Brexit-veckan är här, May lär få nej

Makroveckan Börser världen över har rusat i inledningen av det nya året. Nu väntar en lite mer nervös vecka med den brittiska Brexit-omröstningen som självklart huvudnummer.

Januaribörsen har fått en flygande start och den svenska börsen är upp med 4,4 procent efter förra veckans uppgång på 2,5 procent. Även i övrigt är det mest uppåt men en lite varningssignal är ändå att volatiliteten, även om den sjunkit rejält, ligger på en högre nivå än vi vant oss vid under de senaste åren.

Orsakerna till börsyran är flera. Minskad ränte- och konjunkturoro spelar så klart en stor roll men även det faktum att det kommit positiva signaler kring handelsförhandlingarna mellan Kina och USA. I det senare fallet har det även tolkats positivt att den kinesiska yuanen börjat stärkas mot dollarn.

Åt det negativa hållet drar att Kina under natten mot måndag publicerade handelssiffror som var betydligt svagare än väntat, vilket spär på oron att handelskriget redan slagit hårt mot konjunkturen i världens näst största ekonomi. Det kan betyda att vi får en lite skakig start på den här veckan.

Oljepriset har också fått sin revansch och Brentoljan har krupit upp till lite drygt 60 dollar per fat.

I veckan som kommer är det stora huvudnumret det brittiska parlamentets omröstning av Brexit-avtalet på tisdag. Det lutar åt ett ganska kraftfullt nej om inte premiärministern Theresa May lyckas vända opinionen under de allra sista dagarna. Givet att utfallet är väntat borde det egentligen inte bli så stora markandsrörelser men det är kanske att hoppas på för mycket. Vid ett nej blir det sannolikt stökigt i brittisk politik innan en ny, och för närvarande okänd, färdriktning presenteras. Nyval, ny folkomröstning, hård Brexit eller ny förhandlingsrunda med EU är alla möjlig scenarier.

På onsdag röstar den svenska riksdagen om ny statsminister. Utfallet i den omröstningen lär dock vara känt innan dess. Hittills har finansmarknaden tagit den svenska, politiska turbulensen med viss ro.

För svenskt vidkommande blir dessutom måndagens inflationssiffror för december högintressanta liksom fredagens siffror över prisutvecklingen på bostadsmarknaden. Försiktiga hushåll kan sätta lite press på båda dessa siffror.

I övrigt hoppas vi på starka detaljhandels- och industriproduktionssiffror från USA. Det skulle bidra till att ytterligare dämpa oron för konjunkturen och möjligen ge investerare lite råg i ryggen.

Måndag

De svenska inflationssiffrorna för december väntas visa på oförändrad inflationstakt jämfört med november. Hyggliga nyheter för Riksbanken men problemen riskerar att hopa sig en bit in på 2019 när inflationstakten väntas falla igen.

Tisdag

Fullt fokus på det brittiska parlamentets omröstning kring det nuvarande Brexit-avtalet. Det lutar åt ett rungande nej om inte premiärminister Theresa May kan trolla med knäna de allra sista dagarna. Räkne med rörelser i pundet om nej-sidan får stor övervikt. Då kan det vankas nyval.

Onsdag

Den svenska riksdagen röstar om nytt statsministerförslag. Det kan bli en del rörelse i kronan, o nu inte utfallet står klart sedan tidigare. Håll också koll på de tyska inflationssiffrorna som ger en indikation på var torsdagens inflationssiffror för EMU-området kan hamna. Amerikanska detaljhandelssiffror för december är intressanta nu när frågetecknen kring konjunkturen blivit större. Högt utfall lär tas emot med viss lättnad.

Torsdag

December månads inflationssiffror för december publiceras. Kärninflationen har envist bitit sig fast kring 1 procent, vilket försvårar ECB planer på att höja ränta senare under året. Ett lågt utfall kan möjligen sätta press på euron. Amerikanskt bostadsbyggande väntas rekylera ner efter starka novembersiffror.

Fredag

Valueguard publicerar sina siffror över prisutvecklingen på svensk bostadsmarknad i december. Sett utifrån annan statistik lär det ha varit en något dämpad prisutveckling. Amerikansk industriproduktion ska förhoppningsvis ha fortsatt upp i december, vilket i så fall bidrar till lite mindre konjunkturoro.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -