Återhämtat Brasilien går till val

Brasilien Samtidigt som brasiliansk börs och valuta gått starkt går landet på söndag till presidentval med två huvudkandidater som inte är särskilt populära hos allmänheten. Det nödvändiga reformarbete som landet står inför riskerar därmed att dra ut på tiden.

På söndag röstar Brasilien i den första valomgången till presidentvalet. Huvudkandidaterna är högerpopulisten och anti-etablissemangskandidaten Jair Bolsonaro och arbetarpartiets Fernando Haddad. Bägge kandidaterna ligger tämligen långt ut på höger- respektive vänsterskalan och lider dessutom av att vara illa omtyckta i opinionen.

Jair Bolsonaro och Fernando Haddad

Men eftersom det saknas vettiga alternativ så väntas valet stå mellan dessa två. I den första valomgången väntas heller ingen av kandidaterna få de 50 procent som krävs, vilket betyder att en andra valomgång sannolikt kommer att behöva genomföras den 28 oktober.

Den egentliga huvudkandidaten skulle annars ha varit den förre presidenten Lula som sitter i fängelse och genom ett utslag i Brasiliens högsta domstol förbjudits att ställa upp.

Bolsonaro ses som det mer företagarvänliga alternativet och ligger, trots en del extrema åsikter i andra frågor, i någon sorts mittfåra när det gäller den ekonomiska-politiken. Att han under senare tid haft framgångar i opinionen har, tillsammans med generellt stigande riskaptit, bidragit till att såväl den brasilianska börsen som realen gått starkt.

Det finns också enligt Per Hammarlund på SEB ett betydande konsensus i Brasilien om att viktiga reformer måste genomföras, något som även Haddad är medveten om. Framför allt måste en genomgripande pensionsreform drivas igenom för att hantera skenande offentliga utgifter. Brasilien släpar för närvarande på ett budgetunderskott som motsvara lite drygt 7 procent av BNP.

Problemet är att de bägge huvudkandidaterna i presidentvalet är så pass kontroversiella att de båda sannolikt kommer att svårt att samarbeta med kongressen i viktiga frågor. Risken är därför stor att reformarbetet drar ut på tiden, oberoende av vilken kandidat som slutligen står som segrare.

Brasiliansk ekonomi har annars återhämtat sig hyggligt efter den djupaste recessionen i moderna tid. Nu syns dock tecken på något svagare tillväxt i takt med att råvarupriser sjunkit och världsekonomin gått in i en något svagare fas. Råvaror är annars basen i brasiliansk ekonomi och landet är bland annat en stor exportör av jordbruksprodukter och metaller.

Så även om den brasilianska börsen och valutan gått starkt under den senaste månaden ska man vara medveten om att placeringar i brasiliansk ekonomi är förknippat med hög risk. Börsen är, efter de senaste årens kraftiga uppgång, inte särskilt lågt värderad. Draghjälp till börsen kommer dock från en real som fortsatt är att betrakta som undervärderad. Det tecken som finns på en stabilisering av råvarupriserna skulle också kunna gynna brasiliansk ekonomi och börs.

Däremot är det högst tveksamt om någon av kandidaterna i presidentvalet kommer att ha kraft och förmåga att genomföra nödvändiga, och smärstamma, reformer.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -