Därför utklassar FAANG BAT-bolagen

Fondkommentar De amerikanska teknikjättarna fortsätter uppåt, medan kinesiska bolag som Tencent tappat farten. Placera reder ut varför.

De kinesiska teknikdrakarna - BAT-bolagen - har under flera år haft matchande avkastning som den amerikanska motsvarigheten FAANG-bolagen. Men i år har något hänt. FAANG-bolagen har fortsatt norrut och varit bränslet på de amerikanska börserna. Samtidigt har BAT-bolagen genererat svag avkastning. Placera har valt att se vad som ligger bakom skillnaden i avkastning mellan akronymerna.

De senaste fem åren har de amerikanska FAANG-bolagen som består av Facebook, Apple, Amazon, Netflix och Google (moderbolaget Alphabets aktie är noterat) haft en enorm överavkastning. Och de har blivit en allt viktigare del av de amerikanska börserna. De väger idag drygt 12 procent av S&P 500 index.

Men det är tydligt att de kinesiska BAT-bolagen som består av Baidu, Alibaba och Tencent Holding är en ännu viktigare grupp för MSCI China index. BAT-bolagen väger hela 30 procent av index. MSCI China Index är ett index som innehåller de 460 största och mest likvida kinesiskabolagen, noterade på de två fastlandsbörserna i Kina, Hongkong-börsen och utlandsnoterade aktier. Både Baidu och Alibaba är noterade på Nasdaq- respektive NYSE-börsen i New York och Tencent på Hongkong-börsen.

Att kopplingen mellan de två grupperna har varit stark, vittnar inte minst Bofa Merrill Lynchs månadsenkät hos de globala investerarna. Teknikbolagen FAANG+BAT har varit den populäraste handelsstrategin de senaste sju månaderna på raken. Det blir sannolikt trångt i dörren när trenden vänder och investerarna vill ur sina positioner. Och många globala investerare är investerade i båda grupperna.

Faktum är att kopplingen mellan de två grupperna har brutits i år. Och inte minst visar de nedgångar som några av aktierna haft i år att det finns stor fallhöjd och att aktiekurserna är uppskruvade.

FAANG-bolagen har fortsatt uppåt, med Amazon och Netflix i täten. De visar på uppgångar med 60 procent respektive 85 procent. Det enda sorgebarnet är Facebook som backat sedan årsskiftet med 11 procent.

Den svaga avkastningen för Facebook kommer i spåren av Cambridge Analytica-skandalen i mars och senaste i samband med bolaget kvartalsrapport den 26 juli. Då målade bolagsledningen upp en mindre positiv framtid och investerarnas oro för en lägre försäljningstillväxt fick många att sälja aktien. Facebook fick se en femtedel av börsvärdet raderas på en dag, motsvarande 1 000 miljarder kronor. Och ett nytt rekord var fött, det var det största bolagstappet en enskild dag i USA-börsernas historia.

Trots Facebook tappet har de övriga FAANG-bolagen fortsatt stiga i värde. Till stora delar beror det på att bolagsvinsterna har ökat markant i år. Särskilt det andra kvartalet var synnerligen starkt och FAANG-bolagen har ökat vinsterna med 38 procent jämfört med i fjol.

Om Facebook varit den svaga länken i FAANG-bolagens kursutveckling har BAT-bolagen haft det betydligt tuffare i år. Det finns flera bakomliggande faktorer som förklaring till att de två gruppernas koppling brutits.

Den främsta anledningen är sannolikt på grund av vinsthemtagningar som triggats av ökande handelsspänningar mellan USA och Kina. Vilket lett till att tullar införs på vissa kinesiska tillverkade varor. Marknaden har varit tydlig med sitt val och kapital har fortsatt att flockas till amerikanska tillgångar. Samtidigt har lokala kinesiska investerare sålt av aktier noterade på de två fastlandsbörserna och närliggande Hongkong-börsen. Lokala investerarna har tillsammans med internationella investerare även sålt av de två Nasdaq-noterade BAT-bolagen.

Under fjolåret hade BAT-bolagen enorma avkastningar då både Tencent och Alibaba fördubblade sitt marknadsvärde. Det drog till sig nya mer snabbfotade investerare som lätt vänder kappan efter vinden.

Men det som sannolikt också oroat investerarna i år att BAT-bolagens vinstutveckling i år varit relativt svag. Och betydligt svagare än FAANG-bolagen. Det har satt sina spår i aktiekurserna. E-handels jätten Alibabas aktiekurs har fallit 30 procent från sin rekordnivå i mitten på juni. Vilket gör årets kursutveckling till minus 15 procent.

Baidu som har Kinas största sökmotor (i frånvaro av Google), har sjunkit med 14 procent sedan årsskiftet. Som inte det vore nog kan vi addera på Tencents elände - dess aktiekurs har backat nästan 30 procent från toppen i januari. En stor kontrast mot fjolårets raketuppgång med 114 procent.

Trots att det finns likheter mellan de två ländernas tekniska sektorer finns det några märkbara skillnader. Den största skillnaden är att det kinesiska kommunistpartiet har en stor makt över den kinesiska finansmarknaden, vilket en betydlig politisk risk. Det visar sig extra tydligt i Tencent-fallet.

Tencent som är en av världens största producent av dataspel, drabbades av ökade regleringar från kinesiska myndigheter. De har nya regleringar vad för spel som anser vara olämpligt för barn att spela. Kinesiska regeringen har inte släppt igenom någon ny spellicens sedan i mars i år.

Det har minskat tillväxten för den kinesiska spelindustrin. Första halvåret i år är tillväxten bara 5 procent jämfört med fjolårets 30 procentiga tillväxt. Den betydligt lägre tillväxten i den kinesiskaspelindustrin har gjort att Tencents aktieägare har haft en tuff tillvaro. Betydligt tuffare än för Facebooks. Sedan Tencent-aktiens rekordnotering i januari har 30 procent av marknadsvärdet försvunnit. Det motsvarar smått otroliga drygt 1 800 miljarder kronor som gått upp i rök.

En annan viktig faktor är att den ekonomiska tillväxten i USA fortsätter samtidigt som den kinesiska tillväxten har justerats ner.

BAT-bolagen är betydlig mer beroende av Kinas tillväxt än USA:s, då deras närvaro är total i Kina och i princip obetydlig utanför landets gränser. Samtidigt som FAANG-bolagen är väl etablerade med en stor närvaro i Europa, Latinamerika och övriga Asien. De är betydligt mindre beroende av Kinas ekonomiska utveckling och mer av den amerikanska ekonomin.

Det är tydligt när man ser aktiereaktioner för Facebooks och Tencent under året, att investerarna är nervösa och säljer stora mängder i de superlikvida teknikaktierna när det behövs.

Det återstår att se om FAANG-aktierna kommer att möta samma öde som BAT-gruppen om tillväxten minskar mer än marknadens förväntningar.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -