Trots uppgången - tungt fall för tysk storbank

Börs Under fredagen steg europeiska bankaktier på bred front efter minskad oro för den politiska krisen i Italien. Men trots dagens uppgång är europeiska bankaktier pressade.

Senaste året har de 20 största noterade europeiska bankaktierna i genomsnitt tappat 7 procent. Jumboplatsen intar Deutsche Bank som rasat 40 procent.

Tyska Commerzbanks aktie handlas för 9 euro, vilket senast skedde våren 2017. Enligt analytikerna är Commerzbank en av de europeiska bankaktier som kommer att gynnas mest av stigande räntor i Europa. Den på nytt uppblossade krisen kan göra att en räntehöjning rycker längre bort.

Det italienska bankindexet FTSE som sedan turbulensen startade i mitten av maj som mest fallit med drygt 20 procent återhämtade sig kraftigt under fredagen.

Oron har främst grundat sig i att den politiska oron i förlängningen ska påverka konjunkturen. Den italienska konjunkturen har gått starkt senaste året, vilket är något som gynnat bankerna.

Problemen i Italien kan mycket väl få ECB att förlänga sina obligationsköp och hålla räntan på en lägre nivå längre tid.

Det i sin tur gör bankaktier som helhet mindre attraktiva som placering ur investerarnas perspektiv. Stigande räntor kommer att gynna bankaktier. Till detta kommer risken med en ny eurokris i samband med att Italien får en ny regering.

Samtidigt som turbulensen pågår stiger upplåningskostnaden för stater som Spanien, Italien och Portugal.

Men det största fallet har alltså drabbat Deutsche Bank som handlas under 10 euro per aktie. Bakom Deutsche Banks mäktiga fall ligger flera svaga rapporter, nyemissioner och en havererad intjäningsmodell.

För helåret 2017 var förlusten för Deutsche Bank 497 miljoner euro. Analytikerna hade förväntat sig en förlust för helåret på 290 miljoner euro.

Helårsresultatet för 2017 var det tredje året i rad då banken gjorde stora förluster.

Strax före finanskrisen räknades Deutsche Bank som världens största bank. Deutsche Bank hade då växt i ett ofattbart tempo från att bara ha varit aktiva i Tyskland 1995. Framför allt var det investmentbankdelen som låg bakom tillväxten. Aktien handlades över 80 euro.  

Trots att banken under de senaste åren krympt kostymen och sparkat tiotusentals anställda, stängt kontor, lyckas banken inte gå med vinst.

Deutsche Banks nytillträdde vd Christian Sewing sade i april att banken nu kommer att krympa utlandsverksamheten ytterligare och fokusera med på den europeiska hemmamarknaden. 

Banken har inte längre ambitionen att vara en av de största spelarna på Wall Street.

Målet nu är i första hand att göra sig mindre beroende av de ojämna intäkterna från investmentbankdelen och istället fokusera på europeiska marknader.

Vid årsskiftet hade Deutsche Bank en låneexponering mot italienska staten på drygt en miljard euro.

Deutsche Bank som en gång i tiden var världens största bank har idag ett börsvärde på cirka 20 miljarder euro. Det motsvarar ungefär börsvärdet för Swedbank.  

Konsensusrekommendationen bland de 29 analytiker som bevakar aktien är behåll.

Näst svagast har nordiska storbanken Nordeas aktie utvecklats. Nordeas aktie har backat 18 procent jämfört med för ett år sedan. Börsvärdet ligger nu på 33 miljarder euro.

Europas klart största bank är brittiska HSBC. HSBC står för The Hongkong and Shanghai Banking Corporation. Marknadsvärdet är hisnande 166 miljarder euro. Aktien är en av de bankaktier som gått starkast senaste året och stigit med 12 procent. 

Med undantag för Deutsche Bank och svenska bankaktier är det främst banker med säte i Sydeuropa som Banco Santander, BNP Paribas, Banco Bilbao, UniCredit och Societe General som gått svagt.

Italienska storbanken Intesa Sanpaolo som fallit med nära 20 procent sedan turbulensen startade är trots raset på plus sett till ett år tillbaka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -