Norska aktier med bara köprekar

Börs På Oslobörsen finns för närvarande åtta aktier med bara köprekar. Analytikernas norska favoritaktier är främst aktiva inom finans, energi och frakt.

Gemensamt för de åtta aktierna är att de bevakas av minst tre analytiker. Största bolaget på listan är Norwegian Finans Holding med ett marknadsvärde på drygt 19 miljarder norska kronor.

Norwegian Finans Holding påbörjade sin verksamhet i november 2007. Man är främst aktiv inom konsumentlåne- och kreditkortsmarknaden under namnet Bank Norwegian.

Mest känd är banken för sitt nära samarbete med flygbolaget Norwegian. Flygbolaget Norwegian är också största ägare i Norwegian Finans Holding med en ägarandel på drygt 16 procent. I Sverige slog Norwegian Finans Holding upp verksamheten i maj 2013. Man är även aktiva i Danmark och Finland.

Den 15 augusti släppte bolaget en kvartalsrapport som föll marknaden i smaken. Intäkterna efter skatt uppgick till 483 miljoner norska kronor. Det var en ökning med 72 miljoner jämfört med det första kvartalet i år.

Ökningen drevs främst av ökad utlåning och kostnadskontroll, skriver bolaget i rapporten. Under det andra kvartalet fick banken in 77 000 nya kunder. I slutet av kvartalet hade banken nära 1,4 miljoner kunder.

Under senaste året är aktien upp 13 procent. 0,65 procent av aktierna är för närvarande blankade.

Näst största bolaget på listan är BW Offshore. BW Offshore äger och driver en flotta av så kallade FPSO-fartyg för produktion och lagring av olja och gas. FPSO står för ”Floating production storage and offloading.” Bolagets fartyg är aktiva över hela världen, men främst i Mexiko, Nigeria och Mauretanien.

I år har bolagets aktie stigit 35 procent. Marknadsvärdet uppgår till knappt nio miljarder norska kronor.

Den genomsnittliga riktkursen bland de sju analytiker som bevakar aktien ligger på 59,34 norska kronor, enligt Factset. Så sent som för ett år sedan handlades kursen till 25 norska kronor per aktie.

BW Offshores aktiekurs påverkas i hög grad av oljeprisets utveckling. Det gör aktien till en synnerligen volatil investering.

Hexagon Composites är en annan norsk analytikerfavorit. Bolaget är störst i Norden på komposit. Hexagon Composites har fem dotterbolag - Raufoss Alternative Fuel Systems AS, Devold AMT AS, Ragasco AS, Comrod AS og Lincoln Composites.

Andra kvartalet rapporterade bolaget en omsättning på 366,8 miljoner norska kronor jämfört med 372 miljoner norska kronor samma kvartal förra året. Rörelseresultatet blev 54,3 miljoner norska kronor jämfört med 29,1 million under andra kvartalet 2017.

Bolaget värderas till fyra miljarder norska kronor. Aktien har inte varit någon raket. Hittills i år har den fallit 15 procent. Största ägaren i bolaget är japanska Mitsui & Co med 25 procent av aktierna. Huvudkontoret ligger i norska Aalesund.

Andra norska analytikerfavoriter är inkassobolagen B2Holding och Axactor, energibolaget NEL, olje- och gasföretaget Questerre Energy och rederiet Wilh. Wilhelmsen.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -