Globalt kapital flödar till räntefonder

Fonder Trenden från november fortsatte i december och bulken av kapitalflöden till börshandlade produkter gick till ränteprodukter. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

December månads globala kapitalinflöden på 590 miljarder kronor blev 2018 års näst högsta, efter januari månad. Det var en minskning med 26 procent jämfört med december i fjol. Det var även mindre än nettoinflödet 2016. Men det var flera tillgångsslag som hade rekordinflöden under 2018, bland annat amerikanska statspapper. Allt enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Det ackumulerade nettoinflödet under 2018 var 21 procent längre än rekordåret 2017. Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 42 600 miljarder kronor, vilket är en marginell ökning på knappt 1 procent sedan årsskiftet. Men då ska man ha i bakhuvudet att globalt aktieindex minskade i värde under 2018.

Drygt en tredjedel av kapitalflödet letade sig till olika ränteprodukter i december. Ränteprodukter har under 2018 det bästa flödet någonsin och slog med bred marginal 2014 rekordinflöde.

Klart populärast var fortsatt investeringar i korta amerikanska räntepapper med löptider under två år. Hit gick halva nettoinflödet, vilket i sig var rekord. De anses vara minst räntekänsliga för fortsatt amerikanska räntehöjningar. Investerarna såg ett nyvaknande intresse i amerikanska kommunala räntefonder. Men den stora trenden för 2018 inom ränteprodukter var det stora nettoutflödet från högriskföretagsräntefonder, så kallade High Yields. En stor kontrast mot 2017 då det var rekordstora nettoinflöden hit.

I december hade guld det största enskilda nettoinflödet under 2018. Det motsvarade hela 63 procent av årets inflöde. Guld som normalt sätt brukar vara en trygg tillflyktsort vid oroliga tider hade det tufft fram till december. Men det verkar som investerarnas betydliga lägre riskaptit ökat intresset för guld under månaden.

Drygt 50 procent av nettoinflödet letade sig till passivt förvaltade aktieprodukter under årets sista månad.

Huvuddelen letade sig till amerikanska aktierelaterad. Trots en fortsatt stark amerikansk dollar, fortsatta diskussioner kring handelskrig mellan Kina och USA, var det under månaden ett tydligt nettoinflöde till breda tillväxtmarknadsaktier. Här sticker investerarnas intresse för sydkoreanska och kinesiska aktieprodukter ut. Värt att notera är att båda aktiemarknaderna hör till världens billigaste mätt efter p/e-tal.

Trenden för fortsatta nettoutflöden för eurozon-aktier fortsatte på årets sista månad. Politiskoro, svagare tillväxtsignaler och en fortsatt utbombad tysk bilindustri ligger bakom säljtrycket, som dock är lägre än tidigare månader.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -