Inköpschefer och USA-statistik i fokus

Makroveckan I veckan kommer viktiga signaler kring den globala konjunkturutvecklingen när inköpschefsindexen för september publiceras. Dessutom amerikanska sysselsättningssiffror med löneökningarna i fokus.

Det var lite försiktiga tongångar på världens finansmarknader under veckan som gick med svaga nedgångar på de flesta marknader. En förklaring är att de flesta gick och lurade på den amerikanska centralbankens räntebesked som slutade med en högst väntad höjning med 0,25 procentenheter.

Den här veckan kan möjligen få en lite bättre start då USA och Kanada kommit överens om ett nytt handelsavtal som inkluderar Mexico. Det krävs dock att de nationella parlamenten godkänner det nya avtalet innan det kommer på plats.

Det nya avtalet har dock satt ytterligare fart på den amerikanska dollarn medan euron har pressats av att den italienska regeringen lagt fram ett kontroversiellt budgetförslag.

Oljepriset har fortsatt uppåt och handlas nu kring 83 dollar per fat. Minskat utbud från Iran bidrar, liksom att orkansäsongen väntas begränsa produktionsmöjligheterna på flera håll.

Här hemma går vi och väntar på ny regering och nya talmansrundor är utlovade i veckan. De finansiella effekterna är än så länge marginella men det kan givetvis bli värre om det börjar vankas nyval.

I veckan som kommer får vi viktiga signaler kring den globala konjunkturutvecklingen när inköpschefsindexen för september rullas ut på bred front. Industrisiffror på måndag och tjänsteindex på onsdag.

För även om den amerikanska ekonomin fortsätter att imponera så har konjunktursignalerna från stora delar av den övriga världen varit inne i en negativ trend under senare tid. Skulle den negativa trenden fortsätta blir det givetvis lite svårare att räkna hem nya börsuppgångar eftersom tolkningen blir att den globala konjunkturtoppen i så fall är passerad.

Det lär också bli stort fokus på fredagens amerikanska sysselsättningssiffror för september. USA brottas med ett allt mer ansträngt resursläge, framför allt på arbetsmarknaden, och många befarar därför att löneökningarna ska ta fart. I det läget skulle den amerikanska centralbanken behöva gå fram med snabbare räntehöjningar. Så eventuella signaler kring ökat lönetryck skulle kunna ge börsen en liten tryckare.

På hemmaplan har vi dessutom att se fram mot nya siffror över utvecklingen på bostadsmarknaden när Mäklarstatistik publicerar sina siffror för september på torsdagsmorgonen. Att hushållen visar tecken på att bli försiktigare med skuldsättningen talar för ganska sval bostadsmarknad under hösten.   

Måndag

Inköpschefsindexen för september publiceras. Frågan är om vi får tydligare tecken på om den globala konjunkturtoppen är passerad även om USA fortsätter att imponera? Det svenska inköpschefsindexet var överraskande svagt i augusti och trenden nedåt ska ha fortsatt i september enligt analytikernas prognoser. Det rimmar i så fall illa med den styrka i industrikonjunkturen som presenterades i konjunkturbarometern.

Tisdag

Australiens centralbank lämnar räntebesked men väntas ligga lågt den här gången. Huspriserna i Storbritannien väntas ha stigit något i september, vilket kan ge ett plågat pund lite respit.

Onsdag

Inköpscheferna i tjänstesektorn presenterar sin bild av efterfrågeläget i september. Här syns ännu inte några tecken på en konjunktursvacka utan indexen väntas hålla sig uppe på hyggliga nivåer. USA väntas sticka ut med ett index på hög nivå.

Torsdag

Högintressant siffra över priserna på den svenska bostadsmarknaden från Mäklarstatistik. Annan statistik, som exempelvis hushållsutlåning, talar för en ganska svag bostadsmarknad i inledningen av hösten men möjligen kan priserna ha gått upp något efter låg aktivitet under sommaren. Lär bli en del rubriker i alla fall.

Fredag

Lite mixade signaler kring utvecklingen för svensk industri gör SCB:s hårda siffror över orderingång och produktion i augusti extra intressanta. En rekyl nedåt för orderingången är nog att vänta efter en mycket hög julisiffra. Annars allt fokus på de amerikanska sysselsättningssiffrorna för september. Timlöneutvecklingen i fokus och ett högt utfall kan komma att ge börsen lite skrämselhicka.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -