Rapportfloden: Blandade resultat

Q1 Xintela, Intervacc, Future Gaming Group, Engelska skolan, Community Entertainment: Här är resultaten.

Biomedicinföretaget Xintela, som är listat på First North, meddelar att samarbetet med det japanska bolaget Cellseed genererat intäkter under det första kvartalet.

Det framgår av delårsrapporten, där Xintela redovisar intäkter på 0,4 miljoner kronor (0) och ett resultat före skatt på -7,8 miljoner kronor (-5,4).

Samarbetet med Cellseed har identifierat Xintela som en aktör inom regenerativ medicin i Japan, en marknad som är extra intressant eftersom det japanska regelverket för ATMP:s tillåter tillfälligt marknadsgodkännande redan efter klinisk Fas 2, heter det i rapporten.

Vidare har Xintela under första kvartalet färdigställt sin GMP-anläggning för tillverkning av stamceller för kliniska studier.

"Bolaget har flyttat in i nya laboratorielokaler och kontor i direkt anslutning till GMP enheten, som nu ska utrustas för produktion av stamceller och dokumentation ska färdigställas för att söka tillverkningstillstånd från Läkemedelsmedelsverket", uppger bolagets vd Evy Lundgren Åkerlund i delårsrapporten.

Intervacc, som handlas på First North, redovisar en omsättning på 3,8 miljoner kronor under det första kvartalet, en nedgång från 11,3 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Förklaringen till nedgången är att Intervacc under det första kvartalet 2017 sålde ut en del av lagret i Danmark för cirka 7 miljoner vilket inte gjordes under första kvartalet i år.

Bruttomarginalen uppgick till 23 procent i första kvartalet 2018 jämfört med 29 procent första kvartalet 2017.

"Försämringen av bruttomarginalen beror på att vi numera beräknar volymrabatter kvartalsvis i stället för årsvis. Med det nya beräkningssättet blir det en jämnare fördelning av volymrabatterna under året istället för att som tidigare belasta ett enskilt kvartal vilket i regel varit under det fjärde kvartalet", skriver bolaget i sin delårsrapport.

Rörelseresultat före avskrivningar (ebitda) uppgick under det första kvartalet till -4 miljoner kronor (-0,4), och rörelseresultat (ebit) till -5,6 miljoner kronor (-2).

Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -3,3 miljoner kronor (5,2).

Future Gaming Group, som handlas på Spotlight (fd Aktietorgt) och som bland annat driver sajterna Playhippo och Vipstakes, redovisar intäkter på 17,3 miljoner kronor för det första kvartalet (1,2).

Intäkterna inkluderar förvärvade verksamheter men ej AMGO:s varumärken som såldes under 2018. Periodens ebitda-resultat blev 10,9 miljoner kronor (-1,3) och rörelseresultat uppgick till 10,3 miljoner (-1,5).

"Affiliatebolagen Phase One och Viistek Media presterar enligt plan och samarbetet mellan Future Gaming Group och dessa är jag mycket nöjd med. Båda bolagen arbetar kontinuerligt med att optimera sin verksamhet samt att sluta nya strategiska affiliateavtal med långsiktiga partners", skriver vd Björn Mannerqvist i rapporten.

På operatörssidan, Sverigekronan och Suomivegas, har resultatet varit lägre än beräknat under första kvartalet, något bolaget hänför till en inledande investeringsperiod.

Skolföretaget Engelska skolan hade en omsättning på 632 miljoner kronor (541) under det tredje kvartalet (januari-mars) i det brutna räkenskapsåret 2017/18.

Antalet elever i den svenska verksamheten vid kvartalets slut uppgick till 23.971 (21.420) och antalet köregistreringar uppgick vid kvartalets utgång till cirka 179.000, en ökning med 11 procent jämfört med den 31 december 2017 och en ökning med 24 procent jämfört med samma tidpunkt föregående år.

Rörelseresultatet för kvartalet sjönk till 52,7 miljoner kronor (56,3). Rörelsemarginalen uppgick till 8,3 procent (10,4). Kvartalets resultat uppgick till 42,8 miljoner kronor (44,1) och per aktie till 1:07 kr (1:10) Kassaflödet från den löpande verksamheten uppgick till 74,6 miljoner kronor (-22,9).

Community Entertainment, som handlas på Spotlight (fd Aktietorget), ökade sin nettoomsättning till 0,8 miljoner kronor under första kvartalet i år, jämfört med 0,3 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

Ebitda-resultatet för perioden uppgick till -1,2 miljoner kronor (-0,6) och resultat efter skatt blev -1,4 miljoner kronor (-0,9). Likvida medel per 31 mars låg på 0,7 miljoner kronor (0,6).

I februari förvärvade Community Entertainment e-sportbolaget Red Reserve, som är konsoliderat från och med 1 mars och som stod för nästan 0,5 miljoner kronor av kvartalets intäkter. Både omsättningen och kostnaderna har initialt ökat genom förvärvet, helt i linje med förväntningarna, skriver bolaget i rapporten.

"Vi är givetvis inte nöjda med resultatet för närvarande, och vi är medvetna om att vi inte har nått riktigt dit vi vill de senaste åren, men förvärvet har de facto gett oss helt nya förutsättningar", heter det.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -