På Placera använder vi cookies på vår sajt för att få den att fungera korrekt, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Heta listan beställer in snabbmat

Heta Listan Snabbmat på på väg mot nya höjder kvalar till listan. För att få plats med nästa kandidat slopas listans tråkigaste innehav i förtid.

Det börjar bli trångt på Heta listan som nu rymmer tio aktiva affärsförslag. Förra veckans kandidater, Cisco och Mastercard har kvalat in. Det är nu en salig blandning bolag som samsas här.

Men så mycket längre får Heta Listan inte bli. Därför vill jag sortera ut minst en aktie för att göra plats för något roligare. Valet faller på T-mobile som får lämna. I samband med det realiseras ett resultat på -0,7 procent.

Ibland är aktielivet tragikomiskt. Databasbolaget Mongodb presenterades som en kandidat till Heta Listan den 5 februari. Triggerkursen var satt till 96 dollar och stop loss-nivån 89 dollar.

Några veckor senare höjde jag stop loss-nivåerna i nästan alla affärsförslag. Och då justerades Mongodb till 96 dollar. Detta gjordes för att skydda listan mot förluster vid en förväntad rekyl nedåt i marknaden.

Den 6 mars gjordes ett fåtal avslut i Mongodb-aktien på 95,5 dollar och aktien lämnade därför Heta Listan som en plus-minus-noll affär.

Den 14 mars släppte Mongodb sen en kvartalsrapport som var en riktig skräll. Aktien rusade på rapportdag och handlas idag 50 procent över vår trigger.

Förhoppningsvis var ni några som lyssnade på mitt köpråd, men la dövörat till vid höjningen av stop loss-nivån. Också i Vitrolife har listan förlorat avkastning på att ha en för snäv stopp, även om det förslaget var en bra affär som det blev ändå.

Nackdelarna med för tajta stoppar togs upp på Heta Listan innan dessa justeringar skedde. Det var medvetena val från min sida. Men med facit i hand vill jag slå fast, mest för mig själv, att en gammal börsskröna gäller.  – Handla aldrig aktier med rädda pengar (Don’t trade with scared money) - .

Det kommer alltid brusa och skumma på aktiemarknaden och svängningar måste tillåtas. Känns förlustrisken för stor, så är insatsen också det. Roligt är i alla fall att Heta listans trendmodell hittar rätt aktier, även om det blir fel.

Veckans kandidat är ett amerikanskt storbolag och en ett varumärke alla känner igen. Den tekniska setup:en i aktien lockar, men det kanske kan ta lite tid innan ett kursutbrott blir verklighet.

Mcdonalds

Trigger: 188,00  Stop loss: 178,00

Mcdonald’s-aktien slaktades inte i vinterns börsras. Men under vårens våldsamma almänna börsuppgångar valde investerarna också mer riskfyllda placeringar för att fånga uppstudsen. Nu verkar dock intresset hittat tillbaka till snabbmatskedjan, och aktien rör sig mot ett nytt rekordhögsta.

Rådande hälsotrender har inte hämmat snabbmatkedjan Mcdonald’s framfart. På menyn finns nu mera kyckling och vegetariskt. Men storsäljare är fortfarande bolaget mindre nyttiga köttpuckar.

Bolaget verkar ha hittat en lagom nivå på sina hälsosatsningar som rimmar bra med trenderna i västvärlden – men som gör det utan att glömma bort kärnkunden.

Mcdonald’s jobbar också aktivit med att förnya hela konceptet. Resturangmiljöer hottas till, orderläggningen blir digital och det talas till och med om leveranser av mat från tredje part.

Förväntningarna på Mcdonald’s är inte astronomiska. I jämförbara butiker antas försäljningen öka med 3,6 procent under 2019, vilket är lägre än 4,5 procent under 2018. Och vinstestimaten har också kommit ned löpande under vintern. Nu förväntas en vinstökning på bara 2,7 procent (Under 2018 ökade vinsten med 18,6 procent), enligt Factset.

Fjolåret avslutades starkt och nu har Mcdonald’s slagit förväntingarna i arton raka kvartal, enligt Yahoo Finance. På enskilda marknader är sviten bra mycket längre än så.

Förväntningarna har som sagt kommit ner, och beror det på en allmän oro i aktiemarknaden, vilket är högst sannolikt, finns det hyggliga chanser för bolaget att överraska positivt igen.

Köp aktien om den stiger över 188,00 dollar sätt stop vid 178,00 dollar.

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -