USA: Ingen räntehöjning nu eller 2019

Makro Federal Reserve lämnar målet för dagslåneräntan, Fed funds, oförändrat inom intervallet 2,25-2,50 procent.

Enligt Reuters enkät räknade samtliga 104 tillfrågade ekonomer med att målintervallet för Fed funds skulle lämnas oförändrat nu.

Federal Reserves styrränta ändrades senast den 19 december 2018, då den höjdes med 25 punkter till ett intervall på 2,25-2,50 procent.

Fedkommittén var enig om räntebeslutet.

Kommittén bedömer fortsatt att en uthållig expansion i den ekonomiska aktiviteten, starka arbetsmarknadsförhållanden och en inflation nära kommitténs symmetriska 2-procentsmål på medellång sikt är det mest troliga.

"I ljuset av den globala ekonomiska och ekonomiska utvecklingen och ett dämpat inflationstryck kommer kommittén vara tålmodig vid beslut om vilka framtida justeringar av målräntan för federal funds som kan vara lämpliga för att stödja dessa resultat", skriver FOMC.

Beträffande timing och storlek på kommande räntejusteringar noterar FOMC att man ska bevaka realiserade och förväntade ekonomiska förhållanden i relation till målet om maximal sysselsättning och det symmetriska 2-procentiga inflationsmålet.

Utvärderingen kommer att inkludera mått på arbetsmarknadsförhållanden, indikatorer på inflationstryck och inflationsförväntningar, och mått på finansiell och internationell utveckling.

Fed-kommittén fastslår att ny information sedan föregående möte tyder på att arbetsmarknaden fortsatt är stark, men att tillväxten i den ekonomiska aktiviteten har bromsat in från den solida takten under fjärde kvartalet.

Det framgår av pressmeddelandet i samband med Federal Reserves räntebesked på onsdagen.

Vid föregående FOMC-möte, den 29-30 januari, konstaterade kommittén att ny information tydde på att arbetsmarknaden hade fortsatt att stärkas och att den ekonomiska aktiviteten hade ökat i en "solid" takt.

Antalet sysselsatta förändrades inte mycket i februari, men ökningstakten har, i genomsnitt, varit hög de senaste månaderna. De senaste indikatorerna tyder på en svagare ökning i hushållens konsumtion och företagens fasta investeringar under första kvartalet.

Totala inflationen har sjunkit, främst på grund av lägre energipriser medan inflationen exklusive livsmedel och energi har fortsatt att hålla sig nära 2 procent.

Marknadsbaserade mått på inflationsförväntningarna har varit fortsatt låga de senaste månaderna, men enkätbaserade mått på inflationsförväntningarna på lång sikt har inte ändrats mycket.

) Fed-ledamöternas medianränteprognoser för styrräntan antyder att den kommer att lämnas oförändrad under 2019. I december var motsvarande prognos två gånger.

Det framgår av de "centrala tendensprognoser" som Fed-ledamöterna tagit fram till FOMC-mötet den 19-20 mars, och som publicerades på onsdagen.

Ledamöternas medianprognos för styrräntan, Fed funds landar på 2,4 procent i slutet av 2019, 2,6 procent i slutet av 2020, och 2,6 procent i slutet av 2021. Det skulle antyda oförändrad ränta i år, en räntehöjning, med 25 punkter, och oförändrad ränta under 2020. På lång sikt ser ledamöterna en Fed funds ränta på 2,8 procent.

I motsvarande prognoser i september var medianprognosen 2,9 procent i slutet av 2019, 3,1 procent i slutet av 2020, 3,1 procent i slutet av 2021 och 2,8 procent på längre sikt. Det skulle antyda totalt två räntehöjningar under 2019, en höjning 2020 och därefter oförändrad ränta under 2021.

De ekonomiska prognoserna visar samtidigt att Fed-ledamöterna har justerat ner BNP-prognosen något för 2019 och 2020, och samtidigt justerat upp arbetslöshetsprognoserna för alla tre åren. Inflationsprognoserna har sänkts marginellt beträffande PCE-inflationen men är oförändrade vad gäller kärn-PCE-inflationen.

Länk till FOMC-ledamöternas prognoser:

https://www.federalreserve.gov/newsevents/pressreleases/monetary20190320b.htm

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -