riskjusterat att vara ganska bra. Nya strategier kommer att se dagens ljus och nätverken som de etablerade PE-firmorna har skapat under decennier blir kanske den mjuka variabeln som gör skillnad.

Varför köpa in PE-investeringsbolag till portföljen?

Placera tror att mycket kapital kommer att leta sig till Private Equity-investeringar de närmaste åren. De etablerade PE-firmorna kommer sannolikt att bli vinnarna. Flera PE-firmor kommer att startas men de etablerade institutioner ser ut att primärt sätta in mer kapital i befintliga. Alltså de PE-bolag de redan har gjort affärer med. Ett sätt att ta del av tillväxten är att köpa ett noterat Private Equity bolag.

Genom det tar man del av tillväxten genom betalningsstrukturen och inte minst gör det att man får in onoterade innehav i sin portfölj. Det finns flera fördelar med onoterade innehav. Bolagen som PE-fonderna investerar i tenderar att växa snabbare och genom att de inte är noterade ger de tydliga diversifieringsegenskaper.

Noterade PE-bolag

För den som är intresserad av att bredda sitt sparande och inte är en stor institution med tillgång till ett ofantligt stort kapital kan en direkt investering i ett noterat PE-bolag vara en genväg. Oftast är direktavkastningen ganska hög i de noterade PE-bolagen, vilket gör det till en extra intressant investering. Jag har skapat en lista över de mest etablerade noterade europeiska PE-firmorna.

Den innehåller ett 10-tal noterade PE-firmor. Flertalet är Londonbaserade. Men vi hittar en av nordens äldsta PE-firmor på Helsingforsbörsen. Det är finska Capman som har lång erfarenhet av PE-investeringar. De har ett väl etablerat nätverk och fokuserar sina investeringar i norden och även en del ryska investeringar. De har idag över 30 miljarder under förvaltning och räknas till en av Europas mest framgångsrika PE-firmor.

De är verksamma inom utköp, investeringar i aktiebolag, fastigheter och krediter men håller på att bygga upp sina infrastrukturinvesteringar.

En av Europas största noterade PE-firmor finns i London, Pantheon International. De har ett globalt investeringsfokus inom uppköa av noterade bolag med lånat kapital och finansiering av nystartade bolag, så kallad VC-finansiering. De förvaltar runt 500 miljarder kronor åt över 500 institutioner.

Det finns PE-firmor som har betydligt smalare strategier och bara investerar i en eller två sektorer. Allt för att bygga upp en unik spetskompetens inom området. HBM Healthcare Investments är en Zug-baserad PE-specialist inom globala hälsovårdsinvesteringar. De förvaltar en bred portfölj av olika typer av onoterade hälsobolag, från olika länder och olika forskningsområden. Aktien är noterad på både Zurich-börsen och Nasdaq i New York.

Vill man investera i de riktigt stort PE-drakarna får man åka över Atlanten till USA. Där finns det fyra ordentligt stora PE-firmor noterade. Vi hittar KKR som räknas som en av världens mest respekterade PE-firmor som grundades redan 1976. De låg bakom RJR Nabisco affären som skakade om och framförallt ritade om kartan för vilka affärer som var möjligt att göra för en PE-firma.

Vi hittar även Blackstone Group, en av världens absolut största PE-firmor. De har varit aktiva på den svenska fastighetsmarknaden. De investerade och skapade tillsammans med Larry Fink kapitalförvaltaren Blackrock redan 1988 som idag är världens största kapitalförvaltare.

Larry Fink

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -