Här är årets bästa Sverigefonder

Fondkommentar Stockholmsbörsen har avkastat hela 13 procent inklusive utdelningar i år. Bland Sverigefonder hittar vi flera fonder som haft högre avkastning än så, och de flesta har småbolagsfokus. Placera har listat vinnarna.

Det har varit ett händelserikt första kvartal. De amerikanska börserna har haft sin bästa inledning sedan 1998. Något som smittat av sig på de globala börserna, trots en ganska stökig geopolitisk och makroekonomisk omgivning, men också några positiva tendenser.

Den stigande volatiliteten har fortsatt att leta sig tillbaka till börserna – en trend som startade under fjolåret. I Europa fortsätter Brexit-följetongen och är nu inne på övertid.

Vapenvilan i handelskriget mellan USA och Kina är också inne på förlängning. Samtidigt som förhandlingen mellan Beijing och Washington fortgår, har den kinesiska regeringen gasat på med nya infrastrukturprojekt och ekonomiska stimulanser. Det är ju trots allt ett stundande 70-årsjubileum sedan det kinesiska kommunistpartiet utropade Folkrepubliken Kina som står för dörren i höst.

Den amerikanska centralbanken Federal Reserve har gjort en 180-graders omsvängning i sin penningpolitik. Någon som marknaden gillat genom att handla upp aktier och obligationer. En stor kontrast mot fjolåret då båda tillgångsslagen handlades söderut. Och inte minst så har marknaden börjat inse att den globala tillväxtavmattningen man oroade sig för under det fjärde kvartalet kanske inte blir så djup som först befarat.

En mix av faktorer som gjort att investerarna hittat tillbaka till svenska aktier. Det ser man inte minst hos de två olika klasserna för Sverigefonder, enligt Morningstar, som båda är upp tvåsiffrigt. Årets bästa fondkategori är gruppen ”Sverige, små-/medelstora bolag”. En fond i den kategorin har i genomsnitt stigit 13,7 procent i år, samtidigt som fondkategorin ”Sverigefonder”, fonder som placerar i större svenska bolag, inte orkat stiga lika mycket med sina 11,8 procent.

Det har varit en bättre mylla att leta aktier bland småbolagen i inledningen på året. Den bilden förstärks av Carnegie Småbolagsindex som är det index som mäter avkastningen för Stockholmsbörsen som lyckats avkasta drygt en procent mer sedan årsskiftet.

Placera har listat årets vinnarfonder utifrån Avanzas fondutbud av fonder inom de båda fondkategorierna, ”Sverige, små-/medelstora bolag” och ”Sverige”. Det är fondkategorier som innehåller båda aktivt förvaltade fonder och indexfonder.

På tio-i-topplistan är det fördel småbolagsfonder, men inte så dominerande som jag hade förväntat mig. De står för 60 procent.

Årets bästa Sverigefond är Evli Sverige Småbolag som stigit nästan 19 procent. Fonden är aktivt förvaltad och investeringarna är koncentrerade till ett fåtal innehav i solida och välskött små- och medelstora bolag. En fjärdedel är investerar i industribolag, följt av konsumentbolag med sällanköpsvaror.

Fondens två största innehav är sällanköpsbolagen Thule och Dometic. De väger runt 5 procent var. Men årets bästa bidragsgivare till fondens starka avkastning står e-handlaren Boozt, fertilitetsspecialisten Vitrolife och spelutvecklaren THQ Nordic för.

Alla tre aktierna har haft en ovanligt stark inledning på året med minst 40 procents uppgångar. Boozt-aktien har stigit mest med hela 50 procent. Alla fondens 34 innehav är på plus under inledningen på året.

Tvåa på listan är Cliens Småbolag A, fonden hade högst avkastning av alls Sverigefonder under 2018, något som ser ut att hålla i sig. I år har den avkastat drygt 18 procent. Fonden är aktivt förvaltad och förvaltaren Carl Sundblad investerar i små- och medelstora bolag i Norden med tonvikt på Sverige. Fonden tar hänsyn till ansvarsfulla investeringar vilket har betalat sig.

Carl Sundblad

De största sektorerna för fonden är industribolag och teknikbolag. Industribolagen väger knappt 30 procent och teknikbolagen 25 procent. Fonden är klart överviktad bland teknikbolagen.

Investeringen sker i ett koncentrerat antal aktier, totalt 31 stycken. Största innehav är mjukvarubolaget Addnode med 5 procent. Värmespecialisten Nibe på 4,7 procent och livsmedelsproducenten av vegetabiliska oljor och fetter, AAK, på 4,7 procent.

Till fondens högavkastare i år hittar vi Absolent Group som stigit hela 53 procent, men vikten är bara 0,35 procent av fondens värde. Men de bolag som bidragit mest till fondens avkastning är de två stora innehaven Addnode och Nibe. Investeringarna står för 1,3 respektive 1,5 procentenheter till fondens avkastning.

Uppgången i fondens bolag är bred, även här visar fondens alla innehav positiv avkastning. Av fondens 31 innehav har 25 avkastat mer än Stockholmsbörsen.

På tredje plats hittar vi Spiltan Aktiefond Småland. Fonden förvaltas av Per Andersson sedan starten 2008 och klassificeras av Morningstar som en Sverigefond, små-/medelstora bolag. Det är en aktivt förvaltad fond med fokus på bolag i Småland. Målet är att fonden ska utgöras av cirka 60 procent aktier med anknytning till Småland som att huvudkontoret eller viktig produktion finns i regionen.

Fonden innehåller allt från det internationella värmeväxlarbolaget Nibe med huvudkontor och produktion i Markaryd till Inwido som har cirka 25 procent av produktionen i Vetlanda. Fonden har en koncentrerad portfölj på 30 bolag.

Bland vinnaraktierna hittar vi Nibe, och mjukvarubolaget Fortnox med huvudkontor i Växjö.  De har stigit 31 respektive 41 procent. Fonden har lyckats pricka in en aktie som stigit med över 56 procent i år. Det är teknikbolaget JLT Mobile Computers som också har huvudkontor i småländska Växjö, som står för den bedriften.

På fjärde plats hittar vi Länsförsäkringar Småbolag Sverige. De relativt nya förvaltarna Fredrik Skoglund och Maria Wärn kunder inte har fått en mycket bättre start när de tog över förvaltningen i januari i fjol.

Förvaltarna placerar i mellan 60–70 bolags, med en lång placeringshorisont. De mest populära sektorerna i fonden är Industribolag, teknikbolag och fastigheter. Högst avkastning i fonden har spelutvecklaren Stillfront med en 74-procentig uppgång.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ mig gärna på Twitter

Följ Placera på Facebook , LinkedInTwitter,  YouTube och Soundcloud

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -