Köpvärda fonder i september

Köptips Sommaren har bjudit på starka globala börser, trots en hel del geopolitisk oro. Men det har varit en gynnsam period för fondsparare. Nu närmar sig hösten och jag passar på att göra ett fondbyte.

Det har gått två månader sedan jag senaste skrev köpvärda fonder. Och under den perioden har en global indexfond avkastat nästan 6 procent. Stockholmsbörsen har haft det lite kämpigare under våren, men har tagit rejäl fart i sommarvärmen och haft en ännu högre avkastning på närmare 7,5 procent.

Avkastningen är klart högre än de stora europeiska börserna som bara stigit med drygt 4 procent. Det är bara de amerikanska börserna som lyckats stiga mer än Stockholmsbörsen. Med nya rekordnoteringar den senaste tiden har en amerikansk indexfond avkastat drygt 7,5 procent mätt i svenska kronor.

Den amerikanska dollarförstärkningen som tidigare lyft utländska tillgångar har stannat av lite under sommaren. Dollarn har ökat med drygt 1 procent mot den svenska kronan på två månader. Och under motsvarande period har euron stärkts mot kronan med 1,8 procent.

Klart tuffast har det varit för Turkietbörsen som backat drygt 5 procent. Lägg till en valutakollaps så har det påverkat Turkietfonderna betydligt. Flera av fonderna har backat runt 30 procent på två månader. Turkiet nedgången har spillt över på Östeuropafonder som oftast har en betydande del investerat där.

Det är nog en och annan som höjer på ögonbrynet, när jag väljer att byta ut Länsförsäkringar Japan Indexnära för en aktivt förvaltad Europafond.

De amerikanska börsindexen har nått nya rekordnoteringar under sommaren. Investerarna har flytt europeiska tillgångar till fördel för amerikanska bolag. Men pendeln kan svänga och de stora europeiska börserna börjar se billiga ut. Enligt MSCI värderas nästa års bolagsvinster för europeiska storbolag till p/e 13,8. Det är betydligt billigare än de amerikanska på p/e 18.

Jupiter European Growth är en aktivt förvaltad fond. Den gör verkligen skäl för benämningen aktivt förvaltad. Förvaltaren Alexander Darwall är inne på sitt elfte förvaltningsår. De senaste tio åren har fonden utklassat index med en avkastning på drygt 250 procent jämfört med fondkategorin för liknande fonder som avkastat 150 procent.

Alexander Darwall

Förvaltningen sker fritt från påverkan av index och bolagsstorlek. Investeringsprocessen är analysdriven och väl strukturerad. Han lägger inte ner någon tid på makroekonomiska prognoser. Det är fullt fokus på att hitta långsiktiga trender som exempelvis digitalisering och e-handel. Här handlar det om att försöka förstå hur långsiktiga trender påverkar den framtida marknaden och vilka effekter det får på bolagen för att hitta framtida aktievinnare.

Investeringsprocessen bygger på att hitta bolag med starka marknadspositioner, gärna marknadsledare. Bolagen ska gynnas av de långsiktiga trenderna med bra och gynnsamma framtidsutsikter. Företagsledningen ska vara erkänt bra och man gillar bolag med tydliga och framgångsrika ägare. En viktig pusselbit i investeringsprocesser är företagsbesök. Alexander Darwell och hans team träffar över 200 bolag per år.

Investeringarna är mycket långsiktiga. Det finns ingen given tidsperiod vilket är vanligt bland förvaltare. I genomsnitt byts bara 10 till 20 procent av innehaven ut per år. Flera innehav i fonden har varit med de senaste tio åren, bland annat tre av de fem största innehaven. Tyska betalbolaget Wirecard, danska läkemedelsjätten Novo Nordisk och cybersäkerhetsbolaget RELX hör till 10-åringarna.

Fonden har en koncentrerad portfölj på mellan 30 - 40 innehav. Historiskt har fonden har en tydlig lutning åt stora tillväxtbolag. Stora bolag utgör 76 procent, medelstora bolag 18 procent och resterande del utgörs av småbolag.

Jupiter European Growth har de tre senaste åren uppvisat den klart högsta avkastningen i kategorin. Vi tror att fonden fortsatt kommer att utvecklas väl jämfört med kategorin för liknandefonder och jämförelseindex.

För den som tror att börserna nått toppen och vill ha ta lägre risk i sitt fondsparande hänvisar vi till fonderna med låg risk och medelrisk segmentet. Där hittar vi lågriskhedgefonden Atlant Stability och räntefonden Spiltan räntefond Sverige.

Eller varför inte en gyllene medelväg och välja någon av blandfonderna den passivt förvaltade Swedbank Robur Access Mix eller de aktivt förvaltade fonderna Carnegie Strategifond och Sensor Sverige Select.

Den som tror på en fortsatt stark börs i höst och vinter hänvisar vi till att botanisera bland de övriga fyra fonderna med högre risk.

HÖGRE RISK

Spetsfonder

Morgan Stanley Investment Fund Global Opportunity ADet är en gammal Placera-favorit som fortsätter att leverera bra riskjusterad avkastning. Förvaltaren Kristian Heugh har förvaltat fonden sedan starten i november 2010 och har lyckats riktigt bra.

Handelsbanken Amerika Småbolag: Förvaltarna letar små och medelstora amerikanska bolag utifrån ett antal långsiktiga teman.

Jupiter European Growth: Alexander Darwall letar investeringar fritt utan påverkan av index och bolagsstorlek med en analysdriven och strukturerad investeringsprocess. En fond som utmärker sig genom att klå marknaden betydligt över en längre tid.

Handelsbanken Nordiska Småbolag: En nordisk småbolagsfond som avkastat betydligt bättre än index och fondkategorin de senaste åren.

Swedbank Robur Ny teknik investerar i innovativa bolag inom sektorerna teknologi, media, telekom och hälsovård. Fonden placerar minst 70 procent i små- och medelstora bolag i Norden. Små- och medelstora innovationsdrivna bolag ger möjligheter att öka bolagens vinster snabbare än ekonomin som helhet.

MEDELRISK

Basfond

Swedbank Robur Access Mix: En billig indexblandfond som placerar hälften av kapitalet i aktier och andra hälften i räntepapper.

Spetsfonder

Carnegie StrategifondBlandfonden förvaltas av erfarne John Strömgren som historiskt lyckats balansera risk och avkastning på ett föredömligt sätt. 

Sensor Sverige Selecta: Fonden förvaltas sedan starten i november 2009 av Stefan Olofsson som till sin hjälp har Ulf Öster. De är aktiva i sin förvaltning och har stora frihetsgrader. De kan variera fondens nettoexponering mot aktiemarknaden beroende på hur de ser på aktiemarknaden. 

LÅG RISK

Basfonder

Spiltan Räntefond SverigeLars Lönnquist på Spiltan förvaltar den korta svenska räntefond som har stigit riktigt mycket sedan starten 2007. Bakom framgången ligger en annan syn på risk.

Spetsfonder

Atlant StabilityFonden strävar efter att vara marknadsneutral, vilket innebär att den har liten samverkan med aktie- och räntemarknadens utveckling.

Våra tips på tio köpvärda fonder kan ses antingen som en helhet eller som ett smörgåsbord att välja från.

Rekommendationerna gäller på sex månaders sikt, men det är viktigt att tänka på att i samband med månadsskiften reviderar vi listan för möjliga förändringar. Vill du ha långsiktiga fondrekommendation hänvisar vi till Placeras Fondtopplista över bra fondval.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Septemberutgåvan av Placeras Strategidokument

Ett strålande vinstår som hotas

Elva köpvärda aktier

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
MS INVF Global Opportunity A Köp 707,16 -
Köp 912,85 -
Jupiter European Growth L EUR Acc Köp 398,61 -
Handelsbanken Nordiska Småbol (A1 SEK) Köp 1 181,73 -
Swedbank Robur Ny Teknik A Köp 933,38 -
Swedbank Robur Access Mix A Köp 281,44 -
Carnegie Strategifond A Köp 1 328,31 -
Sensor Sverige Select A Köp 253,94 -
Spiltan Räntefond Sverige Köp 121,79 -
Atlant Stability Köp 1 362,64 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -