Investerarnas tro på bottennivå

Fonder De globala investerarnas tro på den globala tillväxten har nu nått den lägsta nivån sedan 2007. Det visar en färsk investerarenkät.

Investerarna behåller en fortsatt hög kassa och hela 85 procent av de tillfrågade investerarna tror att den globala ekonomin är sent i cykeln. Det är 11 procentenheter fler än förra toppen i december 2007. Och knappt 40 säger att de förväntar sig lägre ekonomisk tillväxt det närmaste året. Det visar Bank of America Merrill Lynchs senaste förvaltarenkät, som omfattar hundratals globala storinvesterare och genomfördes den 5 - 11 oktober.

Investerarna har en oförändrad och hög nettokassa på 5,1 procent. Vilket är den högsta nivån på ett och ett halvt år. Vilket är över det historiska snittet på 4,5 procent. Nettokassan ses som en kontraindikator, över det historiska snittet indikerar köp och under 3,5 procent indikerar säljsignal. Den stora kassan gör att förvaltarna fortfarande kan köpa mer aktier utan att bli fullinvesterade – det finns torrt krut kvar.

Samtidigt som investerarnas tro på världsekonomins tillväxt är låg, så tror de på en fortsatt stark amerikansk ekonomi men betydligt sämre för resten av världen. Den frånkopplade ekonomiska utvecklingen i världen har skapat den största skillnaden sedan oktober 2007.

Samtidigt tycker man att den amerikanska dollarn är betydligt övervärderad, särskilt mot tillväxtmarknadsländerna.

Den senaste månaden har investerarna börjat köpa tillväxtmarknadsaktier efter flera månader av betydande utförsäljningar. Och kapitalet har även roterat in i energi och råvarubolag samt brittiska aktier. För första gången på länge ser vi signaler på att investerare börjat vikta ner amerikanska aktier och de stora amerikanska teknikdrakarna.

Trots att flera investerare börjat köpa brittiska aktier tycker investerarna fortsatt att Storbritannien den minst attraktiva i Europa före Italien. Investerarna är fortsatt mest positiva till Tyskland följt av Spanien. Sveriges attraktion bland de globala investerarna har stigit betydlig under månaden. Men det är värt att notera att intresset för europeiska aktier är lågt på den lägsta nivån sedan december 2016. 

Den amerikanska 10-åringen har stigit mycket den senaste månaden och nu nått 3,20-procentsnivån efter att ha handlats till under 2,85 procent i mitten på augusti. Men det är först när den når 3,7 procent som investerarkollektivet tror att det kommer att leda till att man börjar säljer av aktier och investera betydligt mer i obligationer. Det är en uppgång från 3,5 procent i april.

Samtidigt tror investerarna att den amerikanska centralbanken FED kommer att sluta höja räntan om S&P 500 index sjunker under 2390 nivån. Idag handlas S&P 500 index på 2750.

Inför kongressvalet i november tror knappt 60 procent av de tillfrågade att de amerikanska börserna sjunker och de amerikanska räntorna fortsätter att stiga om demokraterna tar makten i både Senaten och Representanthuset.

Överst på listan över den populäraste handelstrenden eller ”Crowded Trade” (vilket innebär att många investerare gör samma typ av aktieaffär och det kan sannolikt bli trångt när investerarna vill sälja) hittar vi fortfarande teknikbolagen FAANG+BAT. Men här har sentimentet minskat under månaden.

Men det stora intresset för amerikanska tillgångar gör också att vi förutom FAANG-bolagen hittar en stark dollar och korta amerikanska räntepapper som ”Most crowded trade”.

De största hoten mot fortsatt börsuppgång är fortfarande ett potentiellt handelskrig mellan USA och Kina. Men handelskrigshotet har minskat de tre senaste månaderna. Rädslan för eventuella policymisstag när centralbankerna börjar höja räntan och minska på de kvantitativa lättnaderna är fortsatt högt på listan

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på FacebookLinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -