POWELL
OSANNOLIKT ATT NÄSTA RÄNTESTEG BLIR EN HÖJNING (OMS) (Direkt)

2024-05-02 05:40

(sändes även onsdag kväll)

STOCKHOLM (Direkt) Feds policy är fortfarande restriktiv och verkar dämpande på efterfrågan. Och Fed tror att policyn över tid kommer att vara tillräckligt restriktiv, och det är osannolikt att nästa policysteg kommer att bli en räntehöjning.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

Han sade att Fed fokuserar på hur länge penningpolitiken ska hållas restriktiv. För att en räntehöjning ska bli aktuellt måste det komma bevis på att policyn inte är tillräckligt restriktiv, och det är inget som kan ses nu.

Powell påpekade att räntebesluten kommer att bero på inkommande data, och han tror att policyn är väl positionerad för att hantera de olika banor som ekonomin kan ta.

Han tillade att om inflationen visar sig bli mer ihållande och arbetsmarknaden förblir stark så kan det bli lämpligt att avvakta med räntesänkningar.

På en fråga om tre räntesänkningar i år, vilket var ledamöternas konsensusprognos i mars, svarade Powell att Fed behöver ett större förtroende om inflationen, och några sådana framsteg gjordes inte under första kvartalet. Han kan se banor som pekar mot att det inte blir någon räntesänkning i år, men det finns även banor som pekar mot räntesänkningar. Det får avgöras av data.

Powell tillade att Fed måste notera signalen från de sämre inflationsutfallen tre månader i rad. Signalen Fed tar till sig är att det kommer att ta längre tid att komma in på en uthållig bana mot 2 procent.

Han tror fortfarande att inflationen kommer att sjunka under resten av året, "men jag tror att mitt förtroende för det är lägre än tidigare på grund av de data vi har sett".

Fedchefen sade också att han inte förstår var spekulationerna om stagflation kommer ifrån med tanke på inkommande data. Han påpekade att han varken ser "stag" eller "flation".

Han tillade att stagflationen involverade 10 procents arbetslöshet, inflation i höga ensiffriga tal och mycket svag tillväxt.

"Just nu har vi 3 procents tillväxt, vilket är en ganska solid tillväxt", sade han, men tillade samtidigt att Fed naturligtvis inte är nöjda med en inflation på 3 procent.

Powell klargjorde vidare att Fed inte kommer att beakta politiska skeenden i räntebesluten, kommande val är ingen del i deras tänkande.

Beträffande att centralbanker i andra ekonomier nu överväger räntesänkningar inom en nära framtid sade Powell att de inte upplever en lika stark tillväxt som USA gör. Det innebär att Fed kan vara tålmodig.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -