Korta räntor hetare än europaaktier

Fonder Ökad risk för handelskrig mellan Kina och USA har skapat stor efterfrågan på ränteprodukter – främst korta amerikanska räntepapper. Det framgår av in- och utflöden i börshandlade fonder.

Den minskade riskaptiten hos investerarkollektivet i juni har satt sina spår på aktiviteten i börshandlade fonder. I juni föll nettoinflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter från månaden innan. Totalt landade nettoinflödet på drygt 95 miljarder kronor, enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Stora delar av nettoinflödet letade sig till olika ränteprodukter. Totalt gick drygt 90 procent av hela nettoflödet dit. Störst efterfrågan var det på korta amerikanska räntepapper under två års löptid, räntepapper med korta löptider anses vara mindre känsliga för höjda räntor.

Näst mest populär var räntefonder i relativt säkra företags räntefonder - Investment Grade. Däremot fortsatte investerarna att sälja av ränteprodukter förknippade med tillväxtmarknader. Men även företagsräntefonder med hög risk - high yield -hade fortsatt stora nettoutflöden. Det tidigare så populära tillgångsslaget har gått riktig kräftgång i år, och investerarna har nettosåld för över 70 miljarder kronor sedan årsskiftet.

Amerikanska småbolagsaktier är tillsammans med japanska aktier de aktieprodukter som hade nettoinflöden när riskaptiten minskade i juni. Flödena till amerikanska småbolagsfonder har varit stark under hela året. Det är drivet av skattereformen och att marknaden anses att den senaste rapportperioden var bra, vilket leder till ökade vinster för amerikanska bolag.

Även japanska aktier såg nettoinflöden under månaden. Flödet var koncentrerat till japanska storbolag. Starka bolagsrapporter i kombination med ett mer aktieägarvänligt klimat anses ligga bakom det ökade intresset.

Trenden för nettoutförsäljningar i tillväxtmarknadsaktier och europeiska aktier fortsatte i juni. Båda regionerna har straffats när risken för ett ökat handelskrig eskalerat. Starkare amerikanks dollar anes också vara negativt för tillväxtmarknadaktier.

Europiska aktieprodukter hade det största nettoutflödet i juni, sedan december 2014. Investerarna oroas av lägre ekonomisk tillväxt, ökad poltiskt risk som spås var negativt för bolagens vinstutveckling på sikt.

Råvaror hade det tuffaste månaden på länge. Juni var den första månaden i år med nettoutflöden. Ädelmetallen guld som brukar vara en klassisk tillflykt i orostider stod för det klart största nettoutflödet inom råvaror.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 43 000 miljarder kronor, vilket är en ökning med 4 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -