Cannabisaktierna är helt stenade

Börs Sedan cannabiskonsumtion för rekreationellt bruk legaliserades i Kanada har cannabisaktierna befunnit sig i fritt fall. Bakom ligger främst vinsthemtagningar efter en tidigare mycket stark uppgång.

Cannabisaktier är inget för placerare med svaga nerver. På en vecka har de tio ledande cannabisproducenternas aktier i genomsnitt rasat med drygt 20 procent.

Den 17 oktober legaliserades cannabiskonsumtion för rekreationellt bruk i Kanada. Sedan dess har cannabisproducenternas aktier i princip befunnit sig i fritt fall. Nedgången har kommit trots att de initiala rapporterna säger att försäljningen har gått över förväntan.

Bakom fallet ligger främst att aktiekurserna steg mycket kraftigt från mitten av augusti fram till legaliseringsdatumet. Många har valt att ta hem vinster.

Nedgången är över hela linjen. Handeln i aktierna har också varit mycket volatil under handelsdagarna. Under gårdagens handel låg till exempel Tilrays aktie på minus 18 procent för att sedan sluta handelsdagen på minus 1,5 procent. För Canopy Growth Corp och Aphria var kursutvecklingen liknande.

Sedan Aurora Cannabis sekundärnoterades på New York-börsen den 15 oktober har utvecklingen alltså varit allt annat än tillfredsställande. Aktien ner hela 26 procent på en vecka. Trots den kraftiga nedgången är aktien dock upp 42 procent under det senaste kvartalet och hittills i år har aktien stigit 5 procent.

Det är inte ovanligt fenomen att aktier faller efter att en händelse som marknaden väntat länge på inträffar. Just i fallet med legaliseringen av cannabis för rekreationellt bruk i Kanada verkar det vara fallet även om raset för cannabisaktierna sammanfaller med en bred nedgång på aktiemarknaderna generellt.

Ett annat skäl till den stora volatiliteten för cannabisproducenterna skulle kunna vara att trots att trots att cannabis för rekreationellt bruk är legalt i många amerikanska delstater så är det fortfarande olagligt på federal nivå.

Det gör att amerikanska investerare på det ena eller andra sättet skulle kunna få problem om de väljer att investera i cannabisproducenter. Det i sig kan ha bidragit till en extra försiktighet bland potentiella amerikanska investerare.

Ytterligare ett skäl till nedgången är att marknaden ännu inte vet hur utbud och efterfrågan kommer att utvecklas framöver. En stor del av marknaden har hittills varit svart medan den vita marknaden behöver hitta sina kanaler och distributionssätt.

Den senaste nedgången till trots är intresset från dryckesproducenter, läkemedels- och tobaksbolag intakt för sektorn.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -