Svårt att greppa Scandi Standard

Aktieanalys Underliggande blev 2018 ett mellanår för Scandi Standard. Bolagets verksamhet är snårig och har en tendens att dra åt motsatta håll. Vi har fortsatt svårt att lockas.

Kycklingproducenten Scandi Standards aktie har saknat lyftkraft de senaste åren. Kursutvecklingen har tyngts av en såväl externa problem, framför allt fågelinfluensan, som interna. De olika marknaderna har haft en tendens att dra åt olika håll. Bolagets rapporter har de senaste åren rymt så många engångsposter och justeringar att det är svårt att få en uppfattning om hur verksamheten utvecklas.

Bokslutsrapporten för 2018 var inget undantag. Engångsposterna i fjärde kvartalet summerade till -13 Mkr jämfört med -25 Mkr för ett år sedan. Justerat för dessa poster föll rörelseresultatet med 12 procent och marginalen backade med en knapp procentenhet till 4,7 procent.

Omsättningen i kvartalet ökade med 3 procent om vi bortser från valutaeffekter. Det var i Sverige som intäkterna ökade mest, upp 6 procent. I Finland ökade omsättningen 1 procent i lokala valutor och på övriga marknader rapporterades nedgångar.

De justerade rörelseresultaten förbättrades på alla marknader utom i Danmark. En stor minuspost ligger dock som koncerngemensam i kvartalet och har därför inte fördelats ut på de olika geografiska enheterna.

Danmark var hur som helst det affärssegment som rapporterade en justerad resultatförsämring i fjärde kvartalet. Det är fortsatt kostnader för lansering av det nya premiumvarumärket De Danske Familiegårde som tynger liksom kostnadsökningar på exportmarknaderna. Den justerade rörelsemarginalen i Danmark föll till 2,7 procent från 5,0 samma kvartal året innan.

Danmark är med knapp marginal Scandi Standards omsättningsmässigt största marknad, med draghjälp från en svag svensk krona. Sverige och Danmark står båda för knappt 30 procent av omsättningen i koncernen. Irland står för cirka 20 procent och Norge för dryga 15. Finland utgör resterande knappa 5 procent.

Detaljhandeln är Scandi Standards överlägset största kundkategori följt av restaurangbranschen. På produktnivå är det kylda varor som dominerar medan frysta produkter och förädlade är ungefär jämnstora.

Det är framför allt den sistnämnda kategorin, kallad Ready to Eat, som har varit en tillväxtdrivare de senaste åren. Där har Scandi Standards olika varumärken jobbat med att ta fram en lång rad produkter som på ett eller annat sätt underlättar tillagningen.

Danmark är den största marknaden för Ready to Eat vilket dämpade utvecklingen något under fjärde kvartalet. Utvecklingen på helåret har dock varit god med en tillväxt i segmentet på 13 procent.

Kylda produkter hade också en bra utveckling inte minst i Sverige. På hemmaplan tyngdes dock lönsamheten av det frysta produkterna där Scandi Standard tvingast sälja ned lagernivåerna med förlust under fjärde kvartalet.

För stora lager av frysta produkter har tyngt utvecklingen i Sverige även tidigare kvartal och den justerade rörelsemarginalen backade för helåret till 5,1 procent från 5,9 året innan. Vd Leif Bergvall Hansen skriver i bokslutsrapporten att han förväntar sig en mer normal lönsamhet i Sverige under 2019.

Ytterligare press på margialerna under 2018 har kommit från stigande råvarukostnader. Prishöjningar har dock genomförts och fler diskussioner pågår. Leif Bergvall Hansen skriver att bolaget framöver räknar med att kunna kompensera sig för kostnadsökningarna på sina hemmamarknader, dock med viss fördröjning i Irland.

I förväntningarna på det innevarande året ligger också en kraftig lönsamhetsförbättring. Den rapporterade rörelsemarginalen väntas öka till 4,9 procent, från 4,1 procent i fjol. I kombination med 5 procent högre intäkter ger det ett väntat lyft på hela 45 procent i vinst per aktie under 2019.

För 2020 spås en tillväxt på 4 procent och en ytterligare förbättring av rörelsemarginalen. Vinst per aktie väntas öka med 11 procent.

  2018 2019 2020
Omsättning, Mkr 8 797 9 316 9 712
Rörelsemarg., % 3,7 4,9 5,1
Vinst/aktie, sek 3,10 4,50 5,01
Utdelning, sek 2,00 2,55 2,82
Källa: Factset      

 

Estimaten ger p/e-tal på 13,8 respektive 12,4 för de närmaste åren. Justerat för skuldsättning värderas rörelsen till 14,1 gånger nästa års väntade rörelseresultat.

Utdelningen för 2018 föreslås bli 2 kronor per aktie. Det ger en direktavkastning på 3,2 procent. De närmaste åren väntas utdelningarna ge direktavkastningar på 4,1 procent respektive 4,5 procent.

När Scandi Standard kom till börsen i mitten av 2014 var det många som såg framför sig ett bolag med stabil och växande efterfrågan, enligt egen utsago välinvesterat och med bra möjligheter att växa vidare utan ytterligare stora investeringar. En pålitlig kassako helt enkelt.

Verkligheten har dock visat sig vara en annan. Till att börja med är kapitalbindningen hög och investeringsbehoven stora. Under 2017 investerades 220 Mkr i materiella tillgångar, i fjol 380 Mkr och bolaget har flaggat för att investeringarna kommer att bli 380 Mkr även 2019.

Konkurrensen är hård och marginalerna pressas från flera håll. Verksamheten innehåller också ett stort antal rörliga delar där det alltid tycks finnas minst en del som hackar och där engångskostnaderna som sagt är städnigt återkommande.

Det gör det väldigt svårt att få grepp om bolaget. Var 2018 ens ett bra år eller ett dåligt? Den rapporterade vinsten per aktie steg med 14 procent vilket ju är godkänt och även det justerade rörelseresultat var upp 13 procent. Pro forma justerat för förvärvet av Manor Farm var resultatet däremot ned 1 procent och marginalen försämrades kraftigt. Samma sak gäller fjärde kvartalet enskilt. Rapporterad vinst per aktie steg med 24 procent men justerat rörelseresultat var ned 12 procent. Resultaten stiger i flertalet länder men sjunker totalt sett.

Om Scandi Standard klarar av att leverera i linje med förväntningarna de kommande åren så lär aktien ha mer att ge från dagens nivåer. Det är dock svårt att få någon känsla för vart bolaget är på väg. Därmed avstår vi också och behåller en neutral rekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Scandi Standard Neutral 62,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -