JM för riskfyllt

Aktieanalys JM:s aktie tog en paus i kräftgången och studsade upp rejält på halvårsrapporten. Med en skakig aktie och rejält grumliga utsikter för hela branschen har vi dock svårt att lockas.

Bostadsutvecklaren JM:s hårt prövade aktieägare fick se sina innehav stiga rejält i värde efter bolagets halvårsrapport i fredags. Kursen var som mest upp en bit över 20 procent men slutade dagen på plus 15 procent.

Reaktionen var överraskande kraftig med tanke på att utfallet i kvartalet var rätt blandat. Rörelseresultatet och marginalen var lägre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning. Antalet produktionsstarter var dock högre än förväntat.

Sannolikt var kursreaktionen en följd av att JM-aktien var hårt blankad inför rapporten. Blankare spekulerar i kursfall och när rapporten visade sig vara rätt ok fick blankarna bråttom att köpa tillbaka aktien.

Vd Johan Skoglund konstaterade i sitt vd-ord i rapporten att bostadsmarknaden i Stockholm varit fortsatt avvaktande men att den ändå stabiliserats under det andra kvartalet. För JM svarar Stockholmsmarknaden för runt 60 procent av koncernens rörelseresultat. Den stora exponeringen mot Stockholm har varit gynnsam de senaste åren, men som bekant bromsade marknaden in rejält i höstas.

Det är diverse politiska initiativ för att få stopp på prisökningen på bostäder som gett önskad effekt. Kalkylen för köpare har i och med bland annat skärpta amorteringskrav blivit svårare att få ihop vilket lett till att begärda priser legat för högt. På andrahandsmarknaden har priserna också justerats ned men när det gäller nyproduktion har bolagen stretat emot.

För JM:s del har det inneburit att andelen sålt/bokat i den pågående produktionen fallit kraftigt. För ett år sedan var den 75 procent men idag är den 58 procent. Stockholmsmarknaden ligger lägre än så enligt Johan Skoglund. JM har nu också sänkt priserna i ett antal projekt för att få fart på försäljningen.

Kunderna vill dock fortfarande inte skriva på för projekt som ligger långt bort i tid. Med krav på att 30-50 procent av ett projekt ska vara sålt före produktionsstart blir det svårt att få igång nya projekt. Färre nya projekt innebär lägre framtida intäkter så aktiemarknaden håller för närvarande ett skarpt öga på produktionsstarterna i sektorn.

Under andra kvartalet i år startade JM produktion av totalt 847 bostäder. Det är knappt 7 procent färre än för ett år sedan vilket var bättre än väntat. I Stockholm backade dock produktionsstarterna med nästan 50 procent. Johan Skoglund sade dock i samband med halvårsrapporten att han förväntade sig fler produktionsstarter under hösten i Stockholm.

Det förutsätter dock att JM kan sälja bostäder i hygglig takt. Bolaget strävar efter att hålla en balans mellan försäljning och nystarter. I det andra kvartalet sålde JM Stockholm cirka 40 procent färre bostäder än för ett år sedan. Trenden var dock positiv jämfört med första kvartalet i år och JM räknar med en fortsatt förbättring av marknaden under hösten.

Rörelseresultatet i affärsområdet JM Bostad Stockholm backade i andra kvartalet med 31 procent och marginalen föll till 16,3 procent från 19,3 för ett år sedan. Områdena JM Bostad Riks och JM Utland (Norge) rapporterade dock båda förbättrade resultat jämfört med för ett år sedan.

Stockholmsmarknadens tyngt i JM innebar ändå att det sammanlagda rörelseresultatet i kvartalet backade drygt 18 procent. Den pågående produktionen vid halvårsskiftet var drygt 5 procent lägre än vid inledningen av året. Det pekar allt annat lika mot fortsatt sjunkande intäkter och resultat.

De analytiker som bevakar JM räknar också med fallande omsättning i år och nästa år. För år 2020 är snittprognosen en liten tillväxt. Lönsamheten väntas dock ha en negativ trend även år 2020 så vinst per aktie väntas vara i princip oförändrad.

Snittprognoserna för vinst per aktie i JM 2019 och 2020 ligger för närvarande på 18,44 kronor respektive 18,36 kronor. Det innebär p/e-tal på 9,4 respektive 9,5. Direktavkastningen i JM-aktien väntas de närmaste åren ligga kring 6,5 procent.

 

2018E

2019E

2020E

Omsättning, Mkr

15 650

15 287

15 635

Rörelsemarg., %

13

12

11

Vinst/aktie, sek

21

18

18

Utdelning, sek

11

11

11,50

Källa: SME Direkt


JM-aktien står fortfarande en bra bit på minus för året och räknat från toppnivåerna i maj i fjol har kursen backat nära 50 procent. Vinstprognoserna har justerats ned men inte lika mycket och värderingen är låg jämfört med närhistoriken.

Osäkerheten är å andra sidan också fortsatt stor i hela branschen. Inte minst är de ytterligare amorteringskrav som infördes i mars i år ett orosmoln. Det tog lång tid innan de första skärpningarna slog igenom i prisbilden och risken är att vi inte sett effekten av den andra omgången ännu. Många bedömare räknar med att det kan uppstå nytt tryck nedåt på bostadspriserna under hösten och vintern.

Förutsättningarna är annars rätt goda för JM. Arbetsmarknaden är den avgörande faktorn när det gäller bostadsköp och den är glödhet för närvarande. Konjunkturen väntas tappa lite  tillväxtfart de kommande åren, men ändå fortsätta förbättras. Vi har sannolikt sett botten för bostadsräntorna men någon snabb rörelse uppåt väntas inte.

JM rapporterar också om ett bra intresse för bolagets olika projekt, men en fortsatt tvekan om att teckna sig tidigt i projekten. När reglerna ändras hela tiden och priserna visar tecken på att falla finns det inte riktigt någon uppsida i att teckna sig tidigt.

På nuvarande prognoser är värdering och direktavkastning attraktiva i JM. Osäkerheten om framtiden för bostadsmarknaden är dock fortfarande väldigt stor. Vi har som sagt sett en ytterligare skärpning av amorteringskraven som riskerar att påverkar priserna negativt mot slutet av året.

Med en volatil aktie och fortsatt väldigt grumliga utsikter för hela branschen behåller vi en neutral rekommendation på JM-aktien.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -