Gratis är inte bästa fondvalet

Fondkommentar Det gäller att välja rätt indexfond. Det skiljer mer än du tror. Placera reder ut skillnaderna mellan olika indexfonder, och om det är bästa valet.

Intresset för indexfonder är stort både globalt och hos de svenska spararna. Enligt fondbolagens Förenings senaste månadsrapport över fondsparande fortsätter indexfonder att ta mark.

Totalt har spararna satt in 18 miljarder kronor i nysparande i aktieindexfonder i år. Det totala nettoinflödet till aktiefonder är bara på 5,6 miljarder kronor. Det innebär sannolikt att spararna sålt av aktivt förvaltade aktiefonder till fördel för indexfonder.

Men som fondsparare är det värt att veta att det skiljer många procent i avkastning mellan bästa och sämsta indexfond när man ser på en längre tidsperiod.

Många sparare tänker på avgiften i första hand. Visst är det en viktig faktor, men det är viktigare att veta vilket index som fonden följer. Och flera fonder är tydliga med att de placera indexnära och efterliknar index. Här skiljer det i avkastning baserat på hur fondbolaget har valt att efterlikna index.

Principen är enkel, det finns i tre olika index som indexfondförvaltare har valt att följa. De senaste fem åren har det lönat sig att välja det index som är bredast och följer alla bolag noterade på Stockholmsbörsen. Här får man med medelstora bolag såväl som småbolagen som över tid har utklassat de stora bolagen.

Den första kategorin indexfonder följer Stockholmsbörsens samtliga företag, runt 300 stycken. Det vanligaste indexet att följa i denna kategori är SIX Return Index. Indexet består av 56 procent storbolag, medelstora bolag utgör 30 procent och småbolagen knappt 15 procent. Störst innehav är Nordea på 5,4 procent, Volvo (4,6) och Atlas Copco A (4,4).

Man brukar säga att över tid avkastar småbolag mer än stora bolag. Vilket också är en av anledningarna att just i den här kategorin av indexfonder har den högsta avkastningen levererats de senaste fem åren.

Catella Sverige Index har haft den högsta avkastningen de senaste fem åren. Den är bland de dyraste inom kategori 1. Så billigast ger inte högst avkastning.

Skillnaden i avkastning är drygt 9 procent inom kategorin. Men det är ingen helt rättvis jämförelse då de två fonder som avviker mest i avkastning har ett hållbarhetsfokus och tar bort ett antal bolag från indexet som de inte investerar i.

Nästa kategori är indexfonderna som följer utvecklingen i Stockholmsbörsens 80-100 största företag. Det vanligaste indexet är Nasdaq OMXS Benchmark.

Här ingår stora och medelstora bolag. Även här hittar vi Nordea och Volvo som största innehav. Deras vikt har ökat, då det är färre bolag än i kategori 1. Nordeas vikt är nu 6,8 procent och Volvos 6,5 procent.

Avkastningen har varit lite lägre de senaste fem åren för indexfonder som finns inom kategori 2 jämfört med kategori 1. Fonderna saknar småbolagen.

SPP Aktiefond Sverige, som tar ut låga 0,22 procent i årlig avgift, har haft högst avkastning inom kategorin. Värt att notera är att Nordnet Superfonden Sverige som är avgiftsfri har den näst högsta avkastningen under femårsperioden.

SPP-fonden följer Storebrand-koncernens standard för hållbara investeringar, vilket innebär att den inte investerar i företag som bidrar till människorättskränkningar, korruption och klimatpåverkan. Det skiljer mellan det två fonderna med högst avkastning. I praktiken investerar SPP i två färre bolag vilket skapat skillnaden i avkastning.

Den sista kategorin följer endast stora bolag och har klart minsta antal investerade värdepapper. Stockholmsbörsens 30 största och mest omsatta bolag ingår i de två indexen OMXS30 och SIX30.

Det är ett smalt index som bara följer de absolut största bolagen och de senaste fem åren har det inte hängt med i Stockholmsbörsen breda uppgång. Indexet har påverkats ganska mycket av H&M och Ericsson svaga avkastning under fem års perioden. Båda aktierna väger betydligt tyngre i de indexfonder som valt det här indexet. Nu väger Nordea hela 9,3 procent och Volvo 6,3 procent.

I kategori 3 sticker gratisfonden Avanza Zero ut. Fonden är avgiftsfri vilket höjer avkastningen i förhållande till konkurrenterna. I princip så speglar skillnaden i avgift mellan fonderna avkastningsskillnaden. Här betalar sig lägst avgift sannolikt för att de tre fonderna i kategorin har lättare att replikera indexet då det bara är 30 innehav av de mest likvida aktierna på Stockholmsbörsen.

 

Avslutningsvis några ord om de indexfonder som sett dagens ljus de senaste åren med som inte har någon tre eller fem års historik ännu.

Högst avkastning i år har indexfonden PLUS Mikrobolag Sverige Index på 17 procent. Fonden investerar i cirka 100 av de minsta bolagen som hör hemma på Stockholmsbörsen småbolagslista.

Största innehav är CTT System på 3,8 procent följt av det småländska industribolaget Xano Industries på 3,6 procent.

Samma fondbolag har även lanserat PLUS Småbolag Sverige som har en lägre avkastning i år på 11 procent. Den fonden är mer jämförbar med en svensk aktivt förvaltad småbolagsfond. Fonden investerar efter Carnegie Småbolagsindex som är det vanligaste jämförelseindexet för aktiva småbolagsfonder.

Indexet omfattar runt 250 bolag och ratar de 40–50 störst bolagen på Stockholmsbörsen. Största innehav är nu SOBI på 3,1 procent följt av Tele 2 med 2,7 procent.

Aktiespararna Direktavkastning är en indexfond som ganska nyligen lanserats. Den följer ett specialindex från SIX som inriktar sig på 15 högutdelande aktier. Det är en lite och smal portfölj i år har fonden avkastat 7,6 procent.

Det kan vara på sin plats att nämna att sett över de senaste fem åren har kategorisnittet för Sverigefonder avkastat bättre än indexfonder efter avgifter. Och den som satsat på Sverigefonder med fokus på småbolag har gynnats betydligt mer. Här har Morningstars kategorisnitt avkastat hela 138 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -