Handelskrig och räntor hot mot börsen

Makroveckan Efter det svenska valet väntar nu en period av politisk osäkerhet men finansmarknaden har reagerat med lugn. Värre för marknaden är den fortsatta risken för ett eskalerande handelskrig och kommande räntehöjningar.

Det svenska valet blev en riktigt rysare och som väntat landade vi i en mycket komplicerad regeringsbildning. Nu väntar veckor och kanske månader av förhandlingar innan vi har en ny regering på plats. Som vi ser det är det nu centern och liberalerna som sitter på nyckeln till regeringsbildningen efter att Stefan Löfven tydligt öppnat upp för blocköverskridande uppgörelser. Huvudspåret är ändå att det blir en Alliansregering vid rodret framöver men valresultatet, även om det var väntat, har öppnat upp för nya konstellationer, så osvuret är ändå bäst.

Valresultatet har inte gett några större utslag på finansmarknaden och kronan håller sig hyggligt stabil efter uppgången i slutet av förra veckan. För trots att regeringsbildningen är så osäker så har Sverige både ett bra utgångsläge rent ekonomiskt, samt ett tydligt regelverk gällande finanspolitiken som begränsar större utsvävningar vilken regering det än slutligen blir.

Veckan som gått var annars lite tyngre på finansmarknaderna och det som tynger är främst osäkerheten kring fortsättningen av handelskonflikten. Den svenska börsen backade med 2,5 procent i förra veckan, ungefär i linje med USA. Tillväxtekonomierna fortsätter dessutom att ha det tungt och här bidrar också en starkare dollar till nedgångarna.

President Trump hotade i fredags med att höja tullarna på i princip alla importerade kinesiska varor efter att förhandlingarna mellan Kina och USA ännu en gång kört fast. Dessutom pressas Donald Trump hårt på hemmaplan efter debattartikel och kommande bok som ifrågasätter hans lämplighet som president. Något som kan spä på hans stridslystnad.

Lite extra oroligt blev det dessutom när de amerikanska löneökningarna i augusti visade sig vara högre än väntat. Den genomsnittliga timlöneökningen steg med 2,9 procent i årstakt vilket ökar sannolikheten för att Federal Reserve höjer räntan i september. Ytterligare signaler kring detta får vi när amerikanska inflationssiffror publiceras under torsdagen.

Den svenska Riksbanken lyckades i samband med förra veckans penningpolitiska möte leverera ett budskap som var både hårt och mjukt. Visserligen sköt man fram den planerade räntehöjning men signalerade samtidigt tydligt att en räntehöjning med 25 punkter är aktuell antingen i december eller februari. Efter en initial nedgång började kronan att stärkas mot slutet av veckan. Nya signaler kring den möjliga framtida räntepolitiken får vi när de svenska inflationssiffrorna för augusti publiceras på fredag.

På torsdag levererar Bank of England och ECB sina penningpolitiska besked. Några direkta förändringar i penningpolitiken är inte att vänta men som alltid är intresset stort kring vilka signaler de ger kring den ekonomiska utvecklingen och hur de ser på de den, trots allt, stigande inflationen. 

Måndag

En intressant boprisindikator från SEB publiceras under morgonen. Indikatorn har stigit flera månader i rad och nu är frågan om den fortsätter uppåt eller om höstens snara intåg påverkar boprisindikatorn negativt. Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha dämpats något.

Tisdag

ZEW-index, som mäter förväntningarna bland analytiker och investerare, väntas ha dämpats något i inledningen av september. Den tyska mätningen är betydligt äldre än motsvarande mätning för hela EMU-området och är därför den som, än så länge, tillmäts störst betydelse. Handelsoron bidrar till sämre framtidsförväntningar medan en svagare euro kan ge visst stöd.

Onsdag

Det skulle inte förvåna om de svenska inflationsförväntningarna tar ett skutt uppåt efter att inflationsutfallen letat sig uppåt under senare tid. Det ger i så fall Riksbanken visst stöd att faktiskt gå vidare och höja räntan i december eller februari. Mycket av den internationella finansmarknadens fokus landar på den amerikanska centralbankens sammanställning av läget i de olika centralbanksdistrikten. Fokus ligger på signaler om stigande lönetryck i ekonomin.

Torsdag

Både Bank of England och ECB lämnar nya räntebesked. Inga omedelbara förändringar i penningpolitiken väntas men möjligen kan det komma signaler om framtida räntehöjningar. Dessutom kan det bli ytterligare klarläggande från ECB gällande avslutet av de månatliga obligationsköpen. Annars är linjen att de ska avslutas vid årsskiftet. Högintressant också med de amerikanska inflationssiffrorna för augusti som väntas bädda ytterligare för en räntehöjning i september.

Fredag

Vi väljer att lägga fokus på de svenska inflationssiffrorna för augusti. Väntat är att KPIF-inflationen väntas stiga ytterligare till 2,3 procent. Mycket av finansmarknadens fokus lär också hamna på inflationen exklusive energipriser då Riksbanken valt att även fokusera på denna. Här är utfallet mer osäkert och det krävs nog en uppgång för att en decemberhöjning av räntan ska aktualiseras.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -