Hög rabatt i Investor

Aktieanalys Investor har gjort mycket rätt och kommer säkert så också göra i framtiden. Med en relativt stor andel onoterade innehav där det finns förbättringspotential och en hög substansrabatt så ser vi ett köpläge.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Vi har haft övervägande köprekommendationer i Investor under åren som gått. Mycket tack vare kvalitet i såväl portfölj som ledning, under Börje Ekholms år.

Investor har också varit en relativt aktiv ägare, i alla fall i jämförelse med andra stora investmentbolag. Vidare så finns den onoterade delen av substansen, numer samlat inom Patricia, som också är intressant. Men det finns i nuvarande börsläge också en del svagheter i portföljen.

Om man börjar med det som är bra så gillar vi några av aktierna såsom Astrazeneca, Sobi och Saab. Sammantaget så utgör ovannämnda bolag en bra mix av stabilitet och potential, och andelen av de noterade innehaven som på fundamental basis framstår som köpvärt enligt vår syn utgör omkring 20 procent av substansvärdet.

Det finns också en del innehav som vi ser positivt på i ett långsiktigt perspektiv, men som har begränsad potential i ett 12-månaders perspektiv. Det gäller bland annat SEB som är intressant i ett relativperspektiv, visavi övriga storbanker, men banksektorn är som helhet helt iskall för närvarande och därmed ser vi ingen större uppsida i det innehavet för tillfället (utgör 11 procent av substansen).

Vad gäller Atlas Copco, som är Investors största innehav motsvarande 21 procent av substansen, så är det en personlig favorit i verkstadssektorn men precis som i fallet med SEB så är jag skeptisk till bolaget mer av sektorsyn än på företagsspecifika meriter.

Det mesta talar för att konjunkturen inte kan stärkas mer än vad den gjort hittills och att vi står inför en avmattning vad gäller industrin. Och värderingsmultiplarna i Atlas Copco lämnar inte utrymme för uppvärdering då de baseras på ganska optimistiska prognoser.

Ungefär lika mycket aktier som vi gillar, har vi också en negativ syn på, det vill säga omkring 20 procent av substansen. Det gäller framför allt Ericsson, som också är ett innehav där Investor varit aktiva och valt att utöka en redan betydande position.

De senaste 18 månaderna har Investor förvärvat aktier för 3,3 miljarder, motsvarande omkring 2 procentenheter av bolaget. Investor äger nu 7,2 procent av kapitalet i Ericsson och innehavet utgör 4 procent av substansen i Investor.

När det gäller den onoterade delen av portföljen, Patricia Industries, så utgör den totalt 11 procent av substansvärdet. Där är det fler bolag som är bra, men med lite blandad utveckling.

Mölnlycke (som utgör drygt hälften av det onoterade värdet) utvecklas helt okej med stigande lönsamhet. Permobil växer bra med en organisk tillväxt på 5 procent, förvisso med en något lägre lönsamhet men det var drivet av förvärvsrelaterade kostnader så underliggande resultat är bra.

Däremot går det sämre för bland annat Aleris. Men Mölnlycke är den tunga pjäsen i den onoterade portföljen och avgörande. Mölnlycke är i grunden ett bra bolag och där borde Investor ha goda möjligheter att vända verksamheten.

Inom Patricia gjorde Investor även ett större förvärv av Samova - en amerikansk distributör av sjukvårdsprodukter. Förvärvet kostade 4,3 Mdr och Samova är än så länge ett oprövat kort och det är svårt att sia om potentialen innan vi ser mer siffror. Vi gillar att inslaget av hälsovård inom Investor ökar då det är en bra sektor att investera i med en bra mix av tillväxtpotential/stabilitet.

Med jämnt skägg i termer av andel köpvärt/inte köpvärt i portföljen så är det framför allt substansrabatten som fäller avgörandet  som värderingsparameter, tillsammans med skuldsättningsgraden. Vad gäller det senare kan vi konstatera att nettoskulden uppgår till 12,8 miljarder, motsvarande en skuldsättningsgrad på 3,6 procent (3,5) vilket är klart hanterligt. 

Med ett justerat substansvärde på 501 kronor per aktie och en aktiekurs på 368 kronor (B-aktien, vid publicering i Börsveckan nummer 24 den 9 juni 2018) så uppgår substansrabatten till 27 procent. Justeringarna är hänförliga till de onoterade innehaven och återspeglar en marknadsvärdering. Det är högt och en nivå under 20 procent vore mer rimligt.

Rapporterad substans är 448 kronor per aktie, vilket skulle motsvara en rabatt på 18 procent. Vår bedömning är att det justerade värdet är en bättre indikator på ”verkligt” värde och därför är den högre rabattnivån mer relevant att utgå ifrån.

Således finns en uppsida i substansen på minst 6-8 procent, vid en återgång till mer normala nivåer, i ett historiskt perspektiv. Och om Investor får bukt med en del innehav som gått knackigt inom den onoterade delen av portföljen (Mölnlycke, Aleris etc) så skulle substansrabatten sannolikt sjunka kraftigt, kanske ner mot 15 procent.

Så med hög nuvarande substansrabatt och en god portion förbättringspotential så ser vi Investor som köpvärd.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -