Ebberöds bank i fondvärlden

Fonder Placeras genomgång av fond-i-fonder inom fondkategorin hedgefonder, multi-strategi visar att det är en väldigt dyr sparform. Avkastningen de tre senaste åren har varit skral – det har kostat betydligt mer än det smakat.

Enligt Morningstar innehåller fondkategorin hedgefonder, fond-i-fond, multistrategi total 35 fonder. Det är en populär sparform och genomsnittsfonden förvaltar 3 miljarder kronor. Det innebär att fondkategorin förvaltar totalt 100 miljarder kronor. Fondkategorin multi-strategifonder marknadsförs oftast som en fond som över tid ska ge en positiv avkastning, som inte förväntas korrelera med de traditionella tillgångsslagen aktier och ränteplaceringar.

På svenska betyder det att fondens avkastning inte följer börsen eller ränteinvesteringar. Det ska uppnås genom att fonderna i kategorin investerar i ett antal enskilda hedgefonder med olika investeringsfilosofi. Och genom det ska effektiv riskspridning mellan olika hedgefonder. Tanken att om någon strategi går sämre ska det kompenseras av någon annan hedgefond som har positiv avkastning. I teorin är det bra , men i praktiken har det fungerat mindre bra.

Det finns multi-strategifonder med ännu högre risk, och det uppnår fondbolagen genom att skapa en ny fond som är belånad. De fonderna går oftast under benämningen 2XL och kallas oftast hävstångsfonder. Med den högre risken kommer ännu högre förvaltningsavgift.

Det är lätt att som fondkonsument förledas av budskapet att fonden inte tar ut några fasta eller prestationsbaserade avgifter, då arvodet tas enbart ut i de underliggande fonderna. Tittar man närmare på de underliggande fondernas avgifter är det tydligt att det kan bli en ganska dyr historia.

Fondernas avgift är oftast mellan 1 procent till 1,5 procent per år i fast förvaltningsavgift. Till det kommer en resultatbaserad avgift på 20 procent av den totala värdeökning som överstiger en så kallad avkastningströskel. Den är alltså rörlig och ju högre avkastning , ju mer betalar man till fondförvaltaren.

Snittfonden har ökat i värde med 1,3 procent under hela treårsperioden. Det senaste året har fondkategorin lyckats med en avkastning på magra 0,5 procent.

Till och med fondkategorin svenska obligationsfonder med en lägre genomsnittlig risk har lyckat nå upp till 0,8 procent det senaste året. Även över en treårsperiod har multi-strategifonderna inte hängt med obligationsfondernas genomsnittliga avkastning på 2,7 procent. Fondavgiften för obligationsfonderna var under fjolåret 0,4 procent, en bråkdel av multistrategi fonderna. Den genomsnittliga årliga fondavgiften för multi-strategifonderna var under 2017 hela 1,8 procent.

Efter en enkel beräkning inser man att multi-strategifondernas avkastning kommer till en riktig dyr fondavgift, flera gånger dyrare än avkastningen. Om vi uppskattar att fondkategorin har 100 miljarder i förvaltat kapital så hamnar kundernas totala avgift för fjolåret runt 1,8 miljarder kronor.

Av de tolv fonder i Avanzas fondutbud som har tre års historik, är bara fyra fonder som har positiv avkastning under den senaste treårsperioden. Klart högsta avkastning har de två Brummerfonderna Multi-Strategy och hävstångsversionen. De är populära och beräknas stå för ungefär halva fondkategorins förvaltade kapital. De har även den bästa avkastningen det senaste året.

Men totalt har kunderna i kategorin under treårsperioden betalat mer i förvaltningsavgift än de fått i avkastning.

Hela fondkategorin hedgefonder, fond-i-fond multi-strategi får mig att tänka på den gamla finansfilmen Ebberöds bank. En affärsverksamhet som drivs helt utan utsikter att nå lönsamhet. I detta fall för kunden.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -