SAAB
DET MÅSTE HÄNDA NÅGOT MED LÅNGA POLITISKA PROCESSER - VD (Direkt)

2024-04-26 13:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Försvarsbolaget Saab och vd Micael Johansson efterlyser snabbare processer för att komma till skott med Sveriges och Europas upprustning, säger han i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

"Jag står för att jag tycker att man måste inse att det här är ett paradigmskifte (Rysslands invasion i Ukraina reds anm). Vi tar steg för steg nu med ökade försvarsutgifter i många länder och det är ju jättebra. Men vi måste bestämma oss för var vi ska någonstans", säger Micael Johansson.

Han pekar på frågor som lagernivåer, produktionskapacitet och nya förmågor såsom drönare som ska komma på plats.

"Allt det där är otydligt i dag och vi måste se mer tydlighet för att kunna ta ännu större investeringsbeslut", säger vd:n.

Horisonten måste sträcka sig bortom mandatperiodstänket, och snarare blicka mot periodlängder på 10-15 år, menar han.

"Riskdelningsmodellen är viktig, vi är beredda att ta risk som industri men vi ska inte återigen behöva hamna i en situation där vi om sju år tvingas montera ner verksamhet och säga upp en massa människor. Vi måste vara överens om att 'vi släpper inte det här under en kritisk massa' igen både i Europa och Sverige", säger Micael Johansson vidare.

Själva synen på försvarsinvesterande måste förändras, menar han. Till exempel har Europeiska investeringsbanken EIB, ett EU-organ, ännu inte ändrat sitt förhållningssätt till hur välkommet direkta investeringar i försvarssektorn anses ur hållbarhetssynpunkt.

"Om de gjorde det skulle det skicka starka signaler till exempelvis stora pensionsfonder. Det är sådant vi behöver se för att ta ännu större steg", säger vd:n.

Micael Johansson har vid upprepade tillfällen på senare tid efterlyst "ett handslag mellan politik och industri" för att utöka kapacitet i industrin och försvarsförmågan hos staterna. Dialogen har varit god, men något måste hända med de långa processerna, menar han.

"Vi har en mycket bra dialog med politiker i flera länder, även i vårt land, om var vi är på väg och vad vi måste göra. Men det är fortfarande så att vi har långa processer", säger han och pekar på den svenska där försvarsberedningen strax efter Saabs delårssläpp under morgonen presenterade slutrapport.

Slutrapporten ska bli en proposition, som ska ligga till grund för ett försvarsbeslut, allt medan klockan tickar.

"Sen kan man fråga sig hur många gånger vi nu måste ta nya försvarsbeslut nu när vi är med i Nato, för vi har inte sett vad Nato ställer för krav, det kommer väl först nästa år lite tydligare. Det kommer vara en rörlig materia rörande var vi ska. Vi är absolut inne på att investera och fatta framåtlutade beslut, men det kan behövas mer", säger han.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


SAAB B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -