Starka rapporter lyfter humöret

Krönika Börsen har stigit med nära 6 procent den senaste månaden efter överlag starka halvårsrapporter där utsikterna inför hösten ser allt ljusare ut. Nyckeltalen pekar mot att uppgången kan fortsätta.

Halvårsrapporterna är till ända och börsen fortsätter att röra sig uppåt efter mestadels positiva besked från storbolagen. Det har varit en väldigt stark börsommar med en uppgång på nästan 3 procent för OMXSPI den senaste månaden och överlag har vinstprognoserna för resterande del av 2018 och framförallt för 2019 justerats uppåt efter att bolagen presenterat sina Q2-rapporter.

För ett år sedan skrev jag en krönika om att jag trodde att börsfesten höll på att ta slut, efter flera års uppgång och allt högre förväntningar, kombinerat med en ränta som sakteligen håller på att justeras uppåt både i USA men även i Europa och här hemma i Sverige.

Fram till för en månad såg det ut som att börsuppgången inte orkade fortsätta med en börs (OMXSPI) som stod och stampa på samma ställe som i juli 2017. Men den senaste månadens uppgång gör ändå att börsutvecklingen får betraktas som stark det senaste året. Inkluderar man dessutom utdelningarna så blir uppgången nära 7 procent.

Det här med att förutspå börsens utveckling på 1-2 års sikt är en svår sport. Det är heller inget vi ägnar särskilt mycket tid över. För oavsett hur börsen går så finns det alltid spännande bolag att köpa. Bolag som växer med egen kraft, som har intressanta produkter och affärsidéer som kunder efterfrågar oavsett hur den allmänna börsen går och som framförallt är underanalyserade och dolda för den breda massan.

Hur börsen värderas är givetvis inte oviktigt, men över tid så är det vinsttillväxten som spelar störst roll för individuella bolags aktiekurser och det är därför betydligt bättre (och enklare inbillar vi oss) att försöka förutspå vilka bolag som har bäst förutsättningar för god vinsttillväxt framgent än att försöka förutspå hur börsen som helhet går.

Vid den här tidpunkten för två år sedan var till exempel Brexit högt upp på agendan och det fanns en genuin oro kring att Trump kunde väljas in som USA:s president i november 2016. Förra året vid denna tidpunkt så konstaterade vi istället att marknaderna hade skakat av sig dessa orosmoment på ett nästan provocerande sätt och börsen hade istället stigit rejält alltsedan Trump valdes in.

Hans utlovade offensiva åtgärder som gynnar den amerikanska ekonomin, däribland skattereformen som implementerades nyligen, satte fart på aktiekurserna i kombination med en stadigt förbättrad världsekonomi och centralbanker som (fortsatt?) är ytterst försiktiga med att strama åt penningkranarna.

I år är ser läget lite ljusare ut på makrofronten med starka data från i stort sett samtliga världens kontinenter. Dem amerikanska ekonomin tuffar på starkt och här hemma i Sverige är läget likadant, av den senaste BNP-utvecklingen att utdöma. EU-området har sina akilleshälar med exempelvis Italien som en potentiell oroshärd, men allt sammantaget är utvecklingen ändock positiv för EU som helhet.

Men betyder det att det är positivt för börsutvecklingen? Det behöver absolut inte vara så. Tvärtom så var en av farhågorna inför Q2-rapporterna eventuella flaskhalsar i produktionen hos de större verkstadsbolagen och att orderingången för industrin slagit i taket och att det inte kan bli bättre än så här. Börsen blickar ju alltid 6-9 månader framåt och marknaderna är skickliga på att förutspå framtida konjunkturavmattningar.

De signaler som halvårsrapporterna gav var dock överlag positiva. Skulle man sammanfatta vd-orden till en enhetlig röst om utsikterna för världsekonomin så kan man säga att det råder en ganska hög grad av optimism.

Bryter man ner Q2-siffrorna i detalj så konstaterar vi att över 40 procent av storbolagen rapporterade bättre än väntat när man ser till vinsten före skatt. Det är framförallt omsättningen som överraskat mest positivt, jämfört med resultatet.

Och detta kan man knyta an till flaskhalsar i produktionen som gör att det blir svårt att matcha den höga efterfrågan utan att dra på sig ökade kostnader i form av övertidsersättning, konsulter, högre priser till underleverantörer etc.

Men de flesta bolagen har klarat av detta väldigt väl ändå, givet förutsättningarna. Volvo var kanske det bolag som överraskade mest positivt vad gäller lönsamheten, vilket aktien fått belöning för också med en uppgång på 12 procent senaste månaden.

För ett år sedan låg p/e-talet kring 17 för helåret 2017 och då räknade analytikerna med att vinsttillväxten skulle landa på 4 procent för helåret 2017 jämfört med 2016. I år är p/e-talet 15 för helåret 2018 och då förväntas vinsttillväxten vara accelerera till 10,5 procent jämfört med 2017.

Blickar vi mot 2019 så är p/e-talet 14,5 med en vinstökning kring mer ”normala” 4 procent. Direktavkastningen håller sig samtidigt mellan 4-4,5 procent både i år och nästa år vilket gör börsen till en attraktiv plats att sätta kapitalet på givet ränteläget.

Det är med andra ord en rimligt värderad börs om analytikerna får rätt i sina prognoser. Ett p/e-tal på 15-16 är inte särskilt dyrt. Speciellt inte om man ser till de fortsatt pressade räntenivåerna.

Analytikerna har dock alltid en tendens att överreagera, såväl på upp- som på nedsidan, så man måste verkligen fråga sig om vinstprognoserna är rimliga eller ej? Man ska som sagt också komma ihåg att börsen tenderar att ligga steget före vinstutvecklingen.

Därför toppar börsen innan vinsterna toppar och bottnar innan vinsterna bottnar. Normalt toppar börsen ungefär ett halvår innan vinsterna når sin toppen.

För att tro på fortsatt börsuppgång härifrån så ska man anta att den starka konjunkturen håller i sig i ett par år till och att vinsttillväxten kommer bibehållas på en nivå kring 5-10 procent. Multipelmässigt är börsen inte dyr och vinstförväntningarna ser efter halvårsrapporterna ut att vara realistiska.

Under tiden fortsätter vi på Börsveckan att jaga köpvärda bolag och vi startar även en ny säsong med BV-portföljen, där både gamla och nya favoriter tar plats.

Trevlig läsning!

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -